RRB JE Exam: Chemistry (Acid & Base) Quiz | 13th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates and 13,487 seats in year 2019. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

 

Q1. pH value of alkaline solution is
क्षारीय घोल का pH मान क्या है?
(a) < 7
(b) 7
(c) > 7
(d) None/ कोई नहीं

Show Answer
Ans(c)
Sol. Pure water has a neutral pH of 7. pH values lower than 7 are acidic, and pH values higher than 7 are alkaline (basic).

Q2. In pure water drogen ion concentration is
शुद्ध पानी में हाइड्रोजन आयनन की सांद्रता कितनी होती है?
(a) 10-7
(b) 10-10
(c) 10-2
(d) 10-1

Show Answer
Ans(a)
Sol. Pure water is considered to neutral and the hydronium ion concentration is 1.0 x 10-7 mol/L which is equal to the hydroxide ion concentration.

Q3. The pH scale had ben given by
pH स्केल किसके द्वारा दिया गया है?
(a) Arrhenius/ अर्हनीस
(b) Bronsted/ ब्रोंस्टेड
(c) Sornsen/सोरनसेन
(d) Lewis/लेविस

Show Answer
Ans(c)
Sol. The concept of pH was first introduced by the Danish chemist Sornsen Peder Lauritz.

Q4. Sulphuric acid is
सल्फ्यूरिक एसिड ________ होता है
(a) Monobaisc/ एकक्षारकी
(b) Diabasic/ द्विक्षारकीय
(c) Tribasic/ त्रिक्षारकी
(d) Tetrabasic/ चतु:क्षारकी

Show Answer

Ans(b)
Sol. Sulphuric acid is dibasic acid, because it contains two hydrogen atoms which ionise in aqueous solution to become 2H+ ions.
            
 

Q5. The pH value of milk is
दूध का pH मान क्या है?
(a) 2.4
(b) 3.8
(c) 6.6
(d) 8.0

Show Answer
Ans(c)
Sol. Fresh cows milk has a pH of between 6.7 and 6.5. Values higher than 6.7 denote mastitic milk and values below pH 6.5 denote the presence of colostrum or bacterial deterioration. Because milk is a buffer solution, considerable acid development may occur before the pH changes. That would make it very slightly acidic.


Q6. PH value of human blood is
मानव रक्त का PH मान कितना होता है?
(a) 8.25- 8.35
(b) 7.35-7.45
(c) 4.0-4.5
(d) 6.45-6.55

Show Answer
Ans(b)
Sol. Blood is normally slightly basic, with a normal pH range of 7.35 to 7.45.
        
Q7. The acid used in eye wash is
आई वॉश में इस्तेमाल होने वाला एसिड कौन सा है?
(a) Oxalic acid/ ऑक्सालिक एसिड
(b) Nitric acid/ नाइट्रिक एसिड
(c) Boric acid/ बोरिक अम्ल
(d) None/कोई नहीं
Show Answer
Ans(c)
Sol. Boric acid ophthalmic (for the eyes) is used as an eye wash to cleanse or irrigate the eyes. Boric acid provides soothing relief from eye irritation, and helps remove pollutants from the eye such as smog, chlorine, or other chemicals.
            
Q8. The element common to all acids is
सभी एसिड के लिए आम तत्व कौन सा है?
(a) Hydrogen/ हाइड्रोजन
(b) Nitrogen/ नाइट्रोजन
(c) Sulphur/ सल्फर
(d) Oxygen/ ऑक्सीजन

Show Answer
Ans(a)
Sol. Hydrogen is common to all acids.
           
Q9. Maleic acid is found in the
मेलिक एसिड किसमें पाया जाता है?
(a) Apples/सेब
(b) Vinegar/सिरका
(c) Milk/दूध
(d) Lemons/निम्बू

Show Answer
Ans(a)
Sol. Malic acid is a naturally occurring substance found in many fruits and vegetables, and is largely responsible for the sour taste found in apples and pears.
Q10. The increasing order of acid strength of HCI, HI, HBr, HF is
HCI, HI, HBr, HF की एसिड ताकत का बढ़ता क्रम है-
(a) HCI < HI < HBr < HI
(b) HI < HCI < HBr < HF
(c) HF < HCI < HBr < HI
(d) None/ कोई नहीं

 

Show Answer
Ans(c)
Sol. Hydrogen Iodine has the largest size, thus weakest bond with Hydrogen and hence largest acidity. The size of the anions increases the order is HF<HCl<HBr<HI.

You may also like to read:


 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?