Reasoning Quiz For SSC Exams : 5th October

Dear aspirants,

SSC CGL 2019 Exam notification is on its way to once again raise the bar of competition. All the four sections bag impeccable practice when it comes to SSC Exams. Considering the same, at ADDA247 we are prompted to make Daily Reasoning Quiz accessible to you, aiming at a cut above preparation of latest exam pattern based questions. You are asked to practice Daily Reasoning Quiz at SSCADDA which encapsulates the exam like environment facilitated with extraordinary content. To make headway in upcoming SSC CGL Exams, go the extra mile with our Daily Reasoning Quiz.

Directions (1 to 2): A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
Q1.SCD, TEF, UGH, ____, WKL
A. CMN
B. UJI
C. VIJ
D. IJT
S1.Ans. (C)
Sol. There are two alphabetical series here. The first series is with the first letters only: STUVW.
The second series involves the remaining letters: CD, EF, GH, IJ, KL.
Q2.FAG, GAF, HAI, IAH, ____
A. JAK
B. HAL
C. HAK
S2.Ans. (A)
Sol. The middle letters are static, so concentrate on the first and third letters. The series involves an alphabetical order with a reversal of the letters. The first letters are in alphabetical order: F, G, H, I , J. The second and fourth segments are reversals of the first and third segments. The missing segment begins with a new letter.
Directions (3 to 5): find the odd word /number/letters from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द / संख्या / अक्षर ज्ञात कीजिए
Q3. A. guitar
B. flute
C. violin
D. cello
S3. Ans. (B)
Sol. The guitar, violin, and cello are stringed instruments; the flute is a wind instrument.
Q4. A. noun
B. preposition
C. punctuation
D. adverb
S4. Ans. (C)
Sol. The noun, preposition, and adverb are classes of words that make up a sentence. Punctuation belongs in a sentence, but punctuation is not a class of word.
Q5. A. unimportant
B. trivial
C. insignificant
D. familiar
S5. Ans. (D)
Sol. The first three choices are all synonyms.
Directions (6 to 8): In each of the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
Q6.Statements:
All roads are waters.
Some waters are boats.
Conclusions:
Some boats are roads.
All waters are boats.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow
S6. Ans. (D)
Sol. The first premise is A type and distributes the subject. So, the middle term ‘waters’ which forms its predicate, is not distributed. The second premise is I type and does not distribute either subject or predicate. So, the middle term ‘waters’ forming its subject is not distributed. Since the middle term is not distributed even once in the premises, no definite conclusion follows.
Q7. Statements:
No bat is ball.
No ball is wicket.
Conclusions:
No bat is wicket.
All wickets are bats.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow
S7. Ans. (D)
Sol. Since both the premises are negative, no definite conclusion follows.
Q8. Statements:
Every minister is a student.
Every student is inexperienced.
Conclusions:
Every minister is inexperienced.
Some inexperienced are students.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow
S8. Ans. (E)
Sol. Every’ is equivalent to ‘All’. Thus, since both the premises are universal and affirmative, the conclusion must be universal affirmative and should not contain the middle term. So, I follows. II is the converse of the second premise and thus it also holds.
Q9. Look at this series: 8, 22, 8, 28, 8, … What number should come next?
A. 9
B. 29
C. 32
D. 34
S9. Ans. (D)
Sol. This is a simple addition series with a random number, 8, interpolated as every other number. In the series, 6 is added to each number except 8, to arrive at the next number.
Q10.Ravi left home and cycled 10 km towards South, then turned right and cycled 5 km and then again turned right and cycled 10 km. After this he turned left and cycled 10 km. How many kilometers will he have to cycle to reach his home straight?
A. 10 km
B. 15 km
C. 20 km
D. 25 km
S10. Ans. (B)
Sol

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD