Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018_00.1
Latest SSC jobs   »   Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam...

Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018

Dear Readers,

Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018_40.1

Staff Selection Commission will hold the examination from 3rd March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section. We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग 3 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपकी रीजिंग खंड में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद करेगी.


Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
The Time Machine: H. G. Wells : : Julius Caesar : ?
(a) Rabindra Nath Tagore
(b) William Shakespeare
(c) Charles Dickens
(d) Leo Tolstoy
S1. Ans.(b)
Sol.
First is name of novel, second is author of novel. 
Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
SAP : WET : : ? : XVI
(a) TRE
(b) SQR
(c) SRQ
(d) PNR
S2. Ans.(a)
Sol.
Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018_50.1
Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
LK : OP : : ? : UV
(a) ML
(b) TU
(c) NQ
(d) FE
S3. Ans.(d)
Sol.
Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018_60.1
Q4. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
16 : 50 : : 24 : ?
(a) 75
(b) 70
(c) 74
(d) 79
S4. Ans.(c)
Sol.
16 : (16 × 3) + 2 : : 24 : (24 × 3) + 2
Q5. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) Vishakhapatnam
(b) Mumbai
(c) Kochi
(d) Bhubaneshwar
S5. Ans.(d)
Sol.
Except Bhubaneshwar other three are among major ports of India. 
Q6. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) eno
(b) iqa
(c) ubu
(d) olr
S6. Ans.(d)
Sol.
Except olr other three have two set of vowels.
Q7. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) 2691
(b) 9900
(c) 5632
(d) 2790
S7. Ans.(c)
Sol.
2 + 6 + 9 + 1 = 18 
9 + 9 + 0 + 0 = 18 
5 + 6 + 3 + 2 = 16 
2 + 7 + 9 + 0 = 18 
Q8. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) 308
(b) 108
(c) 288
(d) 240
S8. Ans.(a)
Sol.
Except 308 other three are divisible by 3. 
Q9. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
Acute angle, right angle, obtuse angle, ?
(a) Exterior angle
(b) Reflex angle
(c) Straight angle
(d) Supplementary angle
S9. Ans.(c)
Sol.
Angles in increasing order. 
Q10. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
RS, WX, ? , GH
(a) BC
(b) AB
(c) CD
(d) EG
S10. Ans.(a)
Sol.
Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018_70.1
Q11. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
VUT, ONM, GFE, ?
(a) XWV
(b) WVX
(c) XYZ
(d) WVU
S11. Ans.(a)
Sol. 
Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018_80.1
Q12. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
10, 22, 46, ?
(a) 90
(b) 91
(c) 95
(d) 94
S12. Ans.(d)
Sol.
Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018_90.1
Q13. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement:(कथन:)
(I) The water pollutants are rising slowly and spoiling the sanctity of water.(जल प्रदूषण धीरे धीरे बढ़ रहा है और पानी की पवित्रता को खराब कर रहा है.)
(II) Main cause of water pollution is industrialization and lack of sustainable approach towards environment.(जल प्रदूषण का मुख्य कारण औद्योगिकीकरण और पर्यावरण के प्रति स्थायी दृष्टिकोण की कमी है.)
Conclusions:(निष्कर्ष:)
(I) Industries are mixing all the left-over slurries into the water body nearby causing immense pollution.(इंडस्ट्रीज सभी आस-पास के जल निकायों में गंदे पानी को छोड़ देती है जिस से अत्यधिक प्रदूषण हो रहा है.)
(II) Future generations are need to be thought about before getting involved in pollution causing activities.(भविष्य की पीढ़ियों को प्रदूषण फैलाने वाली गतिविधियों में शामिल होने से पहले इसके बारे में सोचना चाहिए.)
(a) Only conclusion II follows(केवल II अनुसरण करता है)
(b) Conclusion I and II both follow(निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं)
(c) Neither I nor II follow(न तो I न ही II अनुसरण करता है)
(d) Only conclusion I follows(केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है)
S13. Ans.(d)
Q14. Vishu, Pooja, Vishakha, Rani and Ram are sitting in a line. Pooja is third to the extreme right end. Vishu is second to the left of Pooja. Vishakha is to the right of Pooja. Rani is third to the right of Ram, who is the immediate neighbour of Vishu. Who is sitting in the middle?
विशु, पूजा, विशाखा, रानी और राम एक पंक्ति में बैठे हैं. पूजा दायें छोर से तीसरी है. विशु पूजा के बाएं से दूसरा है. विशाखा, पूजा के दाए है. रानी, राम के दायें से तीसरे स्थान पर है, जो की विशु का निकटतम पडोसी है. मध्य में कौन बैठा है?
(a) Pooja(पूजा)
(b) Ram(राम)
(c) Visakha(विशाखा)
(d) Rani(रानी)
S14. Ans.(a)
Sol.
Vishu        Ram        Pooja        Vishakha        Rani
Q15. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये
i. Manufacture
ii. Manualism
iii. Manumission
iv. Manual
(a) iv, ii, i, iii
(b) iii, ii, i, iv
(c) ii, iv, i, iii
(d) i, ii, iii, iv
S15. Ans.(a)
Sol.
Manual     Manualism     Manufacture     Manumission
You may also like to read:

Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018_100.1Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018_110.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?