Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 27th February

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Find the missing number from the given alternatives:
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.

8 7 6
7 6 5
6 5 4
90 65 ?

(a) 54
(b) 44
(c) 34
(d) 26

Ans (b)
Sol. (8+7)×6=90
(7+6)×5=65
(6+5)×4=44

Q2. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
4 : 20 : : 8 : ?
(a) 74
(b) 70
(c) 72
(d) 78

Ans (c)
Sol. 4 × 5 = 20
And 8 × 9 = 72

Q3. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
HTC, LXG, PBK, TFO, ?
(a) YKR
(b) ZLU
(c) WIR
(d) XJS

Ans.(d)
Sol.
+4 series

Q4. Which of the following terms follows the trend of the given list?
निम्नलिखित में से कौन-सा पद दी गई सूची के चलन का अनुसरण करता है?
CDCDCBAB, CDCDABAB, CDCBABAB, CDABABAB, CBABABAB, _______________.
(a) CDCDCDAB
(b) ABABABAB
(c) CDCDCBAB
(d) CDCDABAB

Ans.(b)
Sol. In every consecutive term first C or D from the right end is converted to A or B.

Q5. How many triangles are there in the given figure?
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज है?

(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 14

Ans.(b)
Sol. 11 triangles

Q6. Two ladies P and Q start on their scooters from the same place. P rides 8 km North, then turns West and rides 6 km, then turns to her right and rides 4 km. Q rides 10 km West, then turns to her right and rides 12 km. Where is Q with respect to P now?
दो महिलाएं P और Q एक ही जगह से अपने स्कूटर शुरू करते हैं। P 8 किमी उत्तर की ओर बढ़ता है, फिर पश्चिम की ओर मुड़ता है और 6 किमी यात्रा करता है, फिर दाईं ओर मुड़ता है और 4 किमी की यात्रा करता है। Q 10 किमी पश्चिम की ओर बढ़ता है, फिर दाईं ओर मुड़ता है और 12 किमी की यात्रा करता है। P के संबंध में Q कहां है?
(a) 16 km West/किमी पश्चिम
(b) 4 km West /किमी पश्चिम
(c) 4 km East /किमी पूर्व
(d) 16 km East/किमी पूर्व

Ans.(b)
Sol.

Distance between p & q = 10 – 6 = 4 km.
Now Q is 4 km west with respect to P.

Q7. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A latter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘F’ can be represented by 12, 43 etc. and ‘Z’ can be represented by 87, 98 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SOCK’. ?
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘F’ को 12, 43 आदि. और ‘Z’ को 87, 98 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘SOCK’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

(a) 14,56,10,56
(b) 67,86,32,41
(c) 42,59,14,78
(d) 21,68,22,57

Ans.(b)
Sol.67, 86, 32, 41

Q8. In the following question, four groups of three numbers are given. In each group the second and third number are related to the first number by a Logic/Rule/Relation. Three are similar on basis of same Logic/Rule/Relation. Select the odd one out from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, तीन संख्याओं के चार समूह दिए गए हैं। प्रत्येक समूह में दूसरी और तीसरी संख्या तर्क / नियम / संबंध द्वारा पहली संख्या से संबंधित है। तीन विकल्प तर्क / नियम / संबंध के आधार पर समान हैं। दिए गए विकल्पों में से विषम का चयन करें।
(a) (64, 32, 16)
(b) (96, 48, 20)
(c) (144, 72, 36)
(d) (216, 108, 54)

Ans.(b)
Sol. ÷2 Series except option b (96, 48, 20).

Q9. In the given figure, which number represents steel bottles which are caps?
दिए गए आंकड़े में, कौन सी संख्या स्टील की बोतलों का प्रतिनिधित्व करती है जो कैप हैं?

(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 6

Ans.(c)
Sol. ‘3’ represents steel bottles which are caps

Direction (10-11): Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन-सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति में पैटर्न को पूरा करेगी?
Q10.

Ans.(a)

Q11.

Ans.(a)

Direction (12-13): From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
दिए गए उत्तर आंकड़ों से, उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।

Q12.

Ans.(a)

Q13.

Ans.(a)

Direction (14-15); In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से उस संख्या का चयन करें जो प्रश्न चिह्न (?) के संकेत पर रखा जा सकता है.
Q14.

(a) 84
(b) 136
(c) 144
(d) 168

Ans.(d)
Sol. 3×2=6 ; 6×3=18; 18×4=72
5×2=10; 10×3=30; 30×4=120
7×2=14; 14×3=42; 42×4=168

Q15.

(a) 3
(b) 4
(c) 6
(d) 7

Ans.(b)
Sol. 5+2+6+11=24
13+6+1+4=24
8+5+4+7=24

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?