Reasoning Quiz for SSC CGL 2016, SSC CHSL 2016

For the first time SSC 2016 examination will be held in Computer Based pattern and managing time will be one of the important factor while solving the questions. So in order to make students familiar with such a situations we are providing questions in a time based manner , which will help students to manage the time properly.

 

 

1. A man is facing towards west and turns through 45° clockwise, again 180° clockwise and then turns through 270° anti-clockwise. In which direction is he facing now?
West
North-West
South
South-West
Solution:
As shown in figure, the man initially faces in the directions OA. On moving 45° clockwise, the
man faces in the direction OB. On further moving 180° clockwise, he faces in the direction OC.
Finally, on moving 270° anti-clockwise, he faces in the direction OD, which is South-west.
2. Namita walks 14 metres towards west, then turns to her right and walks 14 metres and then turns to her left and walks 10 metres. Again turning to her left she walks 14 metres. What is the shortest distance (in metres) between her starting point and the present position?
10
24
28
38
Solution:
The movements of Namita are as shown in figure (A to B, B to C, C to D and D to E).
Clearly, Namita’s distance from his initial position = AE = (AB + BE) = (AB + CD)
= (14 + 10) m = 24 m.
3. Maya starts at point T, walks straight to point U which is 4 ft away. She turns left at 90° and walks to W. which is 4 ft away, turns 90° right and goes 3 ft to P, turns 90° right and walks 1 ft to Q, turns left at 90° and goes to V, which is 1 ft away and once again turns 90° right and goes to R, 3 ft away. What is the distance between T and R?
4 ft
5 ft
7 ft
8 ft
Solution:
The movements of Maya from T to R are as shown in figure.
 ∴ Distance between T and R
 = TR = TU + UR
 = TU + PW + QV
 = (4 + 3 + 1) ft
= 8 ft.
4. A girl leaves from her home. She first walks 30 metres in North-west direction and then 30 metres in South-west direction. Next, she walks 30 metres in South-east direction. Finally, she turns towards her house. In which direction is she moving?
North-east
North-west
South-east
South-west
Solution:
The movements of the girl are as shown in figure.
(A to B, B to C, C to D, D to A).
Clearly, she is finally moving in the direction DA i.e. North-east.
5. A man walks 30 metres towards South. Then, turning to his right, he walks 30 metres. Then, turning to his left, he walks 20 metres. Again, he turns to his left and walks 30 metres. How far is he from his initial position?
20 metres
30 metres
60 metres
None of these
Solution:
The movements of the man are as shown in figure.
 ∴ Man’s distance from initial position A.
 = AE = (AB + BE) = (AB + CD)
 = (30 + 20) m
= 50 m.
Directions (Q.6-9): Refer to the following Venn diagram:
6. The number of students who took any three of the above subjects was
62
63
64
66
Solution:
The required set of students in denoted by regions common by to any three circles only.
 ∴ Required number = (13 + 13 + 18 + 18) = 62.
7. The number of students in total, who took History or Mathematics or Science, was
183
190
424
430
Solution:
The required set of students is denoted by regions lying inside the circles representing History,
Mathematics and Science.
 ∴ Required number = (9 + 14 + 18 + 15 + 16 + 13 + 12 + 20 + 18 + 13 + 16 + 19) = 183.
8. The number of students who took both History and Geography among other subjects was
62
63
65
66
Solution:
The required set of students is denoted by the regions common to the circles representing
History and Geography.
 ∴ Required number = (20 + 13 + 12 + 18) = 63.
9. Which subject was taken by the largest number of students?
Mathematics
Science
Geography
History
Solution:
Number of students who took History = (16 + 12 + 18 + 20 + 18 + 14 + 13) = 111.
Number of students who took Geography = (9 + 16 + 13 + 20 + 13 + 12 + 18) = 101.
Number of students who took Science = (19 + 15 + 18 + 20 + 18 + 16 + 13) = 119.
Number of students who took mathematics = (9 + 14 +13 + 20 + 13 + 15 + 18) = 102.
Science was taken by the largest number of students.
Directions (Q.10-12): In each of the following questions, a word has been given followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find that word.
10. TRIBUNAL
TRIBLE
URBAN
BRAIN
LATIN
Solution:
This word cannot be formed by using the letters of the given word.
11. COMMUNICATION
UNION
ACTION
MUSIC
CAUTION
Solution:
This word cannot be formed by using the letters of the given word.
12. PERPETUATION
RETAIN
REPUTATION
PIPETTE
RETENTION
Solution:
This word cannot be formed by using the letters of the given word.
Direction (13-15): In each of the following questions, choose one word which can be formed from the letters of the given word.
 13. RHINOCEROS
RENAL
HIND
SURE
HORSE
Solution:
This word can be formed from the letters of the given word.
14. IMMEDIATELY
DIALECT
LIMITED
DIAMETER
DICTATE
Solution:
This word can be formed from the letters of the given word.
15. CONSTANTINOPLE
CONTINUE
CONSCIENCE
CONSTANCE
CONTENT
Solution:
This word can be formed from the letters of the given word.

              

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD