RRB JE 2019 Exam: Biology Quiz [Classification Of Organism] | 29th January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

Q1. Classification given by Bentham and Hooker is
बेंथम और हुकर द्वारा दिया गया वर्गीकरण ___________ है
(a) Artificial/ कृत्रिम
(b) Natural / प्राकृतिक
(c) Phylogenetic/ जातिवृत्तीय
(d) Numerical/ संख्यात्मक

Ans(b)
Sol. Bentham and Hooker jointly published a vast work the Genera Plantarum in which they arranged their species according to a system.Since this was last of the natural systems and is widely accepted in the commonwealth countries.

Q2. The causal organism for African sleeping sickness is
कौन सा जीव अफ्रीकी नींद की बीमारी का कारण है?
(a) Trypanosoma cruzi/ ट्रिपैनोसोमा क्रूज़ी
(b) T. rhodesiense/ टी. रोडेसिएंस
(c) T. tangelo/ टी. टेंजेलो
(d) T.  brucei/ टी. ब्रूसि

Ans(d)
Sol. African trypanosomiasis, also known as sleeping sickness, is an insect-borne parasitic disease of humans and other animals. It is caused by protozoa of the species Trypanosoma brucei

Q3. The vector for sleeping sickness is
नींद की बीमारी का मुख्य कारण कौन है?
(a) Housefly/ मक्खी
(b) Tsetse fly/ त्सेत्से मक्खी
(c) Sandfly/ मरु मक्षिका
(d) Fruit fly/फल-मक्खी

Ans(b)
Sol. The parasite is transmitted by blood sucking tse-tse fly, Glossina palpalis. Mouth and contractile vacuole are absent. Food is absorbed through the body surface.

Q4. Trypanosoma belongs to class
ट्रिपैनोसोमा किस वर्ग से सम्बंधित है?
(a) Sarcodina/ सारकोडिना
(b) Zoofiagellata/ ज़ूफ़ियाजिलेटा
(c) Ciliata/ सिलिएटा
(d) Sporozoa./ स्पॉरोज़आ

Ans(b)
Sol. On the basis of locomotory organelles the protozoan protists are divided into four groups : Mastigophora, Sarcodina, Sporozoa and Ciliata. Trypanosoma belongs to class zooflagellata which comes under the group mastigophora.

Q5 Which of the following Kingdom represents bacteria? 
निम्न में से कौन सा राज्य बैक्टीरिया का प्रतिनिधित्व करता है?
(a)Monera/ मोनेरा
(b)Protista/ प्रॉटिस्टा
(c)Protozoa/ प्रोटोजोआ
(d)Metazoa/ मेटाज़ोआ

Ans(a)
Sol. The Monera Kingdom consists of organisms that do not consist of a nucleus, e.g prokaryotic cells (bacteria and archaea).

Q6 Which of the following two vegetables are in same Genus Solanum? 
निम्नलिखित में से कौन सी दो सब्जियां एक ही जीनस सोलनम से हैं?
(a)Potato and Brinjal/आलू और बैंगन
(b)Potato and Cauliflower/आलू और गोभी
(c)Brinjal and Chilli/बैंगन और मिर्च
(d)Tomato and Radis / टमाटर और मूली

Ans(a)
Sol. Brinjal and potato belong to the same genus Solanum, but to two different species.

Q7 Which of the following taxonomic level is same for man, monkey and tiger?
निम्न में से कौन सा टैक्सोनोमिक स्तर मनुष्य, बंदर और बाघ के लिए समान है?
(a) Genus/ जीनस
(b)Family/वंश
(c)Order/ क्रम
(d)Class/वर्ग

Ans(d)
Sol. The order Primata includes monkey, gorilla and man and the order Carnivora includes lion, tiger, cat and dog. These two orders are the members of the same class called Mammalia. So, man, monkey and tiger are in the same class.

Q8. Artificial system of classification was first used by
वर्गीकरण की कृत्रिम प्रणाली का पहली बार उपयोग किसके द्वारा किया गया था?
(a) Linnaeus/ लिनिअस
(b) De Candolle/ डी कैंडोल
(c) Pliny the Edkr/ प्लिनी द एल्डर
(d) Bentham and Hooker / बेंथम और हुकर

Ans(a)
Sol. Artificial system of classification was first used by Linnaeus. The cryptogams were included in flowering plants. Linnaeus system is known as sexual system of classification. He classified on the basis of number, size and union of sex organs.

Q9. Genetic information in Paramecium is contained in
पैरामिकियम में आनुवंशिक जानकारी किस में निहित है?
(a) Micronucleus/ माइक्रोन्यूक्लियस
(b) Macronucleus/मैक्रोन्यूक्लियस
(c) Both micronucleus and macronucleus/ माइक्रोन्यूक्लियस और मैक्रोन्यूक्लियस दोनों
(d) Mitochondria./ माइटोकॉन्ड्रिया

Ans(c)
Sol. Paramaecium contains a single large macronucleus and one small micronucleus. The macronucleus controls metabolism such as feeding and maintaenance, whereas the macronucleus takes and important role in reproduction and stores genetic information, hence it is also termed as reproductive nucleus whereas macronucleus is termed as vegetative nucleus.

Q10. Amoebiasis is prevented by
अमीबायसिस किस के द्वारा रोका जा सकता है?
(a) Eating balanced food/ संतुलित भोजन करने से
(b) Eating plenty of fruits/ खूब फल खाने से
(c) Drinking boiled water/ उबला हुआ पानी पीने से
(d) Using mosquito nets./ मच्छरदानी का उपयोग करने से

Ans(c)
Sol. Amoebiasis can be prevented by drinking boiled water as it mainly occurs by ingestion of cysts of E. histolytica in food or drinks.



For RRB JE Free Study Material Click Here


May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?