RRB ALP Stage-II Exam: Physics Quiz | 21st January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. The best material for the core of a transformer is
ट्रांसफार्मर के आन्तरक के लिए सबसे अच्छी सामग्री है
(a) stainless steel/ स्टेनलेस स्टील
(b) mild steel / नरम स्टील
(c) hard steel/ कठोर स्टील
(d) soft iron/सॉफ्ट आयरन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. In alternating current (AC) devices they cause energy losses, called core losses, due to hysteresis and eddy currents in applications such as transformers and inductors. “Soft” magnetic materials with low coercivity and hysteresis, such as silicon steel, or soft iron are used.

Q2.Which of the following circuit elements is used to ‘block’ DC in an electronic circuit? 
            निम्नलिखित में से किस परिपथ तत्व का उपयोग विद्युत परिपथ में DC को ‘ब्लॉक’ करने के लिए किया जाता है?
(a) Resistance/ प्रतिरोध
(b) Capacitance/ कैपेसिटेंस
(c) Inductance/इन्डक्टेंस
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Capacitance is used to ‘block’ DC in an electronic circuit.

Q3. In the process of magnetization of a bar
एक बार के चुंबकीकरण की प्रक्रिया में
(a) the entire bulk of the bar gets magnetised/ बार का पूरा बल्क चुंबकित हो जाता है
(b) only the surface of the bar gets magnetised/ केवल बार की सतह चुंबकीय हो जाती है
(c) only the ends of the bar get magnetised/ केवल बार के सिरे चुंबकीय हो जाते हैं
(d) only some parts of the other layers of the bar get magnetised/ बार की अन्य परतों के केवल कुछ हिस्से चुंबकीय हो जाते हैं

Show Answer
Ans.(a)
Sol. In the process of magnetization of a bar the entire bulk of the bar gets magnetized .

Q4.The metal whose electrical conductivity is more, is 
वह धातु जिसका विद्युत चालकता अधिक है, है
(a) copper/ तांबा
(b) aluminium/ एल्युमीनियम
(c) silver/ चांदी
(d) lead/ लेड

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Silver also has the highest thermal conductivity of any element and the highest light reflectance. Although it is the best conductor.
            

Q5. Water cannot be used to extinguish fire caused by electric current, because
विद्युत प्रवाह के कारण लगी आग बुझाने के लिए पानी का उपयोग नहीं किया जा सकता है, क्योंकि
(a) it may cause electrocution/ इससे इलेक्ट्रोक्यूशन हो सकता है
(b) it may cause hydrolysis/ इससे जल-विश्लेषण हो सकता है
(c) it may cause electrolysis/ इससे विद्युतपघटन हो सकता है
(d) it may spoil the wiring/ यह वायरिंग को खराब कर सकता है

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Water is not used for extinguishing fires caused due to electrical faults because water is good conductor of electricity.If water is poured on an electrical fire,the water could conduct electricity causing the person trying to extinguish the fire to experience an electric shock.



Q6. A fielder giving a swing while catching a ball is an example of
गेंद को पकड़ने के दौरान स्विंग देने वाला एक फील्डर किसका उदाहरण है?
(a) Inertia/ जड़त्व
(b) Momentum/ संवेग
(c) Newton’s II law of motion/ न्यूटन का गति का द्वितीय नियम
(d) Newton’s I law of motion/ न्यूटन का गति का प्रथम नियम

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Newton’s II law of motion
When you swing your hand, it will take more time to stop the ball. Hence the rate of change of momentum of the ball will decrease. So force acting on your hand will be less.
        

Q7. Action and reaction forces
क्रिया और प्रतिक्रिया बल-
(a) Act on the same body/ समान वस्तु पर कार्यरत होते है
(b) Act on different bodies/ विभिन्न वस्तु पर कार्यरत होते है
(c) Act in same direction/ समान दिशा में कार्यरत होते है
(d) Both I and III/ प्रथम और तृतीय दोनों
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Both forces act on the same object while action-reaction forces ALWAYS act on different objects.
            

Q8. While riding the bicycle if we stop peddling why does the bicycle begins to slow down? 
साइकिल चलाते समय जब हम पेडलिंग करना बंद कर देते हैं तो साइकिल धीमी क्यों होने लगती है?
(a) The earth’s gravitational force acts on it/ इस पर पृथ्वी का गुरुत्वाकर्षण बल कार्य करता है
(b) It is not accelerated/ यह त्वरित नहीं होती है
(c) No unbalanced force acts on it/ इस पर कोई असंतुलित बल कार्य नहीं करता है
(d) Frictional force acts on it/ इस पर घर्षण बल कार्य करता है

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The bicycle slows down because of the frictional force acting on the tyres of the bicycle. When this frictional force overcomes the force applied by paddling, the bicycle stops.
           

Q9.The law that give a Qualitative definition of force is 
नियम जो बल की योग्यता की परिभाषा देता है वह क्या है
(a) Newton’s second low of motion/ न्यूटन की गति का दूसरा नियम
(b) Newton’s first law of motion/ न्यूटन की गति का पहला नियम
(c) Newton’s third law of motion/ न्यूटन की गति का तीसरा नियम
(d) Law of gravitation/ गुरुत्वाकर्षण का नियम

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Newton’s first law of motion states Every object is in state of rest or uniform motion unless exernal force act upon. The law itself states or shows the importance of force to bring a moving body to rest or move the body in rest to motion.

Q10. Which of the following metals is used for the manufacture of heating   elements provided in electric iron?
एलेक्ट्रिक आयरन में प्रदान किए गए हीटिंग तत्वों के निर्माण के लिए निम्नलिखित में से कौन सी धातुओं का उपयोग किया जाता है?
(a) Nickel/ निकेल
(b) Chromium/ क्रोमियम
(c) Nichrome/ निक्रोम
(d) Tungsten/ टंगस्टन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Nichrome wire is an alloy made from nickel and chromium. It resists heat and oxidation and serves as a heating element in products such as toasters and hair dryers.

RRB ALP Stage 2 Exam Analysis 2019: 21st January

You may also like to read:

      
   

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD