Reasoning Quiz For SSC Exams : 11th October

Dear aspirants,

SSC CGL 2019 Exam notification is on its way to once again raise the bar of competition. All the four sections bag impeccable practice when it comes to SSC Exams. Considering the same, at ADDA247 we are prompted to make Daily Reasoning Quiz accessible to you, aiming at a cut above preparation of latest exam pattern based questions. You are asked to practice Daily Reasoning Quiz at SSCADDA which encapsulates the exam like environment facilitated with extraordinary content. To make headway in upcoming SSC CGL Exams, go the extra mile with our Daily Reasoning Quiz.

Q1. If FISH is written as EHRG in a certain code, how would JUNGLE is written in that code?
यदि किसी निश्चित कूट में FISH को EHRG के रूप में लिखा जाता है तो उसी कूट भाषा में JUNGLE किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) ITMFKD
(b) ITNFKD
(c) KVOHMF
(d) TIMFKD
S1. Ans. (a):
Sol. Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding
letter of the code.
Q2. If SUMMER is coded as RUNNER, the code for WINTER will be.
यदि SUMMER को RUNNER के रूप में लिखा जाता है, तो उसी कूट भाषा में WINTER किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) SUITER
(b) VIOUER
(c) WALKER
(d) SUFERH
S2.Ans. (b):
Sol. The first letter of the word is moved one step backward, while the two middle letters are each moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code.
Q3. In a certain code, PRODUCTIONS is written as QQPCVEUHPMT. How is ORIENTATION written in that code?
किसी निश्चित कूट भाषा में, PRODUCTIONS को QQPCVEUHPMT के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में ORIENTATION किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) PQJDOVBSJNO
(b) PQJDOUBUJPO
(c) PSJFOVBSJNO
(d) NESHFMVBSJNO
S3.Ans. (a):
Sol. The first, third, fifth, seventh, ninth and eleventh letters in the word are each
moved one step forward, the second, fourth, eighth and tenth letters are
each moved one step backward, while the middle (i.e. sixth) letter is moved two
steps forward to obtain the corresponding letters of the code.
Q4. If, in a code, BASICS is written as DDULEV. How is LEADER written in that code?
यदि किसी निश्चित कूट भाषा में, BASICS को DDULEV के रूप में लिखा जाता है. तो उसी कूट भाषा में LEADER किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) NHCGGU
(b) BGYPYEK
(c) NHCGUG
(d) LKBGYPK
S4.Ans. (a):
Sol. The first, third, fifth letter in the word is moved two steps forward and second,
fourth, sixth letter moved three steps forward to obtain the corresponding
letter of the code.
Q5. In a certain code, SPRING is written as UNUFRC. How wills the word MOBILE is written in that code language?
यदि किसी निश्चित कूट में SPRING को UNUFRC के रूप में लिखा जाता है तो उसी कूट भाषा में MOBILE किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) KQEFPA
(b) OMDGNC
(c) OMDGPA
(d) OMEFPA
S5.Ans. (d):
Sol. The first, third and fifth letters in the word are moved two, three and four steps
forward respectively while the second, fourth and sixth letters are moved two,
three and four steps backward respectively to obtain the corresponding letters
of the code.
Q6. In a certain code, POETRY is written as QONDSQX and OVER is written as PNUDQ. How is MORE written in that code language?
यदि किसी निश्चित कूट में POETRY को QONDSQX और OVER को PNUDQ के रूप में लिखा जाता है तो उसी कूट भाषा में MORE किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) LNNQD
(b) NNNQD
(c) NLNQD
(d) NLPQD
S6. Ans. (c):
Sol. The first letter of the word is replaced by a set of two letters – one following it and
the other preceding it – in the code. The remaining letters moved one steps
backward to obtain the corresponding letters of the code.
Q7. In a certain code, CAT is written as SATC and DEAR is written as SEARD. HOW would SING be written in that code?
किसी निश्चित कूट भाषा में, CAT को SATC के रूप में और DEAR को SEARD के रूप में लिखा जाता है. तो उसी कूट भाषा में SING किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) BGINS
(b)SGNIS
(c) SINGS
(d) GNISS
S7. Ans. (c):
Sol. The first letter of the word is moved to the last position and “S” is placed at the beginning, to form the code.
Q8. In a certain code language, COMPUTRONE is written as PMOCTUENOR. How is ADVANTAGES written in that code?
यदि किसी निश्चित कूट में COMPUTRONE को PMOCTUENOR के रूप में लिखा जाता है तो उसी कूट भाषा में ADVANTAGES किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) SEGATNAVAD
(b) AVDATNSEGA
(c) AVDATASEGN
(d) NAVDASEGAT
S8.Ans. (b):
Sol. The first four letters, the middle two letters and the last four letters of the word are
written in a reverse order to form the code.
Q9. If STRONG is written as ROTNSG, then how NAGPUR would be written in the same code?
यदि किसी निश्चित कूट में STRONG को ROTNSG के रूप में लिखा जाता है तो उसी कूट भाषा में NAGPUR किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) GPAUNR
(b) PGUARN
(c) PGAURN
(d) GPUANR
S9.Ans. (a):
Sol. The code contains the letters of the word in the order- third, fourth, second, fifth,
first and sixth.
Q10. In a certain code language, ORIENTAL is written as MBUOFJSP. How is COWARDLY written in that code language?
यदि किसी निश्चित कूट में ORIENTAL को MBUOFJSP के रूप में लिखा जाता है तो उसी कूट भाषा में COWARDLY किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) XKCQBXPD
(b) XLBQCXPD
(c) ZMESDPXB
(d) None of these
S10. Ans. (d):
Sol. The letters of the word are written in a reverse order and then each letter is moved one step forward to
obtain the code.

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

Check SSC CGL Tier 1 Expected Cut-off

You May Also Like To Read :

 
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

6 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD