Q1. Punit said to a lady, “The sister of your father’s wife is my aunt”. How is the lady related to Punit?
(b) Grand Daughter
(d) Cousin sister
Q2. Six persons A, B, C, D, E and F are standing in a circle faceing the centre. B is between F and C. A is between E and D. F is to the left of D. Who is between B and D?
Q3. From a point D Sarita walked 50 metres to the north, then after turning to right walked 50 metres. She again turned right and walked another 70 metres and ﬁnally turned to right and walked 50 metres. In which direction and at what distance is she from the starting point D?
(a) 20 metres to the North
(b) 40 metres to the South
(c) 20 metres to the South
(d) 30 metres to the South
Q4. There are 45 trees in a row. The lemon tree is 20th from right end. What is the rank of lemon tree from left end?
Q5. If 72 A 7 B 9 = 16 and 52 A 5 B 7 = 12, then 92 A 3 B 8 = ?
Q6. In the following question, select the number which will replace the question mark (?).
Q7. In a certain code language, “TIRED” is written as “56” and “BRAIN” is written as “44”. How is “LAZY” written in that code language?
Q8. In the following question, by using which mathematical operator will the expression become correct?
18 ?6 ?9 ? 27
(a) x, ÷ and =
(b) ÷, x and =
(c) x, + and =
(d) +, – and =
Q9. In each of the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
I. All men are scholars.
II. Some scholars are advocate.
I. All scholars are men.
II. Some men are advocate.
III. No men are advocate.
(a) Only conclusion (I) follows
(b) Only conclusion (II) follows
(c) Only conclusion (III) follows
(d) No conclusion follows
Q10. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
Festivals, Eid, Durga Pooja, Deepawali
S1. Ans. (d);
Lady is the cousin sister of punit .
S2. Ans. (c)
∴ F is in between B and D.
S3. Ans. (c)
∴ She is at a distance of 20 metres from the starting point in the south direction.
Sol. Rank of lemon tree from left end
= 45 – 20 + 1 = 26
S5. Ans. (d);
S7. Ans. (a);
Sol. Sum of the position of letters is given
TIRED = 20 + 9 + 18 + 5 + 4 = 56
BRAIN = 2 + 18 + 1 + 9 + 14 = 44
LAZY = 12 + 1 + 26 + 25 = 64
Sol. 18 ÷ 6 × 9 = 27
3 × 9 = 27
27 = 27
S9. Ans. (d)
No conclusion follows.
S10. Ans. (d);