Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 and Railways

Dear Readers,We are providing you a Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL.

1. Pointing to a man in a photograph, a woman says, “He is father of my only daughter-in-law’s father-in-law”. How is the man related to the woman?
A-Brother-in-law
B-Father-in-law
C-Husband
D-Brother


2. If “A” denotes ÷, “B” denotes X, “C” denotes +, “D” denotes – then 25A5B6C8D4=?
A-40
B-24
C-34
D-44


3. A is 3 years older to B and 3 years younger to C, while B and D are twins. How many years older is C and D?
A. 3
B. 6
C. 9
D. 12


4.There are deer and peacocks in a zoo. By counting heads they are 80. The number of their legs is 200. How many peacocks are there?
A. 10
B. 20
C. 40
D. 60


5.When Rahul was born, his father was 32 years older than his brother and his mother was 25 years older than his sister. If Rahul’s brother is 6 years older than him and his mother is 3 years younger than his father, how old was Rahul’s sister when he was born?
A. 5 years
B. 8 years
C. 10 years
D. 14 years


6.The number of boys in a class is three times the number of girls. Which one of the following numbers cannot represent the total number of children in the class?
A. 40
B. 48
C. 44
D. 46


7. Five bells begin to toll together and toll respectively at intervals of 6, 5, 7, 10 and 12 seconds. How many times will they toll together in one hour excluding the one at the start?
A. 5 times
B. 6 times
C. 7 times
D. 8 times


8.A man has Rs. 480 in the denominations of one rupee notes, five rupee notes and ten rupee notes. The number of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has?
A. 45
B. 75
C. 90
D. 120


9.In A Certain Code ‘contributor’ Is Written As ‘rtnocirotub’. How Is ‘prohibition’ Written In That Code?
A. Noitibihorp
B. Ihorpbition
C. Itionbihotp
D. Ihorpbnoiti


10.If ‘cat’ And ‘boat’ Are Written As Xzg And ‘ylzg’ respectively in a code language How Is ‘egg’ to be written in the same language?
A. Vss
B. Urr
C. Vtt
D. Utf


Answers will be provided soon.

1.(B)
2.(C)
3.(B)
Sol.
Since B and D are twins. So B = D.
Now A = B + 3 and A = C – 3.
Thus, B + 3 = C – 3 ‹=› D + 3 = C – 3 ‹=› C – D = 6.

4.(D)
Sol.
Let x and y be the number of deer and peacocks in the zoo respectively.
Then, x + y = 80 ——————> (i)
4x + 2y = 200 or 2x + y = 100 ———> (ii)
Solving (i) and (ii), we get : x = 20, y = 60.

5.(C)
Sol.
When Rahul was born,
his brother’s age = 6 years,
his father’s age = ( 6 + 32 ) = 38 years.
his mother’s age = ( 38 – 3) years = 35 years.
his sister’s age = ( 35 – 25 ) years = 10 years.

6.(D)
Sol.
Let number of girls = x and number of boys = 3x.
Then, 3x + x = 4x = total number of students.
Thus, to find exact value of x,
The total number of students must be divisible by 4.

7.(D)
Sol.
L.C.M. of 6,5,7,10 and 12 is 420.
So, the bells will toll together after every 420 seconds. i.e. 7 minutes.
Now 7 × 8 = 56 and 7 × 9 = 63.
Thus, in 1 hour( or 60 minutes), the bells will toll together 8 times, excluding the one at the start.

8.(C)
Sol.
Let number of notes of each denomination be x.
Then x + 5x + 10 = 480.
16 x = 480 = x = 30.
Hence, total number of notes = 3x = 90.

9. (D)
10. (C)

http://www.sscadda.com/p/reasoning-quiz-verbal.html
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD