RRB JE 2019 Exam: Chemistry Quiz [Chemical Bonding] | 6th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

Q1.Highly branched chains of glucose units result in
ग्लूकोज इकाइयों की अत्यधिक शाखित श्रृंखला का परिणाम क्या होता है?
(a)Starch/ स्टार्च
(b)Glycogen/ ग्लाइकोजन
(c)Cellulose/ सेलूलोज़
(d)Galactose/ गैलेक्टोज

Show Answer

Ans(b)
Sol. Glycogen is a multibranched polysaccharide of glucose that serves as a form of energy storage in humans, animals, fungi, and bacteria. The polysaccharide structure represents the main storage form of glucose in the body.

Q2.Prevention of heat is attributed to the
गर्मी से बचाव किसको समर्पित है?
(a)Rate of digestion/ पाचन की दर
(b)Rate of reaction/ प्रतिक्रिया की दर
(c)Rate of heat production/ गर्मी उत्पादन की दर
(d)Rate of heat gained/ गर्मी बढ़ने की दर

Show Answer

Ans(c)
Sol. Prevention of heat is attributed to the Rate of heat production.

Q3.Diabetic people need to
मधुमेह से पीड़ित लोगों को क्या करने की जरूरत है?
(a)Increase water intake/ पानी का सेवन बढ़ाएं
(b)Reduce water intake/ पानी का सेवन कम करें
(c)Eliminate any physical activity/ किसी भी शारीरिक गतिविधि को हटा दें
(d)Enhance any physical activity/ किसी भी शारीरिक गतिविधि को बढ़ाएं

Show Answer



Ans(b)
Sol. Diabetic people need to Reduce water intake.

Q4.Condensation of glucose molecules (C6H12O6) results in
ग्लूकोज अणुओं के संघनन (C6H12O6) से क्या होता है?
(a)Starch/ स्टार्च
(b)Cellulose/ सेलूलोज़
(c)Glycogen/ ग्लाइकोजन
(d)Glucagon/ ग्लूकागन
Show Answer

 
Ans(d)
Sol. Condensation of glucose molecules (C6H12O6) results in Glucagon.

 

Q5.Water acts as a reactant in
पानी किसमें एक अभिकारक के रूप में कार्य करता है?
(a)Polymerization/ बहुलकीकरण
(b)Condensation/ कंडेनसेशन
(c)Oxidation/ ऑक्सीकरण
(d)Hydrolysis/ हाइड्रोलिसिस

Show Answer

Ans(d)
Sol. When water acts as a reactant, such as in a hydrolysis reaction, the electron-rich oxygen will serve as a nucleophile.

 

Q6.C12H22O11 is general formula of
C12H22O11 किस का सामान्य सूत्र है?
(a)Monosaccharide/ मोनोसैक्राइड
(b)Polysaccharides/ पॉलिसैक्राइड
(c)Disaccharides/ डिसैक्राइड
(d)Trisaccharide/त्रिसक्राइड

Show Answer


Ans(c)
Sol.Sucrose is common table sugar. It is a disaccharide, a molecule composed of two monosaccharides: glucose and fructose. Sucrose is produced naturally in plants, from which table sugar is refined. It has the formula C₁₂H₂₂O₁₁.


Q7.In ethanol (C2H5OH) emulsion test, resulting emulsion is of
इथेनॉल (C2H5OH) पायस परीक्षण में, जिसके परिणामस्वरूप पायस है
(a)Sky blue color/ आसमानी नीला रंग
(b)Cloudy white color/ बादल का सफेद रंग
(c)Cranberry pink color/ क्रैनबेरी गुलाबी रंग
(d)Violet color/ बैंगनी रंग

Show Answer

Ans(b)
Sol. The emulsion test is a method to determine the presence of lipids using wet chemistry. The procedure is for the sample to be suspended in ethanol, allowing lipids present to dissolve (lipids are soluble in alcohols). The liquid (alcohol with dissolved fat) is then decanted into water.

Q8.Structural component of hemoglobin is
हीमोग्लोबिन का संरचनात्मक घटक है
(a)Manganese/ मैंगनीज
(b)Zinc/ जस्ता
(c)Iron/ लोहा
(d)Chorine/ क्लोरीन

Show Answer
Ans(c)
Sol Hemoglobin, also spelled haemoglobin, iron-containing protein in the blood of many animals in the red blood cells (erythrocytes) of vertebrates that transports oxygen to the tissues.Each hemoglobin molecule is made up of four heme groups surrounding a globin group, forming a tetrahedral structure.



Q9.Thyroxin is secreted from
थायरोक्सिन किस से स्रावित होता है?
(a)Thiamine deficiency/ थियामिन की कमी
(b)Theological inheritance/थिओलोजिकल विरासत
(c)Thyroid glands/ थायराइड ग्रंथियाँ
(d)Muscles used for breathing/ सांस लेने में इस्तेमाल होने वाली मांसपेशी

Show Answer

Ans(c)
Sol. Thyroxine hormone is produced in the thyroid gland from tyrosine and iodine. Thyrotropin-releasing hormone (TRH) is produced by the hypothalamus. It stimulates the production of thyroid-stimulating hormone (TSH) in the anterior pituitary gland, which affects the thyroid-stimulating hormone receptor (TSHR).


Q10.Most of animal fats are
अधिकांश पशु वसा ________ होती हैं.
(a) Saturated fats/ संतृप्त वसा
(b) Unsaturated fats/ असंतृप्त वसा
(c) Monounsaturated fats/ मोनोअनसैचुरेटेड वसा
(d) Monosaturated fats/ मोनोसैचुरेटेड वसा

Show Answer

Ans(a)
Sol Most of animal fats are Saturated fats, A saturated fat is a type of fat in which the fatty acid chains have all or predominantly single bonds.

 

You may also like to read: