RRB JE History Questions : 12 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. In which session of Congress the demand of “Poorna Swaraj” was accepted as the aim of the Congress?
कांग्रेस के उद्देश्यों के रूप में “पूर्ण स्वराज” की मांग को कांग्रेस के किस सत्र में स्वीकार किया गया था?
(a) Calcutta / कलकत्ता
(b) Madras/ मद्रास
(c) Nagpur / नागपुर
(d) Lahore / लाहौर

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. In the Lahore session of December 1929, Congress passed the Poorna Swaraj resolution. It was the same session in which Jawaharlal Nehru was elected as president of the Congress.

Q2. In which year Mahatma Gandhi was first arrested during ‘Satyagrah’ —
किस वर्ष में महात्मा गांधी को पहली बार ‘सत्याग्रह’ के दौरान गिरफ्तार किया गया था?
(a) 1906
(b) 1908
(c) 1913
(d) 1917

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.On 10 January 1908 Mahatma Gandhi was arrested for the first time in South Africa for refusing to carry an obligatory identity document card commonly known as the ‘pass’.

Q3. Gandhiji strive to bridge economic inequalities through which principle or device?
गांधीजी किस सिद्धांत या उपकरण के माध्यम से आर्थिक असमानताओं को दूर करने का प्रयास करते हैं?
(a) Abolition of machinery / मशीनरी का उन्मूलन
(b) Establishment of village industries / गांव उद्योगों की स्थापना
(c) Trusteeship theory / ट्रस्टीशिप सिद्धांत
(d) None of the above / इनमे से कोई नहीं

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.Trusteeship (Gandhism)is a socio-economic philosophy that was propounded by Mahatma Gandhi. It provides a means by which the wealthy people would be the trustees of trusts that looked after the welfare of the people in general.

Q4. The person who represented India in the Second Round Table Conference?
उस व्यक्ति का नाम बताईये जिसने द्वितीय दौर तालिका सम्मेलन में भारत का प्रतिनिधित्व किया था?
(a) Aruna Asaf Ali / अरुणा असफ़ अली
(b) Sucheta Kripalani / सुचेता कृपलानी
(c) Sarojini Naidu / सरोजिनी नायडू
(d) Kalpana Joshi / कल्पना जोशी

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.The Second Round Conference opened on September 7, 1931. Gandhi represented Indian National Congress and Sarojini Naidu represented Indian women.

Q5. The British Govt. start ruling India directly?
ब्रिटिश सरकार ने प्रत्यक्ष रूप से भारत पर शासन कब शुरू किया?
(a) After the Battle of Plassey / प्लासी के युद्ध के बाद
(b) After the Battle of Panipat / पानीपत के युद्ध के बाद
(c) After the War of Mysore / मैसूर के युद्ध के बाद
(d) After Sepoy Mutiny / सिपाही विद्रोह के बाद

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol.The Sepoy Mutiny was a violent and very bloody uprising against British rule in India in 1857. It is also known by other names: the Indian Mutiny, the Indian Rebellion of 1857, or the Indian Revolt of 1857.

Q6. “Akbarnama” the official chronicle of the reign of Akbar written by?
अकबर के शासनकाल की आधिकारिक वृतांत “अकबरनामा” किसके द्वारा लिखी गई थी?
(a) Akbar / अकबर
(b) Birbal / बीरबल
(c) Abul Fazal / अबुल फज़ल
(d) Bhagavan Das / भगवान दास

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.The Akbarnama which translates to Book of Akbar, is the official chronicle of the reign of Akbar, the third Mughal Emperor, written by Abul Fazl who was one of the nine jewels in Akbar’s court.

Q7. Arrange the following in chronological order:
निम्नलिखित को कालक्रम क्रम के अनुसार व्यवस्थित करें:
1. Tughlaqs / तुगलक
2. Lodis / लोदी
3. Sayyids /सईद
4. Ilbari Turks /ईबरी तुर्क
5. Khiljis / खिलजी
(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 5, 4, 3, 2, 1
(c) 2, 4, 5, 3, 1
(d) 4, 5, 1, 3, 2

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol.Tughlaqs (1320AD to 1414AD)
Lodis(1451AD to 1526AD)
Sayyids(1414AD to 1451AD)
Ilbari Turks(1206AD to 1290AD)
Khiljis(1290AD to 1320AD)

Q8. Name of founder of The Lodi dynasty?
लोदी राजवंश के संस्थापक का नाम बताईये.
(a) Ibrahim Lodi / इब्राहीम लोदी
(b) Sikandar Lodi / सिकंदर लोदी
(c) Bahlol Lodi / बहलोल लोदी
(d) Khizr Khan / खजर खान

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol.The Lodi dynasty (or Lodhi) was an Afghan dynasty that ruled the Delhi Sultanate from 1451 to 1526. It was the last dynasty of the Delhi Sultanate, and was founded by Bahlul Khan Lodi when he replaced the Sayyid dynasty.

Q9. Who among the following was an illiterate?
निम्नलिखित में से कौन एक अशिक्षित था?
(a) Jahangir / जहाँगीर
(b) Shahjahan / शाहजहाँ
(c) Akbar/ अकबर
(d) Aurangzeb / औरंगजेब

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol.Abu’l-Fath Jalal-ud-din Muhammad Akbar, popularly known as Akbar I IPA, was the third Mughal emperor, who reigned from 1556 to 1605.

Q10. The first Indian Hindi Scholar of the Mughal period was
मुगल काल का पहला भारतीय हिंदी विद्वान कौन था?
(a) Malik Muhammed Jayasi / मालिक मुहम्मद जायसी
(b) Abdur Rahim / अब्दुर रहीम
(c) Mulla Wajhi / मुल्ला वाझी
(d) Chand Bardai /चाँद बरदाई

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol.Malik Mahmud Jayasi and Tulsidas are the earliest Hindi poets from Mughal period.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?