Reasoning Quiz for SSC CGL 2016, SSC CHSL 2016

For the first time SSC 2016 examination will be held in Computer Based pattern and managing time will be one of the important factor while solving the questions. So in order to make students familiar with such a situations we are providing questions in a time based manner , which will help students to manage the time properly.




1. Rahul told Anand, “Yesterday I defeated the only brother of the daughter of my grandmother.” Whom did Rahul defeat?

Son
Father
Brother
Father-in-law
Solution:

Daughter of grandmother – Aunt; Aunt’s only brother – Father.

2. A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is the lady related to the man?

Daughter
Grand daughter
Mother
Sister
Solution:

Lady’s mother’s husband – Lady’s father; Lady’s father’s sister – Lady’s aunt.
So, lady’s aunt is man’s aunt and therefore lady is man’s sister.

3. Pointing to a gentleman, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter’s father.” How is the gentleman related to Deepak?

Grandfather
Father
Brother-in-law
Uncle
Solution:

Father of Deepak’s daughter’s father – Deepak’s father. So, the man’s brother is Deepak’s father
or the man is the brother of Deepak’s father i.e. Deepak’s uncle.

4. A family has a man, his wife, their four sons and their wives. The family of every son also has 3 sons and one daughter. Find out the total number of male members in the whole family.

4
8
12
17
Solution:

The male members in the family are:
(i) The man himself;
(ii) His four sons; and
(iii) His (3 × 4) = 12 grandsons.
Hence, total number of male members = (1 + 4 + 12) = 17. 

5. A is B’s sister. C is B’s mother. D is C’s father. E is D’s mother. Then, how is A related to D?

Grandmother
Grandfather
Daughter
Grand daughter
Solution:

A is the sister of B and B is the son/daughter of C. So, A is the daughter of C. Also, D is the father
of C. Thus, A is the grand-daughter of D.
Hence, the answer is (d).

6. In a joint family, there are father, mother, 3 married sons and one unmarried daughter. Of the sons, two have 2 daughters each, and one has a son. How many female members are there in the family?

2
3
6
9
Solution:

The female members in the family are mother, wives of 3 married sons, unmarried daughter
and 2 daughters of each of the two sons.
∴ Number of female members = (1 + 3 + 1 + 2 × 2) = 9.

7. A and B are married couple. X and Y are brothers. X is the brother of A. How is Y related to B?

Brother-in-law
Brother
Cousin
None of these
Solution:

A and B are husband and wife. Since X and Y are brothers and X is the brother of A. Y is also the
brother of A. Thus, Y is the brother-in-law of B.

8. Daksh is taller than Manick but not as tall as Rohan. Somesh is shorter than Daksh but taller than Farhan. Who among them is the shortest?

Daksh
Manick
Farhan
Cannot be determined
Solution:

In terms of heights, we have :
Rohan>Daksh>Manick, Daksh>Somesh>Farhan.
Thus, the whole sequence may be :
(i) Rohan>Daksh>Manick>Somesh>Farhan; or
(ii) Rohan>Daksh>Somesh>Manick>Farhan; or
(iii) Rohan>Daksh>Somesh>Farhan>Manick.
Thus, either Manick or Farhan may be the shortest. So, the given information is insufficient.

Directions (Q.9-10): These questions are based on the following information: 
Five men A, B, C, D and E read a newspaper. The one who reads first gives it to C. The one who reads last had taken from A. E was not the first or last to read. There were two readers between B and A.
9. B passed the newspaper to whom?

A
C
D
E
Solution:

The sequence is B,C,E,A,D
(b) B passed the newspaper to C.

10.Who read the newspaper last?

A
B
C
D
Solution:

D read the newspaper last.

Directions (Q.11-15): Read the following information carefully and answer the questions that follow: 
Six lectures A, B, C, D, E and F are to be organized in a span of seven days – from Sunday to Saturday. Only one lecture on each day in accordance with the following:
(i) A should not be organized on Thursday.
(ii) C should be organized immediately after F.
(iii) There should be a gap of two days between E and D.
(iv) One day there will be no lecture (Friday is not that day), just before that day D will be organised.
(v) B should be organized on Tuesday and should not be followed by D.


11. On which day there is not lecture?

Monday
Friday
Sunday
Cannot be determined
Solution:

B is organised on Tuesday. Now, D is followed by the day with no lecture. D cannot be organised on Friday because then E will be on Tuesday (there is a gap of two days between D and E). It cannot be organised on Thursday (because then, there will be no lecture on Friday). B cannot be followed by D. So, D will be organised on Sunday and E on Wednesday. No lecture will be organised on Monday. A cannot be on Thursday. So A will be organised on Saturday. F and E will be organised on Thursday and Friday respectively.
So, the correct order is:

There is no lecture on Monday.

12. How many lectures are organized between C and D?

None
One
Three
Two
Solution:

Three lectures are organised between C and D – B, E and F

13. Which day will the lecture F be organised?

Thursday
Friday
Saturday
Sunday
Solution:

F is organised on Thursday.

14. Which of the following is the last lecture in the series?

A
B
C
Cannot be determined
Solution:

A is the last lecture.

15. Which of the following information is not required in finding the complete sequence of organisation of lectures?

(i) only
(ii) only
(i) and (ii) only
All are required
Solution:

All the given statements are required.

               



Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD