Reasoning Quiz for SSC CGL 2016, SSC CHSL 2016

For the first time SSC 2016 examination will be held in Computer Based pattern and managing time will be one of the important factor while solving the questions. So in order to make students familiar with such a situations we are providing questions in a time based manner , which will help students to manage the time properly.





Directions (Q.1-5): In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : : while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

1. Commodore : Navy : : Brigadier : ?

Captain
Commander
Air Force
Army
Solution:

Commodore is a rank in Navy, while Brigadier is an equivalent rank in Army.

2. Melt : Liquid : : Freeze : ?

Ice
Condense
Solid
Crystal
Solution:

Second is the physical state obtained as a result of the process denoted by the first.

3. Touch : Feel : : Greet : ?

Smile
Manners
Acknowledge
Success
Solution:

Touch is felt and greet is acknowledged.

4. Rupee : Indian : Yen : ?

Turkey
Bangladesh
Japan
Pakistan
Solution:

Rupee is the currency of India. Similarly, Yen is the currency of Japan.

5. Leather : Cobbler : : Wood : ?

Furniture
Cottage
Carpenter
Mason
Solution:

First is the raw material required by the second.

Directions (Q.6-10): Choose the odd numeral pair/group in each of the following questions:
6.

3, 5
6, 2
1, 7
7, 3
Solution:

In all other pairs, sum of the two numbers is 8.

7.

62 – 37
74 – 40
85 – 60
103 – 78
Solution:

In all other pairs, the difference between the two numbers is 25.

8.

12 – 42
14 – 82
23 – 64
36 – 72
Solution:

In all other pairs, the sum of the digits of the second number is twice the sum of the digits of the first number.

9.

5, 10, 20, 15
10, 20, 40, 30
10, 20, 60, 45
15, 30, 60, 45
Solution:

In All other groups, the numbers are in the ratio 1 : 2 : 4 : 3.

10.

8 (34) 9
5 (34) 12
7 (34) 11
9 (48) 15
Solution:

In all other groups, the number inside the bracket is twice the sum of the numbers outside it.

Directions (Q.11-15): In each of the following questions, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two given matrices. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and those of Matrix II from 5 to 9.A letter from these matrices can be represented first by its row and then the column number e.g.,in the matrices for questions 11 to 15, M can be represented by 58,85 etc; O can be represented by 10,42 etc. Similarly you have to identify the correct set for the word given in each question.






11. DRAW

41, 66, 23, 55
32, 75, 44, 76
23, 57, 30, 68
14, 89, 12, 78
Solution:

From matrix I, D can be coded as 00, 14, 23, 32 or 41.
From matrix II, R can be coded as 57, 66 75, 89 or 98.
From matrix I, A can be coded as 03, 12, 21, 30 or 44.
Form matrix II, W can be coded as 55, 69, 78, 87 or 96.

12. BAND

43, 21, 97, 33
11, 21, 79, 41
34, 44, 66, 14
20, 30, 89, 23
Solution:

From matrix I, B can be coded as 02, 11, 20, 34 or 43.
Form matrix I, A can be coded as 03, 12, 21, 30 or 44.
From matrix II, N can be coded as 56, 65, 79, 88 or 97.
From matrix I, D can be coded as 00, 14, 23, 32 or 41.

13. BLOW

11, 68, 42, 69
21, 95, 33, 97
34, 68, 10, 88
34, 86, 44, 78
Solution:

From matrix I, B can be coded as 02, 11, 20, 34 or 43.
From matrix II, L can be coded as 59, 68, 77, 86 or 95.
From matrix I, O can be coded as 01, 10, 24, 33 or 42.
From matrix II, W can be coded as 55, 69, 78, 87 or 96.

14. RAIN

57, 12, 31, 56
57, 21, 23, 79
66, 44, 42, 96
75, 30, 31, 87
Solution:

From matrix II, R can be coded as 57, 66, 75, 89 or 98.
From matrix I, A can be coded as 03, 12, 21, 30 or 44.
From matrix I, I can be coded as 04, 13, 22, 31 or 40.
From matrix II, N can be coded as 56, 65, 79, 88 or 97.

15. LAMB

68, 21, 58, 34
77, 44, 76, 33
86, 21, 67, 12
95, 30, 80, 20
Solution:

From matrix II, L can be coded as 59, 68, 77, 86 or 95.
From matrix I, A can be coded as 03, 12, 21, 30 or 44.
From matrix II, M can be coded as 58, 67, 76, 85 or 99.
From matrix I, B can be coded as 02, 11, 20, 34 or 43.

               




Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD