Reasoning Quiz for SSC CGL 2016, SSC CHSL 2016

For the first time SSC 2016 examination will be held in Computer Based pattern and managing time will be one of the important factor while solving the questions. So in order to make students familiar with such a situations we are providing questions in a time based manner , which will help students to manage the time properly.

Directions (Q.1-6): Study the following information and answer the questions given below it: 
A blacksmith has five iron articles A, B, C, D and E, each having a different weight.
(i) A weighs twice as much as B.
(ii) B weighs four and a half times as much as C.
(iii) C weighs half as much as D.
(iv) D weighs half as much as E.
(v) E weighs less than A but more than C. 
1. Which of the following is the lightest in weight?

A
B
C
D

Solution:

(1-6):
Let C’s weight be x. Then, D’s weight = 2x, E’s weight = 4x, B’s weight = 4.5x and
A’s weight = 9x.
So, the order of weights is A > B > E > D > C.
1. (c) C is the lightest in weight.

2. E is lighter in weight than which of the other two articles?

A, B
D, C
A, C
D, B

Solution:

E is lighter in weight than A and B.

3.E is heavier than which of the following two articles?

D, B
D, C
A, C
A, B

Solution:

E is heavier than D and C.

4. Which of the following articles is the heaviest in weight?

A
B
C
D

Solution:

Clearly, A is the heaviest in weight.

5. Which of the following represents the descending order of weights of the articles?

A, B, E, D C
B, D, E, A C
E, C, D, A, B
C, A, D, B, E

Solution:

Clearly, the descending order of weights is A, B, E, D, C.

6. Which of the above given statements is not necessary to determine the correct order of articles according to their weights?

(i)
(ii)
(iii)
(v)

Solution:

Clearly, statement (v) is not required to determine the order of weights.

Directions (Q.7-11): Read the following information and answer the questions given below it: 
(i) Seven students P, Q, R, S, T, U and V take a series of tests.
(ii) No two students get similar marks.
(iii) V always scores more than P.
(iv)P always scores more than Q.
(v) Each time either R scores the highest and T gets the least, or alternatively S scores the highest and U and Q scores the least.


7. If S is ranked sixth and Q is ranked fifth, which of the following can be true?

V is ranked first or fourth
R is ranked second or third
P is ranked second or fifth
U is ranked third or fourth

Solution:

(7-11):
In terms of scores, we have : V > P, P > Q i.e. V > P > Q.
If R scores the highest, we have R > …… > T.
If S scores the highest, we have S > …… > Q or S > …… > U.

8. If R gets most, V should be ranked not lower than

Second
Third
Fourth
Fifth

Solution:

If R ranks highest, T ranks lowest and occupies seventh place. Since V always ranks above P and
Q, so in the maximum, P and Q will occupy fifth and sixth places. Thus, V will not rank lower than fourth.

9. If R is ranked second and Q is ranked fifth, which of the following must be true?

S is ranked third
T is ranked sixth
P is ranked sixth
V is ranked fourth

Solution:

10. If S is ranked second, which of the following can be true?

U gets more than V
V gets more than S
P gets more than R
P gets more than V

Solution:

11. If V is ranked fifth, which of the following must be true?

S scores the highest
R is ranked second
T is ranked third
Q is ranked fourth
Solution:If V ranks fifth, P and Q coming before V will occupy sixth and seventh places respectively i.e. Q ranks least. So, S will score the highest.

Directions (12-15): Study the information given below and answer the questions that follow: 
(i) A, B, C, D, E and F are six students in a class.
(ii) B and C are shorter than F but heavier than A.
(iii) D is heavier than B and taller than C.
(iv) E is shorter than D but taller than F.
(v) F is heavier than D.
(vi)A is shorter than E but taller than F.


12. Who among them is the tallest?

A
B
D
E
Solution:
(12-16):
In terms of height, we have : B < F, C < F, C < D, E < D, F < E, A < E, F < A.
So, C < F < E < D, B < F, F < A < E.
Thus, the sequence becomes : B < C<F < A < E < D or C <B < F < A < E < D.
In terms of weight, we have : A < B, A < C, B < D, D < F.
So, A < B < D < F, A < C.
Thus, the sequence becomes :
A < C < B < D < F or A < B  < C < D < F12. (c) Clearly, D is the tallest.

13. Who is third from the top when they are arranged in descending order of heights?

A
B
C
E

Solution:

The descending order of heights is : D > E > A > F > B > C or D > E > A > F > C > B.
Clearly, A is third from the top.

14. Which of the following groups of friends is shorter than A?

B, C only
D, B, C only
E, B, C only
F, B, C only

Solution:

Clearly, F, B and C are shorter than A.

15. Which of the following statements is true for F as regards height and weight?

He is lighter than E and taller than E
He is heavier than B and taller than E
He is heavier than B and C but shorter than D
He is lighter than E and also shorter than E

Solution:

Clearly, F is heavier than B and C but shorter than D.
 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD