Reasoning Quiz SSC CHSL 2016


Q1.Select the related word from the given alternatives:
Words : Sentence :: Paragraph: ?
(a) typing
(b) essay
(c) letters
(d) phrase
Ans.(b)
Sol.  Group of words make a sentence, similarly group of paragraph make an essay.

Q2.Select the related letters from the given alternatives:

BDCE : GIHJ :: QSRT : ?
(a) VWXY
(b) UWMX
(c) VXWY
(d) UWNX
Ans.(c)

Q3.Select the related numbers from the given alternatives:
9 : 162 :: 8 : ?
(a) 96
(b) 112
(c) 128
(d) 160
Ans.(c)
Sol. 92
= 81
Then 81 × 2
= 162
Similarly
82
= 64
Then 64 × 2
= 128

Q4.Find the odd word from the given alternatives.
(a) Apartment
(b) Garage
(c) Quarter
(d) Flat
Ans.(b)
Sol. Except garage, all are places to live.

Q5.Find the odd letters from the given alternatives.
(a) BDF
(b) GIK
(c) LMO
(d) OQS
Ans.(c)
Sol. Except LMO, all follow pattern of +2,+2

Q6.Find the odd number from the given alternatives.
(a) 521
(b) 2945
(c) 4868
(d) 7187
Ans.(c)
Sol. Only 4868 is an even number.

Q7.Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Diffident 
2. Difficult 
3.Different 
4.Diffidence
(a) 1,2,3,4
(b) 3,2,4,1
(c) 2,1,3,4
(d) 3,2,1,4
Ans.(b) 
Sol. Order according to dictionary
3.Different , 2. Difficult , 4.Diffidence, 1. Diffident 

Q8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
ACE, GJI, MQM, ?
(a) SXQ
(b) RWQ
(c) SUQ
(d) RXP
Ans.(a)

Q9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
6,11,21,36,56,?
(a) 42
(b) 51
(c) 81
(d) 91
Ans.(c)
Sol. The pattern of series:
+5, +10, +15, +20, +25
So, 56 + 25 = 81

Q10.If 4 cats can kill 4 rats in 4 minutes, how many minutes will it take 8 cats to kill 8 rats?
(a) 8
(b) 4
(c) 2
(d) 16
Ans.(b)
Sol.  M1H1/W1=.  M2H2/W2
(4 ×4 )/4=  (8 ×H2)/8
H2 = 4hrs

Q11.If the sum of three consecutive numbers is 15, what is the square of the middle number?
(a) 16
(b) 25
(c) 36
(d) 9
Ans.(b)
Sol. Let number = x
x + (x+1) + (x+2) = 15
3x + 3 = 15
x = 4
So, middle number = (x+1) = 52 =25
Q12.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: ILLUSTRIOUS
(a) Lust
(b) Trust
(c) Riot
(d) Rust
Ans.(b)
Sol. Trust cannot be formed from the letters of the ILLUSTRIOUS because it does not contain 2 “T”.

Q13.If A=1,
CAT=60,
then MAN=?
(a) 27
(b) 90
(c) 180
(d) 182
Ans.(d)
Sol. MAN = M + A + N
= 13 × 1 × 14
=182

Q14.If ‘P’ means ‘+’, ‘Q’ means ‘x’, ‘R’ means ‘÷’, and ‘S’ means ‘-‘,
then 44Q9R12S6Q4P16=?
(a) 25
(b) 36
(c) 112
(d) 12
Ans.(a)
Sol. 44 × 9 ÷ 12 – 6 × 4 + 16
33 – 24 + 16 =25 

Q15.If 84+96=4842,
Then 36 + 78 = ?
(a) 3918
(b) 3678
(c) 3819
(d) 1839
Ans.(a)

   

  


  


  


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD