Reasoning Quiz For SSC Exams : 14th October

Dear aspirants,
SSC CGL 2019 Exam notification is on its way to once again raise the bar of competition. All the four sections bag impeccable practice when it comes to SSC Exams. Considering the same, at ADDA247 we are prompted to make Daily Reasoning Quiz accessible to you, aiming at a cut above preparation of latest exam pattern based questions. You are asked to practice Daily Reasoning Quiz at SSCADDA which encapsulates the exam like environment facilitated with extraordinary content. To make headway in upcoming SSC CGL Exams, go the extra mile with our Daily Reasoning Quiz.
Direction (1-10): A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
Q1. 2, 5, 9, 19, 37 ?
(a)73
(b)75
(c)76
(d)78
S1. Ans. (b):
Sol. Clearly, we have: 2 x 2 + 1= 5, 5 x 2 -1 = 9, 9 x 2 + 1 = 19, 19 x 2 -1 = 37,
So, missing term = 37 x 2 + 1 =75.
Q2. 22,24, 28, ?, 52, 84
(a) 36
(b) 38
(c) 42
(d) 46
S2. Ans. (a)
Sol. The pattern is +2, +4, +8, +16
So, missing term = 28 + 8 = 36.
Q3. 1, 4, 27, 16, ?, 36, 343
(a) 25
(b) 87
(c) 120
(d)125
S3. Ans. (d)
Sol. Clearly, the given the series consists of cubes of odd numbers and squares of even
numbers, I. e, 13, 23, 33, 43, ….
So, missing term = 53 = 125.
Q4. 1/2, 3/4, 5/8, 7/16, ?
(a) 9/32
(b)10/17
(c)11/34
(d)12/35
S4. Ans. (a)
Sol. Clearly, the numerators of the fractions in the given sequence form the series 1, 3, 5,
7, in which each term is obtained by adding 2 to the previous term.The
denominators of the fractions form the series 2, 4, 8, 16, i.e. 21, 22, 23,
24.So, the numerator of the fractions will be (7 +2) i.e. 9 and the denominator
will be 25 i.e. 32. Thus, the next term is 9/32.
Q5. 1,9, 25, 49, ?, 121
(a)64
(b)81
(c)91
(d)100
S5. Ans. (b)
Sol. The given series consists of squares of consecutive odd numbers i.e. 12, 32,
52,72,…… So, missing term = 92 =81
Q6. B,D, F, I, L, P, ?
(a)R
(b)S
(c)T
(d)U
S6. Ans. (c)
Sol. B(+2)→D (+2)→ (+3)→ (+3)→ (+4)→P (+4)→T
Q7. U,B,I,P,W,?
(a) D
(b) F
(c) Q
(d) U
S7. Ans. (a)
Sol. U (+7)→B (+7)→I (+7)→P (+7)→ (+7)→D
Q8. Z, ?, T, ?, N, ?, H, ?, B
(a) W,Q,K,E
(b)W,R,K,E
(c) X,Q,K,E
(d) X,R,K,E
S8. Ans. (a)
Sol. Z (-6)→T (-6)→N (-6)→ (-6)→B
Z (-3)→ W (-3)→T (-3)→Q (-3)→N (-3)→K (-3)→H (-3)→ (-3)→B
Q9. a , d , c , f , ?, h , g , ? , i
(a) e, j
(b)e, k
(c)f, j
(d)j, e
S9. Ans. (a)
Sol. a (+3)→d (-1)→c (+3)→f (-1)→e (+3)→ (-1)→g (+3)→j (-1)→i.
Q10. A,I, P, V, A, E, ?
(a) E
(b) F
(c) G
(d) H
S10. Ans. (d)
Sol. A (+8)→I (+7)→P (+6)→V (+5)→A (+4)→E (+3)→H
 
 
 

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

Check SSC CGL Tier 1 Expected Cut-off

You May Also Like To Read :

 
 

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

23 Comments

  1. Hello mam,
    i am new to this site,
    recently i sent you a mail regarding GK and Quant books !

  2. Yes we try and post a quiz related to every subject daily. Still if you need any specific post, you can tell us. We will make one for you!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD