RRB JE 2019 Exam: Physics Quiz [Electricity and Magnetism] | 7th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

Q1. A closed surface has ‘n’ electric dipole located inside it. The net electric flux emerging out of the surface-
एक बंद सतह के अंदर ‘n’ विद्युत द्विध्रुव है। सतह से बाहर निकलने वाला शुद्ध विद्युत प्रवाह है
(a) ne/0
(b) 2e/0
(c) 2ne/0
(d) zero / शून्य

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The net flux will be zero as the electric field lines entering the negative end of the dipole will be exactly cancelled by the electric field lines leaving the positive end of the dipole.

Q2. In electromagnetic induction, the induced charge does not depend on –
विद्युत चुम्बकीय प्रेरण में, प्रेरित चार्ज किस पर निर्भर नहीं करता है –
(a) Change in flux / प्रवाह में बदलाव
(b) time of change of magnetic flux / चुंबकीय प्रवाह के परिवर्तन का समय
(c) Resistance of Coil / वक्र का विरोध
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Induced charge does not depend upon time of change of magnetic flux, as Induced charge Q = n∆T∅R

Q3. Lenz’s law is a consequence of the law of conservation of-
लेनज़ का नियम _________ के संरक्षण के कानून का एक परिणाम है
(a) Charge /चार्ज
(b) Momentum / गति
(c) Energy / ऊर्जा
(d) Mass/द्रव्यमान

Show Answer

Ans.(c)
Sol. According to Lenz law, the polarity of the induced emf is such that it opposes the change in magnetic flux responsible for its production.

Q4. A magnetic field can be produced by-
एक चुंबकीय क्षेत्र किस के द्वारा उत्पादित किया जा सकता है
(a) A moving charge only /गतिशील चार्ज
(b) A changing electric field only / केवल परिवर्तिनीय विद्युत क्षेत्र
(c) Both (a) and (b)/दोनों (a) और (b)
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं
Show Answer

 Ans.(c)
Sol. Magnetic field is produced both by a moving charge and change in electric field

 Q5. The unit of electrical resistance of a conductor is-

एक चालक के विद्युत प्रतिरोध की इकाई है-

(a) fared /फ़रेड
(b) volt /वोल्ट
(c) ampere / एम्पेयर
(d) Ohm /ओहम

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Ohm is the SI unit of electrical resistance. 1 ohm is define as the resistance of a conductor when a potential difference of 1 volt is applied to its ends when a current of 1 ampere flows through it

 

Q6. The magnetic field inside a long straight solenoid carrying current–
धारा प्रवाहित होने वाले एक सीधे लंबे सोलेनोइड के भीतर चुम्बकीय क्षेत्र-
(a) Is the same at all points/ सभी बिन्दुओं पर समान होता है
(b) Is zero/ शून्य होता है
(c) Decreases as we move towards its end/ घटता है, जैसे-जैसे हम इसके सिरों की तरफ बढ़ते हैं
(d) Increases as we move towards its end/ बढ़ता है, जैसे-जैसे हम इसके सिरों की तरफ बढ़ते हैं

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The magnetic field inside a long straight solenoid carrying current is uniform at all points.
 
Q7. The coil in a heater is made of
हीटर में कॉइल किसका बना होता है?
(a) Nichrome/नाइक्रोम
(b) Tungsten/टंगस्टन
(c) Copper/कॉपर
(d) Iron/लोहा

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Heating coils are commonly made up of metal alloys which are a combination of two or more elements. The most commonly used metal alloy is “Nichrome”. Nichrome is an alloy of nickel (80%) and chromium (20%).

Q8. A body is falling freely under the action of gravity alone in vacuum. Which one of the following remains constant during the fall?
निर्वात में केवल गुरुत्व की क्रिया के तहत एक पिंड स्वतंत्र रूप से नीचे गिरता है। निम्नलिखित में से क्या गिरने के दौरान स्थिर रहता है?
(a) Potential energy/ विभव ऊर्जा
(b) Kinetic energy/ गजित ऊर्जा
(c) Total linear momentum/ कुल रैखिक संवेग
(d) Total mechanical energy/ कुल यांत्रिक ऊर्जा

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Mechanical energy is the ability of an object to do work. This energy is equal to the sum of kinetic and potential energy, it is always constant.

Q9. Which one of the following common devices works on the basis of the principle of mutual induction?
निम्नलिखित में से कौन सा सामान्य उपकरण, म्यूचुअल प्रेरण के सिद्धांत के आधार पर काम करता है?
(a) Tubelight/ ट्यूबलाइट
(b) Transformer/ ट्रांसफार्मर
(c) Photodiode/ फोटोडायोड
(d) LED/ एलईडी

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Transformer is based on the principle of mutual induction.

Q10. The pressure exerted on the ground by a man is greatest
एक व्यक्ति द्वारा जमीन पर डाला गया दाब सबसे अधिक होता है:
(a) when he lies down in the ground/ जब वह जमीन पर लेट जाता है
(b) when he stands on the toes of one foot/ जब वह एक पैर के अंगूठे पर खड़ा होता है
(c) when he stands with both foot flat on the ground/ जब वह जमीन पर दोनों पैरों के साथ समतल खड़ा होता है
(d) all of the above yield the same pressure/ उपरोक्त सभी समान दाब डालते हैं

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Pressure is normal force per unit area, therefore, for lesser value of area pressure is greatest.

 

You may also like to read: