Reasoning Quiz For SSC CGL 2016

For the first time SSC 2016 examination will be held in Computer Based pattern and managing time will be one of the important factor while solving the questions. So in order to make students familiar with such a situations we are providing questions in a time based manner , which will help students to manage the time properly.

Directions (Q.1-5): In each of the following questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term. 


 1. 15, 16, 22, 29, 45, 70

16
22
45
70 

Solution:

2.10, 14, 28, 32, 64, 68, 132

 

28
32
64
132
Solution:
The correct pattern is + 4, × 2, + 4, × 2, ……
So, 132 is wrong and must be replaced by (68 × 2) i.e. 136.

3. 2, 6, 24, 96, 285, 568, 567

6
24
285
567
Solution:
The correct pattern is × 6 – 6, × 5 – 5, × 4 – 4, …..
So, 24 is wrong and must be replaced by (6 × 5 – 5) i.e. 25.

4. 3, 2, 8, 9, 13, 22, 18, 32, 23, 42

8
9
13
22
Solution:
The given sequence is a combination of two series:
I. 3, 8, 13, 18, 23   and II. 2, 9, 22, 32, 42
The pattern in I is + 5, and the pattern in II is + 10.
So, in II, 9 is wrong and must be replaced by (2 + 10) i.e. 12.

5. 0, 2, 3, 5, 8, 10, 15, 18, 24, 26, 35

18
24
26
10
Solution:
The given sequence is a combination of two series:
I. 0, 3, 8, 15, 24, 35 and II. 2, 5, 10, 18, 26
The pattern in both I and II is + 3, + 5, + 7, + 9, ……
So, in II, 18 is wrong and must be replaced by (10 + 7) i.e. 17.

Directions (Q.6-10): In each of the following questions, a letter-number series is given with one or more terms missing as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.


6. D-4, F-6, H-8, J-10, ?, ?

K-12, M-13
L-12, M-14
L-12, N-14
K-12, M-14
Solution:

The letters in the series are alternate and the numbers indicate their position in the English
alphabet from the beginning.

7. W-144, ?. S-100, Q-81, O-64

U-121
U-122
V-121
V-128
Solution:

8. 2, A, 9, B, 6, C, 13, D, ?

9
10
12
19
Solution:

9. N5V, K7T, ? E14P, B19N

H9R
H10Q
H10R
110R
Solution:

10. Find the term which does not fit into the series: 
1CV, 5FU, 9IT, 15LS, 17OR

5FU
15LS
9IT
17OR
Solution:

Directions (Q.11-15): In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

11. a __ bc__ a __bcda__ccd__bcd__.

abddbd
acbdbb
adbbad
adbcad
Solution:

The series is aabcd/abbcd/abccd/abcdd.

12. __acca__ccca__acccc__aaa.

acca
caaa
ccaa
caac
Solution:

The series is ca/ccaa/cccaaa/ccccaaaa.

13. __bcab__ca__ __ ca__ b __ a.

aaaaac
bbbaba
bbbbbc
bbabba
Solution:

The series is bbca/bbca/bbca/bbca.

14. c __b__bccb__ __ __ c__abc__ __ ab.

caabcbcb
bbbaabca
baabbbab
babcbbcc
Solution:

The series is ccbab/ccbab/ ccbab/ccbab.

15. a__ c __abb__a __bc__bc__ab.

cbcaaa
bcccab
bccaac
acbabc
Solution:

The series is abccab/bcaabc/abccab
Thus, the pattern abccab/bcaabc is repeated.


Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD