Reasoning Questions asked in SSC CGL Tier-I 2017

Dear Readers,

General Awareness Questions asked in SSC CGL Tier-I 2017
Directions(1-4): For each of the following questions there is some relationship between the two terms to the left of :: and there is same relationship between the two terms to its right. In each of these questions the fourth term is missing. This term is one of the alternatives among the five terms given below. Find out this term.

Q1. QYGO : SAIQ : : UCKS : ?
(a) WEMV 
(b) WFNU 
(c) WENU 
(d) WEMU
Ans.(d)
Sol. There is a gap of one letter between each corresponding
letters of ‘QYGO’ and ‘SAIQ’

Q2. 6 : 43 : : 5 : ?
(a) 63 
(b) 52 
(c) 26
(d) 31

Ans.(d)

Sol.  6² + 7 = 36 + 7 = 43
Similarly
5² + 6 = 25 + 6 = 31

Q3. 42 : 56 : : ? : 132
(a) 100
(b) 110 
(c) 120
(d) 130 
Ans.(b)
Sol.  First term = (6)² + 6= 42
Second term = (7)² + 7 = 56
Similarly
Fourth term = (11)² + 11 = 132
Third term = (10)² + 10 = 110

Q4. 68 : 130 : : 222 : ?
(a)310
(b) 316
(c) 350
(d) 245
Ans.(c)
Sol.


Q5. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Shimla
(b) Ooty
(c) Darjeeling
(d) Agra
Ans.(d)
Sol. Except Agra all are hill stations.


Q6. Select the odd letters from the given alternatives.
(a)  BGF
(b)  FDH
(c)  BAE
(d)  CDE
Ans.(d)
Sol. Only CDE contains letters in alphabetical order.

Q7. Select the odd number from the given alternatives.
(a)  2197
(b)  3375
(c)  4099
(d) 2744
Ans.(c)
Sol. Except 4099 all are cubes.

Q8. Ravi walked 40 metres towards West, took a left turn and walked 30 metres. He then took a right turn and walked 20 metres, He again took a right turn and walked 30 metres. How far was he from the starting point?
(a) 60 metres 
(b) 80 metres
(c) 70 metres 
(d) Cannot be determined
Ans.(a)
Sol.

Q9. In this question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two given matrices. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and those of Matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and then the column number.
You have to identify the correct set for the word “STAY”  


(a) 02, 87, 12, 44
(b) 34, 87, 87, 98
(c) 43, 30, 12, 98
(d) 34, 87, 12, 98
Ans.(d)
Sol. 
‘S’ = 02, 11, 20, 34, 43
‘T’ = 55, 69, 78, 87, 96
‘A’ = 03, 12, 21, 30, 44
‘Y’ = 57, 66, 75, 89, 98


Q10. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
122, 197, 290, ?
(a) 399
(b)  400
(c) 401
(d) 402
Ans.(c)
Sol. 11² + 1 = 122 , 11+3 = 14
14² + 1 = 197, 14+3 =17 
17² + 1 = 290,  17+3= 20
20² + 1 = 401


Q11. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
Padma Shri, Padma Bhushan, Padma Vibhushan, ?
(a) Bharat Ratna
(b)  Ashok Chakra
(c)  Sahitya Akademi Award
(d)  Arjuna Award
Ans.(a)
Sol. Missing term is Bharat Ratna because awards are arranged in ascending order. Bharat Ratna is the biggest award.

Q12. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
C A E, F D H, I G K, ?
(a)  L J N
(b) O M Q
(c)  K L M
(d) P O N
Ans.(a)
Sol. 

Q13. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
AY, CW, EU, ?
(a)  GS
(b)  HS
(c) GR
(d)  JT
Ans.(a)
Sol. 
  

Q14. Which of the following alternatives will complete the sequence?
a__ c __abb__a __bc__bc__ab
(a) cbcaaa
(b) bcccab
(c) bccaac
(d) acbabc
Ans.(c)
Sol. The series is abccab/bcaabc/abccab
Thus, the pattern abccab/bcaabc is repeated. 

Directions(15-16): In each of the following questions, find the odd word/number from the given alternatives.

Q15. 
(a) Pound (Sterling) 
(b) Deutsche Mark 
(c) Yen 
(d) Franc 
Ans.(c)
Sol. Yen is the currency of Japan, an Asian country. Pound (Sterling), Deutsche Mark and Franc are currencies of European countries.

Q16. 27, 125, 216, 343
(a) 27
(b) 125
(c) 216
(d) 343
Ans.(c)
Sol. 27 = 3 × 3 × 3 
125 = 5 × 5 × 5 
216 = 6 × 6 × 6 
343 = 7 × 7 × 7 
The number 216 is a prefect cube of an even number. 

Q17. In this question below are given three statements followed by two conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given three statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the three given statements ,disregarding commonly known facts. 
Statements:
No table is fruit.
No fruit is window.
All windows are chairs.
Conclusions:
I. No window is table.
II. No chair is fruit.
III. No chair is table.
IV. All chairs are windows. 
(a) None follows 
(b) Only I and II follow 
(c) Only III and IV follow 
(d) All follows
Ans.(a)
Sol.

From the Venn diagram we can clearly see that no conclusion follows.


Q18. In the following series, how many ‘8’ are there which are not preceded by ‘7’ and followed by ‘9’
7, 8, 9, 9, 8, 5, 4, 3, 8, 9, 5, 8, 9, 8, 7, 7, 8, 9 
(a) One
(b) Two
(c) Three 
(d) Four 
Ans.(b)

Sol. 7, 8, 9, 9, 8, 5, 4, 3, 8, 9, 5, 8, 9, 8, 7, 7, 8, 9


Q19. Pointing to a boy, Pooja said, “He is the son of my paternal grandfather’s only daughter.” How is Pooja related to the boy?
(a) Mother 
(b) Maternal Aunt
(c) Paternal Aunt 
(d) None of these
Ans.(d)
Sol.  Boy = son of Pooja’s grandfather’s only daughter
= son of Pooja’s paternal aunt
= Pooja’s cousin
Hence, Pooja is also the boy’s cousin.

Q20. How many triangles are there in the given figure?

(a) 15 or more 
(b) 12
(c) 14
(d) 10
Ans.(a)
Sol. Number of triangles = 15


Directions (21): The letter group this question is to be codified as per the following number codes: 

Letters
L
T
P
M
R
D
H
F
K
V
Number codes
3
0
4
9
2
1
5
7
6
8

You have to find out which of the alternatives (a), (b), (c) or (d) has the correct coded form of the given letter-group. If none is correct mark (d) as your answer.

Q21. MDFHLTR 
(a) 9175320
(b) 9175230
(c) 9137502
(d) None of these 
Ans.(d)
Sol. 9175302  

Q22. If the letters in PRABA are coded as 27595 and THILAK are coded as 368451, how can BHARATI be coded?  
(a) 9567568
(b) 9675538
(c) 9657538
(d) 9567538
Ans.(c)
Sol. 

Letter
P
R
A
B
T
H
I
L
K
Code
2
7
5
9
3
6
8
4
1


Q23. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Ans.(b)

Q24. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Ans.(d)

Q25. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
 
Ans.(d)




General Awareness section plays a crucial role in your overall performance in SSC CGL Tier-1you can download Capsule by below link:-

General Awareness, GK Capsule for SSC CGL 2017 Exam in ENGLISH



SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.