Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home Reasoning Reasoning Quiz For SSC Exams : 21st October

Reasoning Quiz For SSC Exams : 21st October

Dear aspirants,
SSC CGL 2019 Exam notification is on its way to once again raise the bar of competition. All the four sections bag impeccable practice when it comes to SSC Exams. Considering the same, at ADDA247 we are prompted to make Daily Reasoning Quiz accessible to you, aiming at a cut above preparation of latest exam pattern based questions. You are asked to practice Daily Reasoning Quiz at SSCADDA which encapsulates the exam like environment facilitated with extraordinary content. To make headway in upcoming SSC CGL Exams, go the extra mile with our Daily Reasoning Quiz.
Direction (1-10): A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
Q1. 16,33, 65, 131, 261, (….)
A. 523
B. 521
C. 613
D. 721
S1. Ans. (A)
Sol. Each number is twice the preceding one
with 1 added or subtracted alternatively.
So, the next number is (2 x 261 + 1) = 523.
Q2. 10,5, 13, 10, 16, 20, 19, (….)
A. 22
B. 40
C. 38
D. 23
S2. Ans. (B)
Sol. There are two series (10, 13, 16, 19) and (5, 10, 20, 40), one increasing by 3 and the other multiplied by 2.
Q3. 1,4, 9, 16, 25, 36, 49, (….)
A. 54
B. 56
C. 64
D. 81
S3. Ans. (C)
Sol. Numbers are 1², 2², 3², 4², 5², 6², 7².
So, the next number is 8² = 64.
Q4. 2,4, 12, 48, 240, (….)
A. 960
B. 1440
C. 1080
D. 1920
S4. Ans. (B)
Sol. Go on multiplying the given numbers by 2, 3, 4, 5, 6.
So, the correct next number is 1440.
Q5. 8,7, 11, 12, 14, 17, 17, 22, (….)
A. 27
B. 20
C. 22
D. 24
S5. Ans. (B)
Sol. There are two series (8, 11, 14, 17, 20) and (7, 12, 17, 22) increasing by 3 and 5 respectively.
Q6. 11,13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, (….)
A. 43
B. 47
C. 53
D. 51
S6. Ans. (A)
Sol. Numbers are all primes. The next prime is 43
Q7. 8,24, 12, 36, 18, 54, (….)
A. 27
B. 108
C. 68
D. 72
S7. Ans. (A)
Sol. Numbers are alternatively multiplied by 3 and divided by 2.
So, the next number = 54 ÷ 2 = 27.
Q8. 2,6, 12, 20, 30, 42, 56, (….)
A. 61
B. 64
C. 72
D. 70
S8. Ans. (C)
Sol. The pattern is 1 x 2, 2 x 3, 3 x 4, 4 x 5, 5 x 6, 6 x 7, 7 x 8. So, the next number is 8 x 9 = 72.
Q9. 4,-8, 16, -32, 64, (….)
A. 128
B. -128
C. 192
D. -192
S9. Ans. (B)
Sol. Each number is the proceeding number multiplied by -2. So, the required number is -128.
Q10. 7,26, 63, 124, 215, 342, (….)
A. 481
B. 511
C. 391
D. 421
S10. Ans (b)
Sol. Numbers are (2³ – 1), (3³- 1), (4³ – 1), (5³ – 1), (6³ – 1), (7³ – 1) etc.
So, the next number is (8³ – 1) = (512 – 1) = 511.

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

Check SSC CGL Tier 1 Expected Cut-off

Get Free Study Material For SSC CGL EXAM 2019

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

You May Also Like To Read :

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD