Reasoning Quiz For SSC Exams :- 18th Sep.

Dear aspirants,

SSC CGL 2019 Exam notification is on its way to once again raise the bar of competition. All the four sections bag impeccable practice when it comes to SSC Exams. Considering the same, at ADDA247 we are prompted to make Daily Reasoning Quiz accessible to you, aiming at a cut above preparation of latest exam pattern based questions. You are asked to practice Daily Reasoning Quiz at SSCADDA which encapsulates the exam like environment facilitated with extraordinary content. To make headway in upcoming SSC CGL Exams, go the extra mile with our Daily Reasoning Quiz.

Direction :(1-5): Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
निम्नलिखित प्रश्नों में, कौन सा अक्षर समूह दी गयी अक्षर श्रृंखला के रिक्त स्थानों में क्रमिक रूप से रखने पर श्रृंखला को पूरा करता है?

Q1. ac – cab – baca – aba – acac
(a) aacb
(b) acbc
(c) babb
(d) bcbb

S1.Ans. (a)
Sol. Pattern of series: acac/abab/acac/abab/acac.

Q2. w_xw_x_ax_a_wa_
(a) axwxax
(b) aaawxa
(c) aawwxx
(d) axawax

S2. Ans. (c)
Sol. : Pattern of series: Wax/Wax/Wax/Wax/Wax.

Q3. a _ba_bb_ab_a
(a) aaba
(b) baab
(c) baaa
(d) abab

S3. Ans. (b)
Sol. Pattern of series: abba/abba/abba.

Q4. r_sr_tsrrt_rr_sr
(a) ttss
(b) tsts
(c) trst
(d) sstt

S4. Ans.(c)
Sol. Pattern of series: rtsr/rtsr/rtsr/rtsr.

Q5. __ stt __ tt __ tts__
(a) tsst
(b) sstt
(c)ttst
(d)tsts

S5. Ans. (a)
Sol. Pattern of series: tst/tst/tst/tst

Directions (6-10): A series is given, with one terms missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?

Q6. 9, 27, 31, 155, 161, 1127,?
(a) 316
(b) 1135
(c) 1288
(d) 2254

S6. Ans.(b)
Sol. The pattern is x3, + 4, x5, +6, x 7 … So, missing term = 1127 + 8 = 1135.

Q7. 2, 3, 3, 5, 10, 13, ?, 43, 172, 177
(a) 23
(b) 38
(c) 39
(d) 40

S7. Ans.(c)
Sol. The pattern is +1, x1, +2, x2, +3, x3, +4, x4, +5. So, missing term = 13 x 3 = 39.

Q8. 4, 18, 48, 100, 180, 294,?
(a) 416
(b) 448
(c) 512
(d) 384

S8. Ans.(b)
Sol. 4=2*2, 18=3*6 , 48=4*12, 100=5*20, 180=6*30, 294=7*42
Similarly: 448=8*56

Q9. 505, 528, 574, 643, 735, (?)
(a) 850
(b) 888
(c) 812
(d) 618

S9. Ans. (a)
Sol. Pattern of series
505, 528, 574, 643, 735, (850)
+23 +46 +69 +92 +115

Q10. 33, 28, 24, ?, 19,18
(a) 21
(b) 22
(c) 20
(d) 23

S10. Ans. (a)
Sol. Pattern of series:
33-5 =28, 28-4 = 24, 24-3 = 21, 21-2 = 19, 19-1 = 18,

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?