Reasoning Quiz for SSC CGL and SSC CHSL Exam 2016

For the first time SSC 2016 examination will be held in Computer Based pattern and managing time will be one of the important factor while solving the questions. So in order to make students familiar with such a situations we are providing questions in a time based manner , which will help students to manage the time properly.

 

Directions (Q.1-5): Read the following passage to answer these questions: 
Anita, Mahima, Rajan, Lata and Deepti are five cousins. Anita is twice as old as Mahima. Rajan is half the age of Mahima. Anita is half the age of Deepti and Rajan is twice the age of Lata. 
1. Who is the youngest?

Deepti
Rajan
Lata
Anita

Solution:

(1-5):
Let Mahima’s age = x.
Then Anita’s age = 2x,
Rajan’sage =x/2;
Deepti’s age = 4x;
Lata’s age =x/4.
So, the descending order of ages is :Deepti> Anita >Mahima>Rajan>Lata.
1. Lata is the youngest

2. Who is the eldest?

Deepti
Lata
Anita
None of these

Solution:

Deepti is the eldest.

3. . Which of the following pairs of persons are of the same age?

Mahima and Lata
Anita and Mahima
Mahima and Rajan
None of these

Solution:

Clearly, no two persons in the group have the same age.

4. Anita is younger than

Rajan
Mahima
Deepti
None of these

Solution:

Anita is younger than Deepti.

5. If Mahima is 16 years old, then what is the age of Lata?

4 years
5 years
7 years
14 years

Solution:

Mahima’s age = 16 years ⇒ x = 16.
∴ Lata’s age =x/4 = 4 years.

Directions (Q.6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below it: 
 (i) A, B, C,
D and E are five friends.

(ii) B is
elder to E, but not as tall as C.
(iii) C is
younger to A, and is taller to D and E.
(iv) A is
taller to D, but younger than E.
(v) D is
elder to A but is shortest in the group. 


6. Who among the following is the eldest?

A
B
C
 None of these
Solution:
In terms of age, we have : E < B, C < A, A < E, A < D.
So we have : C < A < E < B, A < D.
In terms of height, we have : B < C, D < C, E< C, D <
A. So we have : B,D,E < C , D < A
6.
(d):    Either B or D is  the eldest.

7. Which of the following pairs of students is elder to D?

BA
BC
BE
None of these

Solution:

It cannot be determined for sure.

8. Which of the following statements is correct about B?
(i) B is not the tallest. 
(ii) B is shorter to E. 
(iii) When they are asked to stand in ascending order with respect to their heights, B is in the middle.

Only (i) is correct
Only (i) and (ii) are correct
All are correct
All are incorrect

Solution:

B is shorter than C. So, B is not the tallest. Thus (i) is correct.
B and E are shorter than C. So, it cannot be concluded that B is shorter to E. Thus, (ii) is
incorrect.
A single definite order of heights cannot be obtained from the given information. So,
(iii) is incorrect.

9. If F, another friend, is taller than C, how many of them will be between F and E according to their height?

None
One
Two
None of these

Solution:

Since no definite order of height can be obtained, so it cannot be determined for sure how many
persons lie between F and E.

10. If a selection is to be made among them who would be relatively older and also taller, who among them should be chosen?

 

A
B
C
 can’t be determined

Solution:

A and C are youngest and so they cannot be selected. D is shorter than two persons A and C.
B is shorter than C So, It can’t be determined.

               

 

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?