RRB JE History Quiz: 15th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The decision to partition the state of Bengal was announced by Lord Curzon in-
बंगाल राज्य के विभाजन की घोषणा लॉर्ड कर्जन द्वारा कब की गयी थी?
(a) January 1905/जनवरी 1905
(b) July 1905/जुलाई 1905
(c) July 1904/जुलाई 1904
(d) July 1911/जुलाई 1911

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. The decision to partition the state of Bengal was announced by Lord Curzon, the then Viceroy of India in July 1905.

Q2. Annie Besant was made the first female President of Indian National Congress in?
एनी बेसेंट को कब भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की पहली महिला अध्यक्ष बनाया गया था?
(a) Calcutta Session, 1920/कलकत्ता सत्र, 1920
(b) Annual Session of Congress at Nagpur, 1920/नागपुर में कांग्रेस का वार्षिक अधिवेशन, 1920
(c) Calcutta Session,1917/कलकत्ता सत्र, 1917
(d) Haripura Congress Conference, 1938/हरिपुरा कांग्रेस सम्मेलन, 1938

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Annie Besant was made the President of the Calcutta Session of the Indian National Congress in August 1917.

Q3. When was the first passenger train run in India ?
भारत में पहली यात्री ट्रेन कब चलाई गई थी?
(a) January 1848/जनवरी 1848
(b) April 1853/अप्रैल 1853
(c) May 1857/मई 1857
(d) April 1852/अप्रैल 1852

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. The first passenger train in India ran between Bombay (Bori Bunder) and Thane on 16 April 1853. The 14-carriage train was hauled by three steam locomotives: Sahib, Sindh and Sultan.

Q4. Who among the following was the first Indian to be made a fellow of the Royal Society of London ?
निम्नलिखित में से कौन लंदन की रॉयल सोसाइटी का साथी बनने वाला पहला भारतीय था?
(a) Srinivas Ramanujam/श्रीनिवास रामानुजन
(b) A.C. Wadia /ए. सी. वाडिया
(c) C.V. Raman/सीवी रमन
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Ardaseer Cursetjee Wadia FRS, an Indian shipbuilder and engineer belonging to the Wadia ship building family. He is noted for having been the first Indian to be elected a Fellow of the Royal Society.

Q5. The Treaty of Bassein was a pact signed between the British East India Company and?
बेसिन की संधि ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कंपनी और किस के बीच एक संधि पर हस्ताक्षर थी?
(a) Baji Rao I/बाजी राव प्रथम
(b) Balaji Vishwanath/बालाजी विश्वनाथ
(c) Baji Rao II/बाजी राव द्वितय
(d) Madhavrao II/माधवराव II

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The Treaty of Bassein (Now called Vasai) was a pact signed on 31 December 1802 between the British East India Company and Baji Rao II, the Maratha Peshwa of Pune (Poona) in India after the Battle of Poona.

Q6. ‘Commonweal’ a weekly newspaper was started by?
‘कॉमनवेल’ एक साप्ताहिक समाचार पत्र है, इस किस के द्वारा शुरू किया गया था?
(a) Jayprakash Narayan/जयप्रकाश नारायण
(b) C. F. Andrew/सी. एफ. एंड्रयू
(c) Dadabhai Nauroji/दादाभाई नौरोजी
(d) Annie Besant/एनी बेसेंट

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Annie Besant founded a weekly newspaper ‘Commonweal’ in January 1914 for her political work.

Q7. Who established mitra mela organization?
मित्रा मेला संगठन की स्थापना किसने की?
(a) Nandanlal Bose/नंदलाल बोस
(b) Ambedkar/अम्बेडकर
(c) Vir Savarkar/वीर सावरकर
(d) Jyotiba Phule/ज्योतिबा फुले

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Abhinav Bharat Society (Young India Society) was a secret society founded by Vinayak Damodar Savarkar and his brother Ganesh Damodar Savarkar in 1903.Initially founded at Nasik as Mitra Mela when Vinayak Savarkar was still a student at Fergusson College at Pune.

Q8. Who among the following is also known as ‘Deenabandhu’?
निम्नलिखित में से किसे ‘दीनबंधु’ के नाम से भी जाना जाता है?
(a) Jayprakash Narayan/जयप्रकाश नारायण
(b) C. F. Andrew/सी. एफ. एंड्रयू
(c) Dadabhai Nauroji/दादाभाई नौरोजी
(d) Lala Lajpat Rai/लाला लाजपत राय

Show Answer


S8. Ans.(b)
Sol. Deenabandhu was started as a weekly on 26 January 1941 from Thrissur city with V. R. Krishnan Ezhuthachan as Editor-in-Chief. The newspaper was named after Charles Freer Andrews, known affectionately as Deenbandhu or Friend of the Poor, a name given by Mahatma Gandhi for his contributions to the Indian Independence Movement.

Q9. Cabinet Mission came to India in the year
कैबिनेट मिशन किस वर्ष भारत में आया था?
(a) 1946
(b) 1945
(c) 1943
(d) 1942

Show Answer


S9. Ans.(a)
Sol. The Cabinet Mission of 1946 came to India aimed to discuss the transfer of power from the British government to the Indian leadership, with the aim of preserving India’s unity and granting it independence.

Q10. Who is known as lok nayak ?
लोके नायक के रूप में किसे जाना जाता है?
(a) Jayprakash Narayan/जयप्रकाश नारायण
(b) Lala Lajpat Rai/लाला लाजपत राय
(c) Dadabhai Nauroji/दादाभाई नौरोजी
(d) Mahatma Gandhi/महात्मा गाँधी

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Jayaprakash Narayan, popularly referred to as JP or Lok Nayak, was an Indian independence activist, theorist, socialist and political leader, remembered especially for leading the mid-1970s opposition against Prime Minister Indira Gandhi, for whose overthrow he called a “total revolution”.