Reasoning Quiz for SSC and Railway

1.Ramesh goes to walk he starts from point p after walking 12 m towards north direction he moves towards his right for 5m then find how far Ramesh is from his initial 
point and which direction.
(a)17m,east
(b)7m,south
(c)13m,west
(d)11m,west



2.Pointing to a picture Rohit says the person in photograph is “wife of grandfather of my only son” then how the person is related to Rohit.
(a)Father
(b)Mother
(c)Sister
(d)Brother

3.If RESTIVE is written as SFTTHUD,how PEACOCK will be written.
(a)QFBCNDE
(b)QFCBDNE
(c)QFEDCBN
(d)QFBCNBJ

4.In the following four,three belongs to a group find which does not belong to this group.
(a)Gold
(b)silver
(c)Iron
(d)wood

5.If 4 is related to 64, 7 is related to 343 in the same manner which of the following is related to 11.
(a)121
(b)1331
(c)111
(d)1112
6.Arrange the following according to thier rank in english dictionary.
1.collection
2.cloud
3.colonel
4.cold
(a)1234
(b)2341
(c)2413
(d)3421

7.Select the word which cannot be formed using the letters of MULTINATIONAL.
(a)LION
(a)MAN
(C)NAME
(D)ANT


8.If M=26 and MAN=56 then find NAME=

(a)72
(b)78
(c)66
(d)68


9.which of the following completes the series?
PTL QSM RRN SQO _?
(a)TRM
(B)TPP
(C)PRT
(D)RMT

10.BLOCK:LBOKC::CLOSE:?
(a)ESLOC
(b)LCOSE
(c)LCOES
(d)ESCOL

Answers:
1.c
2.b
3.d
4.d
5.b
6.c
7.c
8.c
9.b
10.c


×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD