RRB ALP Stage-II Exam: Physics Quiz | 19th January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. Which one of the following can be used to confirm whether drinking water contains a gamma emitting isotope or not? 
निम्नलिखित में से क्या यह पुष्टि करने के लिए उपयोग किया जा सकता है कि पीने के पानी में गामा उत्सर्जन आइसोटोप है या नहीं?
(a) Microscope/ माइक्रोस्कोप
(b) Lead plate /लीड प्लेट
(c) Scintillation counter / स्किनटीलेशनसरगर्मी काउंटर
(d) Spectrophotometer / स्पेक्ट्रोफोटोमीटर

Show Answer
Ans.(c)
         Sol. Scintillation counter is an instrument for detecting ionizing radiation by using the excitation effect of incident radiation. Radiation on a scintillator material and detecting the resultant light pulses.

Q2. Which one of the following pairs is not correctly matched: 
निम्नलिखित में से किस युग्म का मिलान सही नहीं है
(a) Discovery of Meson -Hideki Yukawa / मेसॉन की खोज – हिदेकी युकावा
(b) Discovery of Positron-C.D. Anderson and   U.F. Hess / पॉज़िट्रॉन की खोज- सी.डी. एंडरसन और यू.एफ. हेस
(c) Theory of energy production in the sun and stars-H.A. Bethe / सूर्य और तारों में ऊर्जा उत्पादन का सिद्धांत- एच.ऐ.बेथे
(d) Synthesis of transuranic elements -Enrico Fermi transuranic elements / ट्रांसुरेनिक तत्वों का संश्लेषण- एनरिको फर्मी ट्रांसयूरेनिक तत्व

Show Answer
Ans.(d)
         Sol. In 1935 Meson particles were discovered by Japanese physicist Hideki Yukawa. Positron, the antiparticle of the antimatter counterpart of the electron was discovered by C.D. Anderson and U.F. Hess in 1932. In 1939, Hans Bethe described the nuclear reactions that power the sun and other starts. In synthesis of transuranic elements, Glenn T. Scaborg played an important role instead of Enrico Fermi. The fact is that he attempted to prepare a transuranium element in 1934 in Rome but failed to do so.

Q3. Which one of the following is not correct:  
निम्नलिखित में से क्या सही नहीं है
(a) Theory of evolution was propounded by Charles Darwin/ विकास का सिद्धांत चार्ल्स डार्विन द्वारा पेश किया गया था
(b) The breaking apart of the nucleus of an atom is called fusion. / एक परमाणु के नाभिक के टूटने को संलयन कहा जाता है
(c) ‘Dry ice’ is nothing but solid carbon dioxide. / ड्राई आइस’ ठोस कार्बन डाइऑक्साइड होती है
(d) Telephone was invented by Graham Bell. / टेलीफ़ोन का आविष्कार ग्राहम बेल ने किया था

Show Answer
Ans.(b)
         Sol. Option (b) is not correct. It is because the breaking apart of nucleus of an atom is called fission not fusion. Fission is a radioactive decay process in which the nucleus of an atom splits into smaller parts.

Q4. Among the following radiations, which has the highest energy? 
निम्नलिखित विकिरणों में, किस में सबसे अधिक ऊर्जा होती है?
(a) Visible / दृश्यता
(b) X-ray / एक्स-रे
(c) Ultra-violet / परा बैंगनी
(d) Infra-red / इन्फ्रारेड

Show Answer

Ans.(b)
         Sol. The correct order of the following different categories of radiations are -x-rays > ultraviolet > visible light > infrared. The electromagnetic spectrum of radio waves has the lowest energy while Gama rays consist of highest energy.
            

Q5. Source of Energy from the Sun is 
सूर्य से ऊर्जा का स्रोत क्या है
(a) Nuclear fission / परमाणु विखंडन
(b) Nuclear fusion / परमाणु संलयन
(c) Photoelectric effect / फोटोइलेक्ट्रिक प्रभाव
(d) Cherenkov effect / चेरेनकोव प्रभाव

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Sun produces energy by the nuclear fusion of hydrogen into helium in its core. Since there is a huge amount of hydrogen in the core, these atoms stick together and fuse into a helium atom. This energy is then radiated out from the core and moves across the solar system. This is the main source of energy for the sun and stars. Besides that the gravitational contraction in stars is also the source of their energy.



Q6. The Dynamo 
डायनेमो-
(a) Converts electric energy into mechanical energy /विद्युत ऊर्जा को यांत्रिक ऊर्जा में रूपांतरित करता है
(b) Converts chemical energy into electric energy/ रासायनिक ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में रूपांतरित करता है
(c) Converts mechanical energy into electrical energy/यांत्रिक ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में रूपांतरित करता है
(d) Converts electrical energy into chemical energy/विद्युत ऊर्जा को रासायनिक ऊर्जा में परिवर्तित करता है

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A dynamo is an electrical generator that produces direct current with the use of a commutator. It converts mechanical energy into electrical energy.
        

Q7. The fuel used in Fast Breeder Test Reactor at Kalpakkam is 
कल्पक्कम में फास्ट ब्रीडर टेस्ट रिएक्टर में इस्तेमाल होने वाला ईंधन कौन सा है?
(a) Enriched Uranium/ समृद्ध यूरेनियम
(b) Thorium/थोरियम
(c) Plutonium /प्लूटोनियम
(d) Tungsten/टंगस्टन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The reactor’s design is based on the French reactor Rhapsody, with several modifications. Plutonium-uranium mono-carbide developed indigenously as the driver fuel and went critical on 18th October, 1985.
            

Q8. Radioactive substance emits-
रेडियोधर्मी पदार्थ क्या उत्सर्जित करता है – 
(a) Alpha rays/अल्फा किरणें
(b) Beta rays/बीटा किरणें
(c) Gamma rays /गामा किरणें
(d) All the above/उपर्युक्त सभी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Radioactive elements are elements that have an unstable nucleus. When the nuclei are considered unstable, they radiate alpha, beta and Gamma radiation and is converted into a stable element. This type of radiation is invisible for naked eye.
           

Q9. What are the links between Dhruva, Purnima and Cirus?
ध्रुव, पूर्णिमा और सायरस के बीच क्या संबंध हैं?
(a) They are Indian research reactors/यह भारतीय अनुसंधान रिएक्टर हैं
(b) They are stars/यह तारे हैं
(c) These are names of famous books/यह प्रसिद्ध किताबों के नाम हैं
(d) They are power plants/यह बिजली संयंत्र हैं

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Dhruva, Purnima, and Cirus are Indian research reactors. 

Q10. What happens if the control rods are not used in a nuclear reactor? 
यदि परमाणु रिएक्टर में कंट्रोल रोड्स का उपयोग नहीं किया जाता है तो क्या होगा?
(a) The reactor will stop working/रिएक्टर काम करना बंद कर देगा
(b) Chain process would go out of bounds/चेन प्रक्रिया सीमा से बाहर हो जाएगी
(c) The reactor will be slow to act/रिएक्टर कार्य करने में धीमे हो जाएगा
(d) The reactor will continue to work as it is/रिएक्टर काम करना जारी रखेंगे

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Control rod constitutes a real-time control of fission Process which is crucial for both keeping the fusion chain reaction active and preventing it from accelerating beyond control. These rods are composed of chemical elements such as boron, silver, indium and cadmium.

You may also like to read:

   

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD