Reasoning Quiz On Number Series

Directions(1-5):-
Find out the wrong number in the series.

1.    7, 8, 18, 57, 228, 1165, 6996
A.    8     
B.    18
C.    57  
D.    228

2.    1, 1, 2, 6, 24, 96, 720
A.    720
B.    96
C.    24  
D.    6
3.    196, 169, 144, 121, 100, 80, 64
A.    169
B.    144
C.    121
D.    80
4.    445, 221, 109, 46, 25, 11, 4
A.    221
B.    109
C.    46  
D.    25
5.    190, 166, 145, 128, 112, 100, 91
A.    100
B.    166
C.    145
D.    128
Direction (6-10):-
Insert the missing number.

6.    5, 10, 13, 26, 29, 58, 61, (….)
A.    122
B.    64
C.    125
D.    128
7.    15, 31, 63, 127, 255, (….)
A.    513
B.    511
C.    517
D.    523
8.    1, 8, 27, 64, 125, 216, (….)
A.    354
B.    343
C.    392
D.    245
9.    3, 7, 6, 5, 9, 3, 12, 1, 15, (….)
A.    18  
B.    13
C.    -1   
D.    3
10. 1, 8 ,27,
64, (….)
A.    125
B.    81
C.    100
D.    256

Answers:-
1. D
2. B
3. D
4. C
5. D
6. A
7. B
8. B
9. C
10. A

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

24 Comments

  1. 9C:
    3, 7, 6, 5, 9, 3, 12, 1, 15, … has two different series
    1) 3, 6, 9, 12, 15…..
    2) 7, 5, 3, 1, ….. -1 is the next number

  2. Go on subtracting 24, 21, 18, 15, 12, 9 from the numbers to get the next number.
    190 – 24 = 166
    166 – 21 = 145
    145 – 18 = 127 [Here, 128 is placed instead of 127]
    127 – 15 = 112
    112 – 12 = 100 … and so on.
    Therefore, 128 is wrong.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD