Reasoning Quiz For SSC CGL 2016

For the first time SSC 2016 examination will be held in Computer Based pattern and managing time will be one of the important factor while solving the questions. So in order to make students familiar with such a situations we are providing questions in a time based manner , which will help students to manage the time properly.

 

1. In a certain code, CONVENTIONAL is written as NOCNEVOITLAN. How is ENTHRONEMENT written in the code?

TNEROHEMNTNE
TNEROHEMNNTE
TNEORHMENTNE
NTEROHEMNNTE
Solution:
The word is divided into groups of three letters each and then the letters of each group are
written in a reverse order

2. In a certain code language, COMPUTRONE is written as PMOCTUENOR. How is ADVANTAGES written in the code?

SEGATNAVAD
AVDATNSEGA
AVDATASEGN
NAVDASEGAT
Solution:

The first four letters, the middle two letters and the last four letters of the words are written in
a reverse order to form the code.

3. In a certain code, VISHWANATHAN is written as NAAWTHHSANIV. How is KARUNAKARANA written in that code?

AKNUARRANKA
KAANRAURNAAK
NKKRANKRAUK
RURNKAAUNAK
Solution:

4. In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in that code?

QDFHS
SDFHS
SHFDQ
UJHFS
Solution:

The letters of the word are written in a reverse order and then each letter is moved one step
backward to obtain in code.

5. In a certain code, PLEADING is written as FMHCQMFB. How is SHQULDER written in that code?

KCDQTIPV
QDCKVPIT
QDCKTIPV
TIPVQDCK
Solution:

The last four letters of the word are written in the reverse order, followed by the first four
letters in the same order. In the group of letters so obtained, each of the first four letters is
moved one step backward while each of the last four letters is moved one step forward to get
the code. Thus, we have:
SHOULDER → SHOU/LDER → REDL/SHOU → QDCK/TIPV

6. What is the product of all the numbers in the dial of a telephone?

1,58,480
1,59,450
1,59,480
None of these
Solution:

Since one of the numbers on the dial of a telephone is zero, so the product of all the numbers on
it is 0.

7. At the end of a business conference the ten people present all shake hands with each other once. How many handshakes will there be altogether?

20
45
55
90
Solution:

Clearly, total number of handshakes =[n(n-1)]/2 = 45.

8. The number of boys in a class is three times the number of girls. Which one of the following numbers cannot represent the total number of children in the class?

48
44
42
40
Solution:

Let number of girls = x and number of boys = 3x.
Then 3x + x = 4x = total number of students.
Thus, to find exact value of x, the total number of students must be divisible by 4.

9. If you write down all the numbers from 1 to 100, then how many times do you write 3?

11
18
20
21
Solution:

Clearly, from 1 to 100, there are ten numbers with 3 as the unit’s digit – 3, 13, 23, 33, 43, 53, 63,
73, 83, 93; and ten numbers with 3 as the ten’s digit – 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39.
So, required number = 10 + 10 = 20.

10. If 100 cats kill 100 mice in 100 days, then 4 cats would kill 4 mice in how many days?

1 day
4 days
40 days
100 days
Solution:

11. A total of 324 coins of 20 paise and 25 pasie make a sum of Rs. 71. The number of 25-paise coins is

120
124
144
200
Solution:

Let the number of 20-paise coins be x. Then number of 25-paise coins = (324 – x).
∴0.20×x+0.25(324-x)=71⇔20x+25 (324-x)=7100
⇔5x=1000⇔x=200.
Hence, number of 25-paise coins = (324 – x) = 124.

12. In a family, each daughter has the same number of brothers as she has sisters and each son has twice as many sisters as he has brothers. How many sons are there in the family?

2
3
4
5
Solution:

Let d and s represent the number of daughters and sons respectively. Then, we have:
d – 1 = s and 2 (s – 1) = d
Solving these two equations, we get : d= 4, s = 3.

13. Five bells begin to all together and toll respectively at intervals of 6, 5, 7, 10 and 12 seconds. How many times will they toll together in one hour excluding the one at the start?

 

7 times
8 times
9 times
11 times
Solution:

L.C.M. of 6, 5, 7, 10 and 12 is 420
So, the bells will toll together after every 420 seconds i.e. 7 minutes.
Now, 7 × 8 = 56 and 7 × 9 = 63
Thus, in 1 hour (or 60 minutes), the bells will toll together 8 times, excluding the one at the
start.

14. There are deer and peacocks in a zoo. By counting heads they are 80. The number of their legs is 200. How many peacocks are there?

20
30
50
60
Solution:

Let x and y be the number of deer and peacocks in the zoo respectively. Then,
x + y = 80 …(i)
and 4x + 2y = 200 or 2x + y = 100 …(ii)
Solving (i) and (ii), we get : x = 20, y = 60.

15. In a group of cows and hens, the number of legs are 14 more than twice the number of heads. The number of cows is

 

5
7
10
12
Solution:

Let the number of cows be x and the number of hens be y.
Then, 4x + 2y = 2 (x + y) + 14 ⇔ 4x + 2y = 2x + 2y + 14 ⇔ 2x = 14 ⇔ x = 7.

          

ALL THE BEST


Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD