Reasoning Solutions for Railway Exam 2018: 1st March

Dear Readers,

Staff Selection Commission will hold the examination from 3rd March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section and it is equally important for Railway exam which is going to be held in the month of April and May.We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग 3 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं जो रेलवे परीक्षाओं में भी आपके लिए सहायक होगी जो अप्रैल और मई में आयोजित होगी.


Q1. If in the code language, PAINT is written as 74128 and TARGET is written as 843658, then how will PRINT be written in that language?  
यदि एक कूट भषा में, PAINT को 74128 और TARGET को 843658 लिखा जाता है, तो उस कूट भाषा में PRINT को किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) 72153
(b) 71653
(c) 61853
(d) 73128

S1. Ans.(d)
Sol. 
Letter P A I N T R G E
Code 7 4 1 2 8 3 6 5
The code for PRINT is 73128. 


Q2. If GOLD is coded as HOME, COME is coded as DONE and CORD is coded as DOSE, how would you code SONS?  
यदि GOLD को HOME, COME को DONE और CORD को DOSE के रूप में कूटित किया जाता है, तो आप SONS को किस प्रकार कूटित करेंगे?
(a) TPOT
(b) TONT
(c) TOOS
(d) TOOT

S2. Ans.(d)
Sol. Each consonant in the word is moved one step forward to obtain the corresponding letter of the code, while the vowels remain unchanged. 


Q3. Select the missing numbers from the given alternatives 
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
155 , 31 , 36 , 9 , ? 
(a) 13
(b) 12
(c) 15
(d) 16

S3. Ans.(a)
Sol.  Pattern is ÷5, +5, ÷4 , +4
155 ÷ 5 = 31
31 + 5 = 36
36 ÷ 4 = 9
9 + 4 = 13


Q4. In this question, various terms of an alphabet series are given with one or more term missing as shown by (?). Choose the missing terms out of the given alternatives.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
A, G, L, P, S, ? 
(a) T
(b) U
(c) W
(d) X

S4. Ans(b)
Sol.


Q5. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term. 
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
5, 27, 61, 122, 213, 340, 509 
(a) 61
(b) 122
(c) 27
(d) 340 

S5. Ans(c)
Sol. The Terms of the series are (23-3), (33-3), (43-3), (53-3),(63-3), (73-3), (83-3)


Q6. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term. 
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
12, 36, 17, 54, 27, 81
(a) 36
(b) 17
(c) 54
(d) 27

S6. Ans.(b)
Sol. Pattern : ×3 , ÷2, ×3 , ÷2, ×3 , ÷2,
So, 36 ÷ 2 = 18


Q7. Find the missing term in each of the following series:
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
1, 6, 15, ?, 45, 66, 91
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) 28

S7. Ans.(d)
Sol. Clearly, the given sequence follows the pattern: +5, +9, +13, +17, +21, +25, …
Thus, 1 + 5 = 6, 6 + 9 = 15, …
So, missing term = 15 + 13 = 28.
Hence, the answer is (d).


Q8.  Arrange the given words in the alphabetical order and tick the one that comes last.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये और अंत में आने वाले शब्द को चिन्हित कीजिये.
(a) External
(b) Extraordinary
(c) Extraction
(d) Extra

S8. Ans.(b)
Sol. External, Extra, Extraction, Extraordinary


Q9. If in a certain code, 15789 is written as EGKPT and 2436 is written as ALUR, how is 24539 written in that code? 
यदि एक निश्चित कूट भाषा में, 15789 को EGKPT और 2436 को ALUR लिखा जाता है, तो उस कूट भाषा में 24539 को किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) ALGTU
(b) ALEUT
(c) ALGUT
(d) ALGRT

S9. Ans(c)
E G K P T A L U R
1 5 7 8 9 2 4 3 6
24539→ALGUT


Q10. In this question, five words are given. Which of them will come last if all of them are arranged alphabetically as in a dictionary?
इस प्रश्न में पांच शब्द दिए गए हैं, इन्हें शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये और उसे चिन्हित कीजिये जो अंत में आएगा?
(a) Heaven
(b) Hillock
(c) Hawker
(d) Hilt

S10. Ans.(d)
Sol. Order According to dictionary:
Hawker, Heaven, Hillock, Hilt
You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?