Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018

Dear Readers,

Staff Selection Commission will hold the examination from 3rd March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section. We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग 3 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपकी रीजिंग खंड में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद करेगी.

Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
68 : 130 : : 222 : ?
(a) 345
(b) 365
(c) 355
(d) 350
S1. Ans.(d)
Sol. 43 + 4 : 53 + 5 : : 63 + 6 : 73 + 7 = 343 + 7 = 350 

Q2. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) MARCH
(b) MAY
(c) JUNE
(d) DECEMBER
S2. Ans.(c)
Sol. June having 30 days in the month

Q3. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) CZHK
(b) SENO
(c) XUBU
(d) MLAE
S3. Ans.(a)
Sol. There is no vowel.

Q4. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) 1 : 8
(b) 27 : 64
(c) 125 : 218
(d) 343 : 512
S4. Ans.(c)
Sol. Except 53 : 63 is not satisfied cube condition

Q5. Arrange the following words as per order in the dictionary
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये. 
1. Follicle   2. Folk   3. Follow   4. Foliage
(a) 4, 2, 1, 3
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 2, 4, 3, 1
S5. Ans.(a)
Sol. Correct sequence is –
Foliage → folk → follicle →  follow

Q6. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
EDBA, KJHG, QPNM, ?
(a) WVTS
(b) WXUV
(c) WVST
(d) WVTX
S6. Ans.(a)
Sol.

So, there is one gap after 2-letter

Q7. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
463, 452, 439, 424, ?
(a) 407
(b) 413
(c) 419
(d) 411
S7. Ans.(a)
Sol. The difference between numbers –11, –13, –15 & –17 so, next no. is 424 – 17 = 407

Q8. At present, the ratio between the ages of Arun and Deepak is 4:3 . After 6 years, Arun’s age will be 26 years. What is the age of Deepak at present?
वर्तमान में अरुण और दीपक कि आयु के मध्य का अनुपात 4:3 है. 6 वर्ष बाद अरुण कि आयु 26 वर्ष होगी. वर्तमान में दीपक कि आयु क्या है?
(a) 12 years
(b) 15 years
(c) 10 years
(d) 25 years
S8. Ans.(b)
Sol. Ratio of age of Arun and Deepak –
 
so, present age of Arun = 26 – 6 = 20 year
so, 4 ratio = 20
1 ratio = 5
so, present age of Deepak = 5 × 3 = 15 years

Q9. X is the husband of Y. W is the daughter of X. Z is the husband of W. N is the daughter of Z. What is the relationship of N to Y?
 X, Y का पति है. W, X कि पुत्री है. Z, W का पति है. N, Z कि पुत्री है. N और Y का संबंध क्या है?
(a) Cousin(कजिन)
(b) Niece(भांजी/भतीजी)
(c) Daughter(पुत्री)
(d) Grand daughter(पोती)
S9. Ans.(d)
Sol.
Make family tree.
 
so, N is the grand daughter of y.

Q10. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
दिए गये शब्दों में से उस शब्द का चयन कीजिये जिसे दिए गये शब्द के वर्णों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता.
DETERMINATION
(a) DETENTION
(b) DESTINATION
(c) TERMINATE
(d) DOMINATE
S10. Ans.(b)
Sol. DESTINATION is not derived from the DETERMINATION

Q11. If D = 4, DOG = 26, then find the value of ANIMAL= ?
यदि D = 4, DOG = 26, तो ANIMAL= ?
(a) 47
(b) 49
(c) 48
(d) 50
S11. Ans.(d)
Sol. A N I M A L = 1 + 14 + 9 + 13 + 1 + 12 = 50

Q12. If ‘+’ stands for ‘÷’, ‘–’ stands for ‘=’, ‘x’ stands for ‘+’, ‘÷’ stands for greater than, ‘=’ stands for less than, ‘>’ stands for multiplication and ‘<‘ stands for subtraction, then which of the following alternatives is correct?
यदि ‘+’ का अर्थ ‘÷’, ‘–’ का अर्थ ‘=’, ‘x’ का अर्थ ‘+’, ‘÷’ का अर्थ “से अधिक”, ‘=’ का अर्थ  “से कम”, ‘>’ का अर्थ “गुणा”  और ‘<‘ का अर्थ घटा, तो निम्नलिखित में से कौन सा विकल्प सही है?
(a) 5 ÷ 2 × 1 = 3 + 4 > 1
(b) 5 > 2 × 1 – 3 > 4 < 1
(c) 5 × 2 < 1 – 3 < 4 × 1
(d) 5 < 2 × 1 ÷ 3 > 4 × 1
S12. Ans.(b)
Sol.
5 > 2 × 1 – 3 > 4 < 1
⇒    5 × 2 + 1 = 3 × 4 – 1
⇒   11 = 11

Q13. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
इस प्रश्न में कुछ समीकरणों को एक निश्चित आधार पर हल किया गया है. उसी प्रकार हल न किये गए समीकरण के लिए दिए गये चार विकल्पों में से सही उत्तर खोजिये.
3 × 4 × 5 = 435
4 × 3 × 2 = 342
2 × 3 × 4= ?
(a) 324
(b) 342
(c) 432
(d) 243
S13. Ans.(a)
Sol. 324

Q14. In the question, selection the missing number from the given alternatives.
इस प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से अज्ञात पद का चयन कीजिये.

(a) 56
(b) 120
(c) 151
(d) 154
S14. Ans.(b)
Sol. 20 × 5 + 20 = 120

Q15. Ram walks 3 km towards East and takes a left turn and walks for one km before he turns left and walks 2 km to take another left turn to walk for another one km. How many km is he away from his starting point?
राम पूर्व कि ओर 3कि.मी चला है और बाएं मुड़ता है और एक किमी चलता है और फिर बाएं मुड़ता है और 2किमी चलता है और फिर बाएं मुड़ता है और एक कि.मी चलता है. वह अपने आरंभिक बिंदु से कितने किमी कि दूरी पर है?
(a) 1 km
(b) 2 kms
(c) 3 kms

(d) 4 kms
S15. Ans.(a)

Sol. 1 km
 

You may also like to read:

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD