RRB JE 2019 Exam: Chemistry Quiz [Acid Base] | 9th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

Q1. An acid is a substance which – / अम्ल एक पदार्थ है जो-
(a) Donates a proton / प्रोटॉन प्रदान करता है
(b) Accepts an electron / इलेक्ट्रॉन को प्राप्त करता है
(c) Give H+ in water / जल में H+ देता है
(d) All / सभी

S1.Ans(d)
Sol. An acid is the chemical substances that accept electrons , donates hydrogen ions or protons and Give H+ in water

Q2. Tartaric acid is obtained from– / टार्टरिक अम्ल ____ से प्राप्त होता है।
(a) Apples / सेब
(b) Tomato / टमाटर
(c) Grapes / अंगूर
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं

S2.Ans(c)
Sol. Tartaric acid is a white, crystalline organic acid that occurs naturally in many fruits, most notably in grapes, but also in bananas, tamarinds, and citrus.

Q3. Fromic acid is obtained from / फॉर्मिक अम्ल _____ से प्राप्त होता है।
(a) Red ants / लाल चींटियाँ
(b) Fats / वसा
(c) Vinegar / सिरका
(d) Orange / संतरा

S3.Ans(a)
Sol. Formic acid was first isolated from certain ants and was named after the Latin formica, meaning “ant ”.

Q4. Uric acid is present in / यूरिक अम्ल में पाया जाता है
(a) Soda water / सोडा-वाटर
(b) Rancid butter / बासी मक्खन
(c) Sour milk / खट्टा दूध
(d) Urine of mammals / स्तनपायी का मूत्र

S4.Ans(d)
Sol. Uric acid is normally cleaned out of the blood by the kidneys, and passes out of the body along with urine.

Q5. pH value of neutral solution is / उदासीन विलयन का पीएच मान है-
(a) 8
(b) 5
(c) 7
(d) 13

S5.Ans(c)
Sol. The pH of a neutral solution is 7. At this pH, the solution has equal concentrations of both the H+ and OH- ions, which is 10-7 mole/litre.

Q6. Blue litmus paper is converted into red in solution of– / _______ के विलयन में नीला लिटमस पेपर लाल रंग में बदल जाता है।
(a) Acid / अम्ल
(b) Base / क्षार
(c) Alkali / एल्कली
(d) Salt / लवण

S6.Ans(a)
Sol. Blue litmus paper turns red under acidic conditions.

Q7. Red litmus paper is changed into blue in solution of– / _______ के विलयन में लाल लिटमस पेपर नीले रंग में बदल जाता है।
(a) Base / क्षार
(b) Acid / अम्ल
(c) Salt / लवण
(d) None / कोई नहीं

S7.Ans(a)
Sol. Red litmus paper turns blue under basic conditions.

Q8. In neutralization reaction product is / उदासीनीकरण अभिक्रिया में पदार्थ ________ होता है।
(a) Acid / अम्ल
(b) Base / क्षार
(c) Salt & Water / लवण और जल
(d) None / कोई नहीं

S8.Ans(c)
Sol. A neutralization reaction is when an acid and a base react to form water and a salt and involves the combination of H+ ions and OH- ions to generate water. The neutralization of a strong acid and strong base has a pH equal to 7.

Q9. Breath analyzers used by police to test drunken drivers works on the chemical basis of / पुलिस द्वारा इस्तेमाल किए जाने वाले ब्रीथ एनालाइजर का प्रयोग शराबी चालकों के ___________ के रासायनिक आधार पर कार्य करने के लिए किया जाता है।
(a) Redox reactions / रेडॉक्स अभिक्रिया
(b) Acid-base reactions / अम्ल-क्षार अभिक्रिया
(c) Precipitation reactions / अवक्षेपण अभिक्रिया
(d) complexation reaction / संकुलन अभिक्रिया

S9.Ans(b)
Sol. Breath analysers used by police to test drunken drivers works on the chemical basis of Acid-base reactions.

Q10. The negative logarithmic value of hydrogen on is called / हाइड्रोजन के ऋणात्मक लघुगणक मान को_________ कहा जाता है।
(a) pH
(b) pOH
(c) pKa
(d) pKb

S10.Ans(a)
Sol. The logarithm of the hydrogen ion concentration in a solution, with the sign changed from positive to negative, is called the pH.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?