1. In a certain code, CONVENTIONAL is written as NOCNEVOITLAN. How is ENTHRONEMENT written in the code?
written in a reverse order
2. In a certain code language, COMPUTRONE is written as PMOCTUENOR. How is ADVANTAGES written in the code?
a reverse order to form the code.
3. In a certain code, VISHWANATHAN is written as NAAWTHHSANIV. How is KARUNAKARANA written in that code?
4. In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in that code?
backward to obtain in code.
5. In a certain code, PLEADING is written as FMHCQMFB. How is SHQULDER written in that code?
letters in the same order. In the group of letters so obtained, each of the first four letters is
moved one step backward while each of the last four letters is moved one step forward to get
the code. Thus, we have:
SHOULDER → SHOU/LDER → REDL/SHOU → QDCK/TIPV
6. What is the product of all the numbers in the dial of a telephone?
it is 0.
7. At the end of a business conference the ten people present all shake hands with each other once. How many handshakes will there be altogether?
8. The number of boys in a class is three times the number of girls. Which one of the following numbers cannot represent the total number of children in the class?
Then 3x + x = 4x = total number of students.
Thus, to find exact value of x, the total number of students must be divisible by 4.
9. If you write down all the numbers from 1 to 100, then how many times do you write 3?
73, 83, 93; and ten numbers with 3 as the ten’s digit – 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39.
So, required number = 10 + 10 = 20.
10. If 100 cats kill 100 mice in 100 days, then 4 cats would kill 4 mice in how many days?
11. A total of 324 coins of 20 paise and 25 pasie make a sum of Rs. 71. The number of 25-paise coins is
Hence, number of 25-paise coins = (324 – x) = 124.
12. In a family, each daughter has the same number of brothers as she has sisters and each son has twice as many sisters as he has brothers. How many sons are there in the family?
d – 1 = s and 2 (s – 1) = d
Solving these two equations, we get : d= 4, s = 3.
13. Five bells begin to all together and toll respectively at intervals of 6, 5, 7, 10 and 12 seconds. How many times will they toll together in one hour excluding the one at the start?
So, the bells will toll together after every 420 seconds i.e. 7 minutes.
Now, 7 × 8 = 56 and 7 × 9 = 63
Thus, in 1 hour (or 60 minutes), the bells will toll together 8 times, excluding the one at the
14. There are deer and peacocks in a zoo. By counting heads they are 80. The number of their legs is 200. How many peacocks are there?
x + y = 80 …(i)
and 4x + 2y = 200 or 2x + y = 100 …(ii)
Solving (i) and (ii), we get : x = 20, y = 60.
15. In a group of cows and hens, the number of legs are 14 more than twice the number of heads. The number of cows is
Then, 4x + 2y = 2 (x + y) + 14 ⇔ 4x + 2y = 2x + 2y + 14 ⇔ 2x = 14 ⇔ x = 7.