Reasoning Quiz For SSC CGL 2016




1. In a certain code, COMPATIBLE is written as BQNPDDKAHS. How is STABILISED written in that
code?

TUBCJCDRHK
JCBUTEDTHM
JCBUTCDRHK
JCBUTEFTJM
Solution:

The letters in the first half and second half of the word are written in the reverse order and in
the first group of letters so obtained, each letter in the first half is moved one step forward
while that in the second half is moved one step backward, to get the code.

2. In a certain code language, BOARD is written as EQBNC. How will the word CLIMB be written in
that language?

CLJKD
DKJLF
DNHMB
FNJRO
Solution:

The letters of the word are written in a reverse order and in the group of letters so obtained, the first, third and fifth letters are each moved one step forward while the second and fourth letters are each moved one step backward to get the code.

Q3. In a certain code, CLOUD is written as GTRKF. How is SIGHT written in that code?

UGHHT
UHJFW
WFJGV
WGJHV
Solution:

The letters of the word are written in the reverse order and in the group of letters so obtained, the first, third and fifth letters are each moved three steps forward while the second and fourth letters are each moved one step backward to get the code.

4. In a certain code language, OMNIPRESENT is written as QJONPTSMDRD. How is CREDIBILITY
written in that code?

DSFEJDDXSHKH
JEFSDCXSHKH
JEFSDDXSHKH
JEFSDDZUJMJ
Solution:

Keeping the middle letter as it is, the first five and the last five letters of the word are written in the reverse order. In the group of letters so obtained, the first five letters are each moved one step forward, the middle letter is moved two steps forward and the last five letters are each moved one step backward to get the code. Thus, we have:
CREDI/B/ILITY → IDERC/B/YTILI → JEFSD/D/XSHKH

5. In a code language, DISTANCE is written as IDTUBECN and DOCUMENT is written as
ODDVNTNE. How is THURSDAY written in that language?

DTVSTEYA
HTTQRYAD
HTVSTYDA
HTVSTYAD
Solution:

The first two and the last three of the word are written in the reverse order and each of the remaining letters is moved one step forward to get the code. Thus, we have:
TH/URS/DAY → HT/VST/YAD

Directions (Q.6-10): The number-group in each question below is to be codified according to the following letter codes: 
Number         5  1  3  0  2 4  8  7 6  9 
Letter Code  X L M P D B E F K J 
You have to find out which of the answers (a), (b), (c) or (d) has the correct coded from of the given number-group. 


6. 173846

LFMEKB
LMFEBK
LFMEBK
LFEMBK
Solution:

1 is coded as L, 7 as F, 3 as M, 8 as E, 4 as B, 6 as K
So, the code for 173846 is LFMEBK.

7. 862941

EDKJBL
EKDJLB
EKJDBL
EKDJBL
Solution:

8 is coded as E, 6 as K, 2 as D, 9 as J, 4 as B, 1 as L.
So, the code for 862941 is EKDJBL.

8. 430675

BMKPFX
BMPKFX
BMPKXF
BMPFKX
Solution:

4 is coded as B, 3 as M, 0 as P, 6 as K, 7 as, F, 5 as X
So, the code for 430675 is BMPKFX.

9. 790853

FJPEXM
FPJEXM
FJPEMX
FPJEMX
Solution:

7 is coded as F, 9 as J, 0 as P, 8 as E, 5 as X, 3 as M
So, the code for 790853 is FJPEXM.

10. 901273

JPLDFM
JPDLFM
JLPDFM
JPLDMF
Solution:

9 is coded as J, 0 as P, 1 as L, 2 as D, 7 as F, 3 as M.
So, the code for 901273 is JPLDFM.

11.In a certain code language ‘123’ means ‘bright little boy’, ‘145’ means ‘tall big boy’ and ‘637’ means ‘beautiful little flower’. Which digit in that language means ‘bright’?

1
2
3
4
Solution:

In the first and second statements, the common code digit is ‘1’ and the common word is ‘boy’. So, ‘1’ means ‘boy’.
In the first and third statements, the common code digit is ‘3’ and the common word is ‘little’.
So, ‘3’ means ‘little’.
Thus, in the first statement, ‘2’ means ‘bright’. Hence, the answer is (b).

12. In a certain code language ‘pen pencil’ is written as ‘$£’, ‘easer sharpener’ is written as ‘@#’ and ‘pencil eraser’ is written as ‘$@’. Then, what is the code for ‘pen’

#
$
@
£
Solution:

In the first and third statements, the common code symbol is ‘$’ and the common word is ‘pencil’.
So ‘$’ means ‘pencil’.
Thus, in the first statement ‘£’ means ‘pen’.

13. In a certain code language ‘123’ means ‘hot filtered coffee’.‘356’ means ‘very hot day’ and ‘589’ means ‘day and night’. Which digit stands for ‘very’?

9
5
8
6
Solution:

In the first and the second statements, the common code digit is ‘3’ and the common word is ‘hot’. So, ‘3’ means ‘hot’.
 In the second and third statements, the common code digit is ‘5’ and the common word is ‘day’. So, ‘5’ means ‘day’.
 Thus, in the second statement ‘6’ means ‘very’

14. In a certain code language ‘253’ means ‘books are old’, ‘546’ means ‘man is old’ and ‘378’ means ‘buy good books’. What stands for ‘are’ in that code?

2
4
6
9
Solution:

In the first and second statements, the common code digit is ‘5’ and the common word is ‘old’. So ‘5’ means ‘old’.
In the first and third statements, the common code digit is ‘3’ and the common word is ‘books’. So, ‘3’ means ‘books’.
Thus, in the first statement ‘2’ means ‘are’.

15. In a certain code language, ‘134’ means ‘good and tasty’, ‘478’ means ‘see good pictures’ and ‘729’ means ‘picture are faint’. Which of the following digits stands for ‘see’?

9
2
1
8
Solution:

In the first and second statements, the common code digit is ‘4’ and the common word is ‘good’. So, ‘4’ stands for ‘good’.
In the second and third statements, the common code digit is ‘7’ and the common word is ‘pictures’. So, ‘7’ stands for ‘pictures’.
Thus, in the
second statements, ‘8’ stands for ‘see’.

               

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD