Reasoning Quiz For Railway and SSC




Directions (Q. 1-3): Select the related word/letters/number from the given alternatives.
1. Demographer : People : : Philatelist : ?
(a) Fossils
(b) Stamps
(c) Photography
(d) Music


2. RIAHC : CHAIR : : OGNAM : ?
(a) OGNMA
(b) TANGO
(c) MANGO
(d) ANGMO


 3. PNS : OOT : : DBH : ? 
(a) PPI
(b) BBI
(c) CCI
(d) DDB


4. Which one of the following responses would be a meaningful order of the following?
1. Chapter
2. Index
3. Bibliography
4. Introduction
5. Preface
(a) 2, 4, 1, 3, 2
(b) 4, 2, 5, 1, 3
(c) 5, 2, 4, 1, 3
(d) 5, 1, 4, 3, 2


5. Arrange the following words as per order in the dictionary:
1. Recollect
2. Remember
3. Report
4. Repeat
5. Repeal
(a) 1, 3, 2, 4, 5
(b) 3, 2, 1, 4, 5
(c) 5, 3, 4, 2, 1
(d) 1, 2, 5, 4, 3


6. A is located to the West of B. C is located at North in between A and B. D is exactly to the South of B and also in line with B. In which direction of C is D located?
(a) South
(b) South-East
(c) West
(d) South-West

7. Deepak walks 20 metres towards North. He then turns left and walks 40 metres. He again turns left and walks 20 metres. Further he moves 20 metres after turning to the right. How far is he from his original position?
(a) 20 mts.
(b) 60 mts.
(c) 50 mts.
(d) 30 mts.


8. If + stands for division; × stands for addition; – stands for multiplication; ÷ stands for subtraction, which of the following is correct?
a. 15-5×2-6+3=28
b. 15×5+2-6÷3=56.5
c. 15+5-2÷6×3=3
d. 15-5+2×6÷3=41
(a) c
(b) a
(c) b
(d) d


Directions (Q. 9-10): Select the missing number from the given responses.

9.  
 6 8 7
36 64 49
24 48 35
18 24 ?
(a) 17
(b) 18
(c) 19
(d) 21


10. 

 5 2 3
3 6 5
4 7 2
60 84 ?
(a) 10
(b) 25
(c) 30
(d) 40
Answers:
1.b

2.c
3.c
4.b
5.d
6.b
7.b
8.a
9.d
10.c




×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD