Reasoning Quiz for SSC CGL 2016, SSC CHSL 2016

For the first time SSC 2016 examination will be held in Computer Based pattern and managing time will be one of the important factor while solving the questions. So in order to make students familiar with such a situations we are providing questions in a time based manner , which will help students to manage the time properly.

rections (Q.1-5): There is a certain relation between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : : while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the given pair has. Select the best alternative.

1. Vegetable : Chop : : Body : ?

Cut
Amputate
Peel
Prune

Solution:

Second is the act of cutting the first.

2. Walking : Running : : Smiling : ?

Feeling
Laughing
Face
Weeping

Solution:

Second is a more intense form of the first.

3. Eye : Wink : : Heart : ?

Move
Throb
Pump
Quiver

Solution:

Second denotes the activity of the first.

4. Tuberculosis : Lungs : : Cataract : ?

Ear
Throat
Skin
Eye

Solution:

First is a disease which affects the second.

5. Calendar :Dates : : Dictionary : ?

Vocabulary
Language
Words
Book

Solution:

One looks for the second in the first.

Directions (Q.6-10): In each of the following questions, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one.


 6.

Goat
Puppy
Cow
Buffalo

Solution:

All except Puppy are names of animals, while puppy is a young one of dog.

7.

Polyester
Cotton
Terylene
Nylon

Solution:

All except Cotton are synthetic fibres while cotton is a natural fibre.

8.

Necklace
Ornament
Bangle
Ring

Solution:

All others are different types of ornaments.

9.

House
Wall
Roof
Beam

Solution:

All others are parts of a house.

10.

Sailor
Tailor
Goldsmith
Blacksmith
Solution:
All except Sailor need raw material to work on.

11. If A = 26, SUN = 27, then CAT = ?

24
27
57
58

Solution:

Clearly, each letter is represented by the numeral denoting its position from the end of the
English alphabet
i.e. Z = 1, Y = 2, ……, M = 14, ……, B = 25, A = 26.
Then, SUN = S + U + N = 8 + 6 + 13 = 27.
So, CAT = C + A + T = 24 + 26 + 7 = 57.

12. If GO = 32, SHE = 49, then SOME will be equal to?

56
58
62
64

Solution:

In the given code, Z = 1, Y = 2, X = 3, ……, C = 24, B = 25, Z = 26.
So, GO = 20 + 12 = 32 and SHE = 8 + 19 + 22 = 49.
Similarly, SOME = S + O + M + E = 8 + 12 + 14 + 22 = 56.

13. If E = 5 and HOTEL = 12, how will you code LAMB?

7
10
26
28

Solution:

We have : A = 1, B = 2, C = 3, ……, Y = 25, Z = 26.
Clearly, the code for a word is obtained by dividing the sum of the individual values of its letters
by the number of letters in the word.
Thus, HOTEL =(H + O + T + E + L)/5=(8 + 15 + 20 + 5 + 12)/5=60/5=12.
So, LAMB =(L + A + M + B)/4=(12 + 1 + 13 + 2)/4=28/4=7.

14. If ACNE can be coded as 3, 7, 29, 11, then BOLL will be coded as?

5, 29, 19, 27
5, 29, 19, 25
5, 31, 21, 25
5, 31, 19, 25

Solution:

15. If REASON is coded as 5 and BELIEVED as 7, then what is the code for GOVERNMENT?

6
8
9
10

Solution:

Clearly, each word is coded by the numeral which is 1 less than the number of letters in the
word.
Since there are 10 letters in the word GOVERNMENT, so required code = 10 – 1 = 9.

              

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD