Reasoning Quiz For Railway and SSC


Direction (1-2): Which one set of letters when  sequentially placed at the gaps will complete the given letter series?



1. _ _ babbba _ a _ _
(a) ababb                                   
(b) baaab      
(c) bbaba                                    
(d) babbb   
2.ab _ _ _ b_ bbaa _
(a) abaab                                    
(b) abbab      
(c) baaab                                    
(d) babba
3.How many such 5s are there in the following number sequence each of which immediately preceded by 3 or 4 but not immediately followed by 8 or 9?
3 5 9 5 4 5 5 3 5 8 4 5 6  3 5 7 5 5 4 5 2 3 5 1 0
(a) None                                     
(b) Three            
(c) Four                                       
(d) Five
4.If FISH is written as EHRG in a certain code, how would JUNGLE be written in that code?
(a) ITMFKD                               
(b) ITNFKD
(c) KVOHMF                              
(d) TIMFKD

5.In a row of boys, if A who is tenth from the left and B who is ninth from the right interchange their positions, A becomes fifteenth from the left. How many boys are there in the row?
(a) 23                                           
(b)27    
(c) 28                                           
(d) 31

6.Rita told Mani, “The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother-in-law of my friend’s mother.” How is the girl related to Rita’s friend?
(a)  Cannot be determined  
(b) Daughter     
(c) Niece                                    
(d) Friend
7.If the following five words are arranged in alphabetical order, which word will come in the middle?
Back , Draw , Play, Read , Want
(a) Draw                                     
(b) Read
(c) Play                                        
(d) Back
8.If ‘-‘ stands for ‘division’, ‘+’ for ‘multiplication’, ‘÷’ for ‘subtraction’ and ‘x’ for ‘addition’, which one of the following equations is correct?
(a) 6 + 20 – 12 ÷ 7 – 1 = 38
(b) 6 -20÷12×7 + 1 = 57
(c)6 + 20 – 12 ÷ 7 X 1 = 62 
(d) 6÷20×12 + 7 – 1 = 70
9.Arrange the following a meaningful sequence:
1. Phrase                                    2. Letter              
3. Word                                       4.Sentence
(a) 1,2,3,4                                  
(b) 1,3,2,4          
(c) 2,3,1,4                                            
(d)2,3,4,1

10.A bird shooter was asked how many birds he had in the bag. He replied that there were all sparrows but six, all pigeons but six, and all ducks but six. How many birds he had in the bag in all?
(a) 9                                                             
(b) 18
(c) 27                                    
(d) 36
Answers:
1.d
2.c
3.d
4.a
5.a
6.a
7.c
8.d
9.c
10.a
There were all sparrows but ‘six’ means that six birds were not sparrows but only pigeons and ducks.
Similarly, number of sparrows + number of ducks = 6 and number of sparrows + number of pigeons = 6
This is possible when there are 3 sparrows, 3 pigeons and 3 ducks i.e. 9 birds in all



×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD