RRB JE Reasoning Questions 2019: 28 March

Dear Students,

As you all know, RRB JE Exam will be held in the month of April/May 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Select the related word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Office : Colleagues :: Home : ?
कार्यालय : सहकर्मियों :: घर : ?
(a) Rest / आराम
(b) Work/ काम
(c) Friends/ दोस्त
(d) Family/ परिवार

S1. Ans.(d)
Sol.
Colleagues present in the office similarly, family present in the home. 

Q2. Select the odd number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या का चयन करें.
(a) 75
(b) 65
(c) 82
(d) 85

S2. Ans.(c)
Sol.
82 is not multiple of ‘5’.

Q3. A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that
will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
isobar, artist, statute, teapot, otter, ?
(a) pencil
(b) erect
(c) tongue
(d) meter

S3. Ans.(b)
Sol.
Isobar , artist , statute , teapot , otter, erect
So, last 2 letters repeated

Q4. Which one alternative complete the series?
कौन सा विकल्प श्रृंखला को पूरा करेगा?
XX, XOX, XXXX, XXOXX, XXXXXX, ?
(a) XXXOXXXX
(b) XXXOXXX
(c) XXXXXXX
(d) XXXOXXXO

S4. Ans.(b)
Sol.
XX, XOX,
XXXX, XXOXX,
XXXXXX, XXXOXXX
Option (b) is correct. 

Q5. Select the missing number form the given responses
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.

(a) 35
(b) 47
(c) 54
(d) 78

S5. Ans.(b)
Sol.
104 – 57 = 47
87 – 9 = 78
103 – 25 = 78

Q6. The weights of 4 boxes are 30, 40, 50 and 80 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?
4 बक्सों का वज़न 30, 40, 50 और 80 किलो है. निम्नलिखित में से कौन सा इन बक्सों के संयोजन का कुल योग नहीं हो सकता और एक संयोजन में एक बक्सा एक ही बार इस्तेमाल होगा?
(a) 120
(b) 110
(c) 100
(d) 130

S6. Ans.(c)
Sol.
30 + 40 + 50 = 120
30 + 80 = 110
50 + 80 = 130
100 is not possible

Q7. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
दिए गए शब्दों में से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
DUPLICATE
(a) PLATE
(b) DUCTILE
(c) LUCID
(d) TEAM

S7. Ans.(d)
Sol.
‘TEAM’ there is no ‘M’ in the given word

Q8. If PRIMATE is coded as MOFJXQB, then how will COW be coded as?
यदि PRIMATE को MOFJXQB के रूप में लिखा जाता है, तो COW कैसे लिखा जाएगा?
(a) ZLT
(b) EDC
(c) RFV
(d) TGB

S8. Ans.(a)
Sol. – 3 series

Q9. In a certain code language, ‘+’ represents ‘x’, ‘-‘ represents ‘+’, ‘x’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘-‘. What is the answer to the following question?
किसी निश्चित कूट भाषा में ‘+’ ‘x’ को, ‘-‘ ‘+’ को, ‘x’ ‘÷’ को और ‘÷’ ‘-‘ को दर्शाता है. निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर क्या है?
11 + 50 – 150 ÷ 200 = ?
(a) 200
(b) 500
(c) 250
(d) 50

S9. Ans.(b)
Sol.
11 + 50 – 150 ÷ 200
⇒ 11 × 50 + 150 – 200
⇒ 550 + 150 – 200
⇒ 700 – 200
⇒ 500

Q10. If 7×1=12; 5×4=2; 6×4=4; then what is the value of 7×4 = ?
यदि 7×1=12; 5×4=2; 6×4=4; तो 7×4 =? का मान क्या होगा?
(a) 8
(b) 6
(c) 11
(d) 28

S10. Ans.(b)
Sol.
(7 – 1) × 2 = 12
(5 – 4) × 2 = 2
(6 – 4) × 2 = 4
(7 – 4) × 2 = 6

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?