Reasoning Quiz On Symbol And Notation

1.If ‘+’ stands for ‘÷’,  ‘×’ stands for ‘+’, ‘-‘ stands for ‘×’ and ‘÷’ stands for ‘ – ‘, then which of the following statements is correct ?
(a) 36× 6 + 7 ÷ 2 – 6 = 20
(b) 36 ÷ 6 + 3 × 5 – 3 =45
(c) 36 + 6 – 3 × 5 ÷ 3 = 24
(d) 36  – 6 + 3 × 5 ÷ 3 = 74
2.In the following equation, select correct combination of mathematical sign to replace * signs and to balance the equation.
16 * 4 * 5 * 9 * 1
(a) + ÷ = ×
(b) ÷ + = ×
(c) ×= + –
(d) + × = ÷

3. Identify the correct response from the given premises stated according to following symbols.If 
‘ – ‘ stands for division
‘ +’  stands for multiplication
‘ ÷’ stands for subtraction
‘ ×’ stands for addition
Which one of the equations is correct?
(a) 18 + 14 – 24 x 12 ÷ 16 = 12
(b) 16 x 14 – 24 ÷ 18 + 12 = -24
(c) 24 – 12 + 12 ÷ 16 x 18  = 26
(d) 18 ÷ 16 + 12 x 18 ÷ 12 = 24

4. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation.
7 * 5 * 5 * 4 * 10
(a) + ÷ – =
(b) x – =x
(c) x + = x
(d) + x÷ =

5. If 34 * 12 = 23, 28 * 76 = 52, 97 * 39 = 68 then what should 37 * 73 be?
(a) 32
(b) 25
(c) 86
(d) 55

6. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs so as to balance the equation.
8 * 8 * 1 * 11 * 11
(a) + = ÷ –
(b) x + = ÷
(c) ÷x + =
(d) – + = ÷

7. Substitute the correct mathematical symbols in place of * in the following equation:
16 * 4 * 5 * 14 * 6
(a) ÷ – = ×
(b) – x +=
(c) ÷x = +
(d) ÷ + = –

8. If ‘x’ means ‘-‘ , ‘-‘ means ‘x’, ‘+’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘-‘, then 
(15 – 10) ÷ (130 + 10) x 50 = ?
(a) 1800
(b) 113
(c) 2000
(d) 87

9. Substitute the arithmetical signs in the place of * in the following equation :
7 * 7 * 2 * 1 = 12
(a) x – ÷
(b) + – x
(c) x – +
(d) + x –

10. If ‘+’ means ‘÷’, ‘-‘means ‘x’, ‘÷’ means ‘+’ and ‘x’ means ‘-‘then 
36 x 12 + 4 ÷ 6 + 2 – 3 = ?
(a) 42
(b) 18
(c) 40
(d) 2

Answers:-
1. d
2. b
3. c
4. c
5. d
6. d
7. c
8. d
9. b
10.a

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?