Reasoning Quiz for SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL and Railways

Dear Readers,
We are providing you a quiz of Reasoning Quiz for SSC CPO, SSC CHSL, SSC CGL 2016 and Railways





1.A man goes 30 m to North and then turning to East he goes 40 m. Again he turns to his right and goes 20 m. After this he turns to his right and goes 40 m. In which distance is he facing and what is the his distance from starting point? 

 a) 20 m East
(b) 10 m West
(c) 25 m West
(d) 40 m East
2.Triangle represents people in the first age group i.e. 40-50 years, Square represents the second age group i.e. 60-70 years and Rectangle represents the third age group i.e. 30-40 years. The portion which represents all the three age groups is

(a) 2

(b) 7
(c) 4
(d) 6
Directions(3-5): In each of the following questions, find the odd number/letters/figure/number pair from the given alternatives.
3.
(a)Bee -Swarm
(b)Fish – Shoal
(c)Cow – Herd
(d)Man- Mob
4.  
(a)Stallion : Colt
(b)Horse : Mare 
(c)Drake : Duck 
(d)Drone : Bee 
5.  
(a)Valley – Depth
(b)Good – bad 
(c)High – low 
(d)Black – white 

6.Rahul and Priya celebrated their first wedding anniversary on Sunday, the 5th of December 1993. What would be the day of their wedding anniversary in 1997?
(a) Wednesday
(b) Thursday
(c) Friday
(d) Tuesday 
7.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given question figure?

8.

9.Statement : The present education system needs thorough overhauling.

Assumption :
Overhauling results in improvement.
II.The present education system is outdated.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Both I and II follows
(d) Neither I nor II follows
10. Arrange the word as per order in the dictionary.
1. Extraordinary, 
2. Extraction,
3. Extremist ,
4. External
(a) 1,4,3,2
(b) 4,2,1,3
(c) 2,1,3,4
(d) 1,2,4,3

Answers:

  1. B
  2. D
  3. D
  4. A
  5. A
  6. C 
  7. C
  8. B
  9. C
10. B




Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?