Reasoning Quiz For SSC Exam

Directions (Q.No. 1-5) Select related words/letters/numbers from
given
alternatives.

1. TAP : PAT :: DAM : ?
(a) BUND
(b) MAD
(c) STOP
(d) AMD


2. 8 : 18 : : 24 : ?
(a) 38
(b) 32
(c) 44
(d) 43

3. 08 : 09 :: ? : 25
(a) 64
(b) 16
(c) 27
(d) 36

4. ABC : HIJ : : OPQ : ?
(a) WVX
(b) VWX
(C) XWV
(d) VXW

5. 6 : 35 : : 9 : ?
(a) 18
(b) 27
(c) 53
(d) 72

Directions (Q.No.6-8) Select the one which is
different from the other three responses. 

6. 

(a) RPSZ 
(b) AIUE 
(c) QRTM 
(d) NQMR

 7. 
(a) 441 
(b) 256 
(c) 481 
(d) 361 

8. 
(a) EBD 
(b) IFH 
(c) URT 
(d) YWX


(Q.9 to 12): Find the missing tern in each of the following
series.

9. 2, 4, 8,
16, 32, … 128

(a) 64
(b) 65
(c) 66
(d) 67

10. 35, 29,
24, 20…

(a) 14
(b) 15
(c) 16
(d) 17

11. 4, 7, 5,
9, … 11,7,13

(a) 6
(b) 8
(c) 9
(d) 3

12. 6,11,8,13,
… 15,12,17

(a) 9
(b) 14
(c) 11
(d) 10



Answers
1- b
2- b
3- a
4- b
5- c
6- b
7- c
8- d
9-a
10-d
11-a

12-d

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

11 Comments

  1. Pls solve this problem
    A cylindrical vessel of diameter 12 cm contains some water . if two spheres of radii 6 cm each are lowered into the water until they are completely immersed then the water level in the vessel will rise by?
    A. 4
    B. 9
    C. 12
    D.6
    Please provide me the solution for this problem

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD