Reasoning Quiz For SSC Exams : 30th September

Dear aspirants,

SSC CGL 2019 Exam notification is on its way to once again raise the bar of competition. All the four sections bag impeccable practice when it comes to SSC Exams. Considering the same, at ADDA247 we are prompted to make Daily Reasoning Quiz accessible to you, aiming at a cut above preparation of latest exam pattern based questions. You are asked to practice Daily Reasoning Quiz at SSCADDA which encapsulates the exam like environment facilitated with extraordinary content. To make headway in upcoming SSC CGL Exams, go the extra mile with our Daily Reasoning Quiz.

Directions (1-5): In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow – up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
नीचे दिए गए प्रत्येक प्रश्न में कथन I और II के दो कार्यवाई दिए गए हैं। आपको कथन को सत्य मानना होगा और कथन में दी गई जानकारी के आधार पर यह तय करना होगा कि कार्रवाई के कौन से सुझाए गए पाठ्यक्रम का तार्किक रूप से अनुसरण करना है।

Q1. Statement: Some of India’s greatest musician and folk artistes are struggling to make both ends meet./ भारत के कुछ महान संगीतकार और लोक कलाकार मुश्किल से गुज़ारा कर रहें हैं
Courses of Action: / कार्यवाई:
I. The folk artistes should be advised to leave their traditional profession and adopt any other profession to earn their lining./ लोक कलाकारों को सलाह दी जानी चाहिए कि वे अपने पारंपरिक पेशे को छोड़ दें और अपना जीवन यापन करने के लिए किसी अन्य पेशे को अपनाएं
II. The government should give financial aids to these artistes./ सरकार को इन कलाकारों को वित्तीय सहायता देनी चाहिए
(a) If only I follows/यदि केवल I अनुसरण करता है
(b) If only II follows/ यदि केवल II अनुसरण करता है
(c) If either I or II follows/ यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
(d) If neither I nor II follows./ यदि न तो I न ही II अनुसरण करता है.
(e) If both I and II follow/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं

S1. Ans. (b)
Sol. I statement not advisable because it is not a rational way to tackle the problem. I statement is advisable because the move will reduce the miseries if the artistes.

Q2. Statement: Taking advantage of loopholes in service rules and protection from political authorities, a large number of government employees have been doing a “disappearing act” by remaining absent from work for prolonged periods after availing simple leave for a brief period.
कथन: सेवा नियमों और राजनीतिक अधिकारियों से सुरक्षा में खामियों का फायदा उठाते हुए, बड़ी संख्या में सरकारी कर्मचारी एक संक्षिप्त अवधि के लिए साधारण अवकाश का लाभ उठाने के बाद लंबे समय तक काम से अनुपस्थित रहकर “गायब होने वाला कृत्य” कर रहे हैं।
Courses of Action: / कार्यवाई:
I. All such employees should be shown the door immediately./ ऐसे सभी कर्मचारियों को तुरंत निकाल दिया जाना चाहिए
II. All the erring employees should be deprived of pension and other such benefits./ ऐसे सभी गलत कर्मचारियों को पेंशन और इस तरह के अन्य लाभों से वंचित किया जाना चाहिए
(a) If only I follows/यदि केवल I अनुसरण करता है
(b) If only II follows/ यदि केवल II अनुसरण करता है
(c) If either I or II follows/ यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
(d) If neither I nor II follows./ यदि न तो I न ही II अनुसरण करता है.
(e) If both I and II follow/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं

S2. Ans. (d)
Sol. I statement not advisable because of two reasons, First it is not prudent to take action against all such employees because there may be some employees who are on leave for genuine reasons.
Second a proper enquiry must be made and a notice should be sent to such employees in this regard. Taking hasty action does not seem judicious. In other words, course of action I is a harsh action. Hence not advisable. Course of action II is also not advisable on similar grounds.

Q3. Statement: Air export volumes have increased substantially over the past decade causing backlogs and difficulties for air cargo agents because of increased demand for space and service.
कथन: पिछले एक दशक में वायु निर्यात की मात्रा में काफी वृद्धि हुई है, जिससे अंतरिक्ष सेवाओं की बढ़ती मांग के कारण एयर कार्गो एजेंटों के लिए बैकलॉग और मुश्किलें पैदा हुई हैं
Course of Action: / कार्यवाई:
I. Airlines and air cargo agents should jointly work out a solution to combat the problem./ एयरलाइंस और एयर कार्गो एजेंटों को संयुक्त रूप से समस्या से निपटने के लिए एक समाधान निकालना चाहिए
II. The reasons for the increase in the volume of air export should be found out./ वायु निर्यात की मात्रा में वृद्धि के कारणों का पता लगाना चाहिए
(a) If only I follows/यदि केवल I अनुसरण करता है
(b) If only II follows/ यदि केवल II अनुसरण करता है
(c) If either I or II follows/ यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
(d) If neither I nor II follows./ यदि न तो I न ही II अनुसरण करता है.
(e) If both I and II follow/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं

S3. Ans. (a)
Sol. The problem faced by the airlines and cargo agents is the non availability of cargo space. Therefore, right course of action is to combat the plan.

Q4. Statement: The world conference of “Education for all” took place in 1990. Members who attended conference endorsed the frame-work of action for meeting the basic learning needs of all children.
कथन: “सभी के लिए शिक्षा” का विश्व सम्मेलन 1990 में हुआ था। सम्मेलन में शामिल हुए सदस्यों ने सभी बच्चों की बुनियादी सीखने की जरूरतों को पूरा करने के लिए कार्रवाई के ढांचे का समर्थन किया।
Course of Action: / कार्यवाई:
I. India should suitably implement the action points of this conference. /भारत को इस सम्मेलन के एक्शन पॉइंट्स को उपयुक्त रूप से लागू करना चाहिए
II. India should also immediately organize this type of conference./ भारत को भी तुरंत इस प्रकार का सम्मेलन आयोजित करना चाहिए
(a) If only I follows/यदि केवल I अनुसरण करता है
(b) If only II follows/ यदि केवल II अनुसरण करता है
(c) If either I or II follows/ यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
(d) If neither I nor II follows./ यदि न तो I न ही II अनुसरण करता है.
(e) If both I and II follow/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं

S4. Ans.(a)
Sol. Implementation of such action plans as framed by the conference is a right course of action as it will give an immediate and effective impact on the standard of education for the children.

Q5. Statement: About 30% to 40% of children who are enrolled, do not attend the school on any given day.
कथन: लगभग 30% से 40% बच्चे जो नामांकित हैं, किसी भी दिए गए दिन पर स्कूल नहीं जाते हैं।
Course of Action: / कार्यवाई:
I. More schools should be started./ अधिक स्कूल शुरू किए जाएं
II. Reasons for this absenteeism should be found out./ इस अनुपस्थिति के कारणों का पता लगाना चाहिए
(a) If only I follows/यदि केवल I अनुसरण करता है
(b) If only II follows/ यदि केवल II अनुसरण करता है
(c) If either I or II follows/ यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
(d) If neither I nor II follows./ यदि न तो I न ही II अनुसरण करता है.
(e) If both I and II follow/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं

S5. Ans.(b)
Sol. Reasons for this absenteeism should be found out as it will help to check such absenteeism of students from the class.

Directions (6-10): In each question below is given a statement followed by two assumptions/inferences numbered I and II. As assumption is something supposed or taken for granted and an inference is not directly given but can be inferred based on the facts presented. You have to consider the statement and the following assumptions/inferences and decide which of those is /are implicit in the statement. Give answers-
नीचे दिए गए प्रत्येक प्रश्न में एक कथन दिया गया है, जिसके बाद I और II की दो धारणाएँ हैं। आपको कथन और निम्नलिखित मान्यताओं / निष्कर्षों पर विचार करना होगा और यह निर्धारित करना होगा कि उनमें से कौन सा कथन निहित है। जवाब दीजिए-

S6. Ans. (e)
Sol. Both Implicit.

Q6. Statement: A leading car manufacturer has re-introduced a new model of existing car with modified and peppy looks but with the same engine?
कथन: एक अग्रणी कार निर्माता ने मौजूदा कार के एक नए मॉडल को संशोधित और पेप्पी लुक के साथ उसी इंजन के साथ फिर से पेश किया है?
Assumptions: / मान्यताएँ
I. Engine’s performance is not as important as the looks of the car/ इंजन का प्रदर्शन उतना महत्वपूर्ण नहीं है जितना कि कार का दिखना
II. Looks of the vehicle are important to the buyers./ वाहन के रूप खरीदारों के लिए महत्वपूर्ण हैं
(a) If only I is Implicit/ यदि केवल निष्कर्ष I सत्य है
(b) If only II is Implicit/ यदि केवल निष्कर्ष II सत्य है
(c) If either I or II is Implicit / यदि या तो निष्कर्ष I या II सत्य है
(d) If neither I nor II is Implicit/ यदि न तो I न ही II सत्य है.
(e) If both I and II are Implicit/ यदि निष्कर्ष I और II दोनों सत्य हैं

S6. Ans. (e)
Sol. Both Implicit.

Q7. Statement: As the existing sanctuaries failed to protect the lions from poachers, the state government decided to open two new sanctuaries in the same area.
कथन: चूंकि मौजूदा अभयारण्य शेरों को शिकारियों से बचाने में विफल रहे, इसलिए राज्य सरकार ने उसी क्षेत्र में दो नए अभयारण्य खोलने का फैसला किया।
Assumptions: / मान्यताएँ
I. These are not enough lions left to the protect from the poachers/ शिकारियों से बचाने के लिए पर्याप्त शेर नहीं बचे हैं
II. Keeping lions in captivity rather than in sanctuaries can ensure their safety from the poachers./ अभयारण्यों के बजाय में शेरों को कारावास में रखने से शिकारियों से उनकी सुरक्षा सुनिश्चित की जा सकती है
(a) If only I is Implicit/ यदि केवल निष्कर्ष I सत्य है
(b) If only II is Implicit/ यदि केवल निष्कर्ष II सत्य है
(c) If either I or II is Implicit / यदि या तो निष्कर्ष I या II सत्य है
(d) If neither I nor II is Implicit/ यदि न तो I न ही II सत्य है.
(e) If both I and II are Implicit/ यदि निष्कर्ष I और II दोनों सत्य हैं

S7. Ans. (d)
Sol. None Implicit

Q8. Statement: It is desirable to put the child in the school at the age of 5 years or so.
कथन: 5 वर्ष या उससे अधिक उम्र के बच्चे को स्कूल में रखना वांछनीय है।
Assumption: / मान्यताएँ
I: At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn./ उस उम्र में बच्चा विकास के उचित स्तर तक पहुंच जाता है और सीखने के लिए तैयार होता है।
II: The schools do not admit children after six years of age./ स्कूल छह साल की उम्र के बाद बच्चों को प्रवेश नहीं देते हैं।
(a) If only I is Implicit/ यदि केवल निष्कर्ष I सत्य है
(b) If only II is Implicit/ यदि केवल निष्कर्ष II सत्य है
(c) If either I or II is Implicit / यदि या तो निष्कर्ष I या II सत्य है
(d) If neither I nor II is Implicit/ यदि न तो I न ही II सत्य है.
(e) If both I and II are Implicit/ यदि निष्कर्ष I और II दोनों सत्य हैं

S8. Ans. (a)
Sol. It is logical to say that at the age of 5 years the child reaches appropriate level of development and is ready to learn. So, assumption I statement implicit. Assumption II is not relevant.

Q9. Statement: Even with the increase in the number of sugar factories in India, we still continue to import sugar.
कथन: भारत में चीनी कारखानों की संख्या में वृद्धि के साथ, हम अभी भी चीनी आयात करते हैं।
Assumption: / मान्यताएँ
I. The consumption of sugar per capita has increased in India./ भारत में प्रति व्यक्ति चीनी की खपत बढ़ गई है।
II. Many of the factories are not in a position to produce sugar to their fullest capacity./ कई कारखाने पूरी तरह से चीनी का उत्पादन करने की स्थिति में नहीं हैं।
(a) If only I is Implicit/ यदि केवल निष्कर्ष I सत्य है
(b) If only II is Implicit/ यदि केवल निष्कर्ष II सत्य है
(c) If either I or II is Implicit / यदि या तो निष्कर्ष I या II सत्य है
(d) If neither I nor II is Implicit/ यदि न तो I न ही II सत्य है.
(e) If both I and II are Implicit/ यदि निष्कर्ष I और II दोनों सत्य हैं

S9. Ans.(d)
Sol. None is implicit as there may be various reasons for the same.

Q10. Statement: “You must learn to refer to a dictionary if you want to become a good writer”-A advices B.
कथन: “यदि आप एक अच्छे लेखक बनना चाहते हैं तो आपको एक शब्दकोष की सहायता लेनी चाहिए” -A ने B को सलाह दी।
Assumption/ मान्यताएँ
I. Only writers refer to the dictionary./ केवल लेखक शब्दकोश से सहायता लेते हैं
II. All writers, good or bad, refer to the dictionary./ सभी लेखक, अच्छे या बुरे, शब्दकोश से सहायता लेते हैं
(a) If only I is Implicit/ यदि केवल निष्कर्ष I सत्य है
(b) If only II is Implicit/ यदि केवल निष्कर्ष II सत्य है
(c) If either I or II is Implicit / यदि या तो निष्कर्ष I या II सत्य है
(d) If neither I nor II is Implicit/ यदि न तो I न ही II सत्य है.
(e) If both I and II are Implicit/ यदि निष्कर्ष I और II दोनों सत्य हैं

S10. Ans. (d)
Sol. cNothing can be said definitely.

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

Check SSC CGL Tier 1 Expected Cut-off

You May Also Like To Read :

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD