Reasoning Quiz On Analogy

Directions (1-10):-
The words in the bottom row are
related in the same way as the words in the top row. For each item, find the
word that completes the bottom row of words.
1.         candle             lamp                floodlight
            hut                  cottage            ?
            A.        tent     
            B.        city
            C.        dwelling          
            D.        house

2.         daisy                flower              plant
            bungalow         house              ?
            A.        building           
            B.        cottage
            C.        apartment       
            D.        city
3.         palette              easel                brush
            textbook          lesson plan      ?
            A.        artist   
            B.        teacher
            C.        report card     
            D.        paint
4.         rule      command                    dictate
            doze    sleep                            ?
            A.        snore  
            B.        govern
            C.        awaken          
            D.        hibernate
5.         apples              fruit                  supermarket
            novel               book                ?
            A.        bookstore       
            B.        magazine
            C.        vegetable       
            D.        shopping
6.         ant                   fly                    bee
            hamster           squirrel            ?
            A.        spider 
            B.        mouse
            C.        rodent 
            D.        cat
7.         carpenter          saw                  nails
            pediatrician      stethoscope     ?
            A.        thermometer  
            B.        baby
            C.        doctor 
            D.        illness
8.         tadpole            frog                  amphibian
            lamb                sheep              ?
            A.        animal
            B.        wool
            C.        farm   
            D.        mammal
9.         table                wood               oak
            shirt                 cloth                ?
            A.        sewing
            B.        dress
            C.        cotton 
            D.        tree
10.       snow                mountain         sky
            warmth            lake                 ?
            A.        sand   
            B.        swim
            C.        sunburn          
            D.        vacation

Answers:-
1.D
2.A
3.C
4.D
5.A
6.B
7.A
8.D
9.C
10.B

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

7 Comments

  1. i think… snow mountain pr ek sky create krta hai.. in the same way.. warm se jami hui lake melt ho jata hai aur swimming ki condition create krta hai

  2. No, your comment is not deleted.it is there.may be due to some disqus problem you could not see your coment.and for your problem,you call on 9810234851.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD