RRB JE 2019 Exam: Chemistry Quiz | 30th January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1.The nucleons are
न्युक्लियोन क्या है?
(a) Protons and electrons/ प्रोटॉन और इलेक्ट्रॉन
(b) Neutrons and electrons/ न्यूट्रॉन और इलेक्ट्रॉन
(c) Protons and neutrons/ प्रोटॉन और न्यूट्रॉन
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

S1.Ans.(c)
Sol. A nucleon is either a proton or a neutron, considered in its role as a component of an atomic  nucleus.

Q2.The isotope deuterium of hydrogen has
हाइड्रोजन के आइसोटोप ड्यूटेरियम में-
(a) No neutrons and one proton/ कोई न्यूट्रॉन नहीं और एक प्रोटॉन
(b) One neutrons and two protons/एक न्यूट्रॉन और दो प्रोटॉन
(c)One electron and two neutron/एक इलेक्ट्रान और दो न्यूट्रॉन
(d) One proton and one neutron/एक प्रोटॉन और एक न्यूट्रॉन

S2.Ans.(d)
Sol. Deuterium is a hydrogen isotope consisting of one proton, one neutron and one electron. It has major applications in nuclear magnetic resonance studies.

Q3.The electrons present in the outermost shell are called
सबसे बाहरी शेल में मौजूद इलेक्ट्रॉनों को क्या कहा जाता है?
(a) Valency electrons/वेलनसी इलेक्ट्रान
(b)Octate electrons/ ऑक्टेट इलेक्ट्रॉन
(c) Duplet electrons/ डुप्लेट इलेक्ट्रॉन
(d)Valence electrons/ वेलेन्स इलेक्ट्रॉन

S3.Ans.(d)
Sol. The electrons in the outermost occupied shell (or shells) determine the chemical properties of the atom; it is called the valence shell. Each shell consists of one or more subshells, and each subshell consists of one or more atomic orbitals.

Q4.An alpha particle contains
एक अल्फा कण में क्या होता है?
(a) 4 positive charge and 2 mass unit/4 पॉजिटिव चार्ज और 2 मास यूनिट
(b)2 positive charge and 4 mass unit/2 पॉजिटिव चार्ज और 4 मास यूनिट
(c)2 positive charge and 2 mass unit/2 पॉजिटिव चार्ज और 2 मास यूनिट
(d)4 positive charge and 4 mass unit/4 पॉजिटिव चार्ज और 4 मास यूनिट

S4.Ans.(b)
Sol. The alpha particle is a helium nucleus; it consists of two protons and two neutrons. It contains no electrons to balance the two positively charged protons and  mass 4 unit.

Q5.The atomic number of sodium is 11 and its mass number is 23. It has
सोडियम की परमाणु संख्या 11 है और इसका द्रव्यमान संख्या 23 है। इसमें-
(a) 11 neutrons and 12 protons/11 न्यूट्रॉन और 12 प्रोटॉन
(b) 12 protons and 11 electrons/12 प्रोटॉन और 11 इलेक्ट्रान
(c) 11 electrons and 12 neutrons/11 इलेक्ट्रान और 12 न्यूट्रॉन
(d)12 electrons and 11 neutrons/12 इलेक्ट्रान और 11 न्यूट्रॉन


S5.Ans.(c)
Sol. Since it has an atomic number of 11 it must have 11 protons. Since it has an atomic mass of 23 it must have 12 neutrons. If it is electrically neutral, it will have 11 electrons. 


Q6.The electronic configuration of chlorine is
क्लोरीन का इलेक्ट्रॉनिक कॉन्फ़िगरेशन है
(a) 2,7
(b) 2,8,8,7
(c) 2,8,7
(d) 2,7,8

S6.Ans.(c)
Sol. Chlorine electron configuration will be 1s22s22p63s23p5(2,8,7).

Q7.The isotope used to remove the brain tumours and treatment of cancer is
ब्रेन ट्यूमर को हटाने के लिए और कैंसर के इलाज में इस्तेमाल होने वाला आइसोटोप है-
(a) U-235
(b)Na-24
(c)Iodine/ आयोडीन
(d)C0-60


S7.Ans.(d)
Sol. Cobalt-60 therapy is the medical use of gamma rays from the radioisotope cobalt-60 to treat conditions such as cancer.


Q8. In an alpha scattering experiment, few alpha particles rebounded because
एक अल्फा स्कैटरिंग प्रयोग में, कुछ अल्फा कण प्रतिक्षिप्त होते है क्योंकि
(a)Most of the space in the atom is occupied/ परमाणु में अधिकांश जगह व्याप्त है
(b)Positive charge of the atoms very little space/ परमाणुओं का धनात्मक आवेश बहुत कम होता है
(c)The mass of the atom is concentrated in the centre/ परमाणु का द्रव्यमान केंद्र में केंद्रित होता है
(d)All the positive charge and mass of the atom is concentrated in small volume/ परमाणु के सभी सकारात्मक चार्ज और द्रव्यमान छोटी मात्रा में केंद्रित हैं

S8.Ans.(b)
Sol. In an alpha scattering experiment, few alpha particles rebounded because Positive charge of the atoms very little space.

Q9.An atom has a mass number of 37 and atomic number 17. How many protons does it have?
परमाणु का द्रव्यमान संख्या 37 और परमाणु संख्या 17 है। इसमें कितने प्रोटॉन हैं?
(a)20
(b)17
(c)54
(d)21

S9.Ans.(b)
Sol. An atom has a mass number of 37 contains 20 neutrons (17 protons + 20 neutrons = 37 particles in the nucleus).

Q10.What would be the atomic number of the element in whose atom the K and L shells are full?
उस तत्व की परमाणु संख्या क्या होगी, जिसके K और L शेल पूर्ण हैं?
(a)10
(b)12
(c)14
(d)16

S10.Ans.(a)
Sol. The Element Having K and L Shell Fully Filled is Neon Neon Has Atomic Number 10.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD