Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home Reasoning Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 9th March

Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 9th March

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements:/कथन:
(I) A < B
(II) B< C
Conclusion:/ निष्कर्ष:
(I) A < C
(II) B = C
(a) Conclusion I follows/निष्कर्ष Iम अनुसरण करता है
(b) Conclusion II follows/निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Either I or II follows/ या तो I या II अनुसरण करता है
(d) Both I and II follows/दोनों I और II अनुसरण करते है

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW

S1. Ans.(a)
Sol.
A< B < C

Conclusion I follows. Conclusion II does not.

Q2. The sum of the ages of Ronit and Ashish is 84. Ronit’s age is thrice the age of Ashish. What is the age (in years) of Ronit?
रोनित और आशीष की आयु का योग 84 है. रोनित की आयु आशीष की आयु की तीन गुणा है. रोनित की आयु (वर्ष में) कितनी है?
(a) 21
(b) 56
(c) 64
(d) 63

S2. Ans.(d)
Sol.
Ronit + Ashish = 84
A.T.Q.
3 Ashish + Ashish =84
∴ Ashish = 21 yrs.
∴ Age of Ronit = 3× 21
= 63 years. 

Q3. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Translucent
ii. Transparent
iii. Transport
iv. Transistor
(a) iv, i, ii, iii
(b) iv, i, iii, ii
(c) i, iii, ii, iv
(d) i, ii, iii, iv

S3. Ans.(a)
Sol.
iv. Transistor
i. Translucent
ii. Transparent
iii. Transport

Q4. In a certain code language, “SSCADDA” is written as “STEDHIG”. How is “SUCCESS” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में, “SSCADDA” को “STEDHIG” के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “SUCCESS” किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) SVEGIXY
(b) SVEFIXY
(c) SVEFIYZ
(d) SVEIFXZ

Q5. Find the missing term in the following question:
निम्नलिखित प्रश्न में अज्ञात टर्म ज्ञात करें.


(a) 50
(b) 100
(c) 75
(d) 35

Q6. In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.


(a) 60
(b) 48
(c) 91
(d) 72

 

S6. Ans.(a)
Sol.

7 × 13 = 91
12 × 11 = 132
Similarly,
4 × 15 = 60

Q7. If “A” means “plus”, “B” means “divide”, “C” means “multiply” and “D” means “minus”, then 21C3D84B12A30 = ?
यदि “A” का अर्थ “जमा”, “B” का अर्थ “भाग”, “C” का अर्थ “गुणा” और “D” का अर्थ “घटा” है, तो 21C3D84B12A30 = ?
(a) 86
(b) -31
(c) 100
(d) 110

S7. Ans.(a)
Sol.
21C3D84B12A30
⇒21 × 3 – 84 ÷ 12 + 30
⇒ 63 – 7 + 30
⇒ 86

Q8. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
निम्नलिखित प्रश्नों में रिक्त स्थानों पर अनुक्रमिक रूप से कौन सा अक्षर आएगा जो वर्ण श्रृंखला को पूरा करेगा?
l__n__o__m__lm__o
(a) mnoln
(b) mlnmn
(c) monln
(d) mnmno

S8. Ans.(c)
Sol.
lm n o/ o n m l/ l m n o 

Q9. Of the following words, mark the word which CANNOT be formed using the letters of the word NOSTALGIA.
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे NOSTALGIA शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
(a) TAIL
(b) SIT

(c) TALL
(d) STAG

S9. Ans.(c )
Sol. There is no double ‘L’ in NOSTALGIA

Q10. A boy travels 3 km towards west and then takes a right turn travels another 12 km in that direction. From there, he turns 90 degree clockwise and travel another 5 km. Later he travels 12 km towards south. How far and in which direction is he now from his original position?
एक लड़का पश्चिम की ओर 3 किमी का सफर तय करता है और फिर दाहिने मुड़ता है और अन्य 12 किमी की यात्रा करता है। वहाँ से, वह 90 डिग्री घडी सुई की दिशा में मुड़ता है और अन्य 5 किमी की यात्रा करता है। बाद में वह 12 किमी दक्षिण की ओर यात्रा करता है। वह अब अपने वास्तविक स्थान से कितनी दूर और किस दिशा में है?
(a) 2 km, east/ 2 किमी, पूर्व
(b) 5 km, southeast/5 किमी, दक्षिण-पूर्व
(c) 4 km, south/4 किमी, दक्षिण
(d) 3 km, northeast/3 किमी, उत्तर-पूर्व

Q11. A word is represented by only set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘F’ can be represented by 32, 42 etc. and ‘M’ can be represented by 88, 68 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘LIKE’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘F’ को 32, 42 आदि. और ‘M’ को 88, 68 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘LIKE’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.


(a) 77,01,14,89
(b) 57,01,78,76
(c) 95,41,03,23
(d) 58,01,78,02

S11. Ans.(c)
Sol.
95,41,03,23

Q12. Rajesh is son-in-law of Kishan’s father-in-law.Rajesh’s wife has a younger sister. How is Rajesh related to Kishan?
राजेश किशन के ससुर का दामाद है। राजेश की पत्नी की एक छोटी बहन है। राजेश किशन से किस प्रकार संबंधित है?
(a) Brother-in-law/ ब्रदर-इन-लॉ
(b) Uncle/अंकल
(c) Father/पिता
(d) Cousin/कजिन

Q13 From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden.
दिए गए उत्तर आंकड़ों से, वह आकृति चुनें जिसमें प्रश्न आकृति छिपी हो।

S13. Ans.(b)

Q14. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
उस आरेख को पहचानें जो दिए गए वर्गों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करता है
Motor-cycle , Car , Autorickshaw
मोटर-साइकिल, कार, ऑटोरिक्शा

Q15. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.

S15. Ans.(b)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD