Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home Reasoning Reasoning Quiz For SSC Exams : 12th October

Reasoning Quiz For SSC Exams : 12th October

Dear aspirants,
SSC CGL 2019 Exam notification is on its way to once again raise the bar of competition. All the four sections bag impeccable practice when it comes to SSC Exams. Considering the same, at ADDA247 we are prompted to make Daily Reasoning Quiz accessible to you, aiming at a cut above preparation of latest exam pattern based questions. You are asked to practice Daily Reasoning Quiz at SSCADDA which encapsulates the exam like environment facilitated with extraordinary content. To make headway in upcoming SSC CGL Exams, go the extra mile with our Daily Reasoning Quiz.
Q1. Pointing to a boy in the photograph Reena said, “He is the only son of the only child of my grandfather.” How Reena is related to that boy?
तस्वीर में एक लड़के की ओर इशारा करते हुए रीना ने कहा, “वह मेरे ग्रैंडफादर के इकलौती संतान का इकलौता बेटा है।” रीना उस लड़के से कैसे संबंधित है?
(a) Mother /माँ
(b) Sister/बहन
(c) Aunt/आंटी
(d) Cannot be determined/निर्धारित नहीं किया जा सकता
S1. Ans. (B)
Sol. The boy in the photograph is the only son of Reena’s grandfather’s only son; i.e., the boy is the only son of Reena’s father.
Hence, the boy is the brother of Reena or Reena is the sister of the boy.
Q2. A * B means A is the sister of B/ A * B का अर्थ A, B की बहन है
A $ B means B is the mother of A/ A $ B का अर्थ है B, A की माँ है
A + B means A is the brother of B/ A + B का अर्थ है A, B का भाई है
A = B means B is the father of A./ A = B का अर्थ है B, A का पिता है।
Which of the following means M is the maternal uncle of N?
निम्नलिखित में से किस का अर्थ M , N का मामा है?
(a) M = P + Q * N
(b) N + P = Q * M
(c) N * P $ Q * M
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
S2. Ans. (D)
Direction (3 – 4): Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
नीचे दिए गए प्रश्नों में एक श्रंखला दी गई है जिसमे एक पद अज्ञात है अज्ञात पद ज्ञात कीजिये.
Q3. 120, 99, 80, 63, 48, ?
(a) 35
(b) 38
(c) 39
(d) 40
S3. Ans. (A)
Sol. The pattern is – 21, – 19, – 17, – 15,…..
So, missing term = 48 – 13 = 35.
Q4. 2,3,8,27, 112,?
(a) 226
(b) 339
(c) 452
(d) 565
S4. Ans. (D)
Sol. The pattern is x 1 + 1, x 2 + 2, x 3 + 3, x 4 + 4,…..
So, missing term = 112 x 5 + 5 = 565.
Q5. In the series 3, 9, 15, …… what will be the 21st term?
3, 9, 15, …… श्रृंखला में 21 वां पद क्या होगा?
(a) 117
(b)121
(c)123
(d)129
S5. Ans. (C)
Sol. Clearly, 3 + 6 = 9, 9 + 6 = 15,…..
So, the series is an A.P. in which a = 3 and d = 6.
Therefore 21st term = a + (21 – 1) d = a + 20d = 3 + 20 x 6 = 123.
Direction (6-8):In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए पत्र श्रृंखला में अंतराल पर अनुक्रमिक रूप से रखे जाने पर अक्षरों का कौन सा सेट इसे पूरा करेगा?
Q6. _ s t t _ t t _ t t s _
(a) tsts
(b) ttst
(c) sstt
(d) tsst
S6. Ans. (D)
Sol. The series is tst/tst/tst/tst. Thus, the pattern ‘tst’ is repeated.
Q7. _ t u _ r t _ s _ _ u s r t u _
(a) rtusru
(b)  rsutrr
(c) rsurtr
(d) rsurts
S7.Ans. (D)
Sol. The series rtus/rtus/rtus/rtus. Thus, the pattern ‘rtus’ is repeated.
Q8. a _ n _ b _ _ n c b _ _ n c b
(a) abbbec
(b) abebeb
(c) bacbab
(d) bcabab
S8.Ans. (D)
Sol. The series is abncb/abncb/abncb. Thus, the pattern ‘abncb’ is repeated.
Direction (9-10): In each of the following questions, various terms of an alphabet series are given with one or more terms missing as shown by (?). Choose the missing terms out of the given alternatives.
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न में, वर्णमाला श्रृंखला के विभिन्न शब्दों को (?) के रूप में दिखाए गए एक या अधिक शब्दों के साथ दिया गया है। दिए गए विकल्पों में से अज्ञात शब्द का चयन करें।
Q9. AB, DEF, HIJK, ?, STUVWX
(a) LMNO
(b  LMNOP
(c) MNOPQ
(d) QRSTU
S9. Ans. (C)
Sol. The number of letters in the terms of the given series increases by one at each step.
The first letter of each term is two steps ahead of the last letter of the preceding term.
However, each term consists of consecutive letters in order.
ing
Q10. ADVENTURE, DVENTURE, DVENTUR, ?, VENTU
(a) DVENT
(b) VENTURE
(c) VENTUR
(d) DVENTU
S10. (C)
Sol. One letter from the beginning and one from the end of a term are removed, one by one, in alternate steps.
 
 
 

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

Check SSC CGL Tier 1 Expected Cut-off

You May Also Like To Read :

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW

 
 

8 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD