Reasoning Quiz For SSC Exams : 7th October

Dear aspirants,

SSC CGL 2019 Exam notification is on its way to once again raise the bar of competition. All the four sections bag impeccable practice when it comes to SSC Exams. Considering the same, at ADDA247 we are prompted to make Daily Reasoning Quiz accessible to you, aiming at a cut above preparation of latest exam pattern based questions. You are asked to practice Daily Reasoning Quiz at SSCADDA which encapsulates the exam like environment facilitated with extraordinary content. To make headway in upcoming SSC CGL Exams, go the extra mile with our Daily Reasoning Quiz.

Direction(1-6): In the following question, select the related word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Q1. Influenza : Virus : : Ringworm : ?
इन्फ्लुएंजा: वायरस:: दाद:?
(a) Bacteria/ बैक्टीरिया
(b) Fungi/ कवक
(c) Parasite/ परजीवी
(d) Protozoa/ प्रोटोजोआ
S1. Ans.(b)
Sol.
Influenza is called by Virus
Ringworm is caused by Fungi 

Q2. Fan : Blades : : ? : ?
पंखा : ब्लेड : : ? : ?
(a) Bonnet /बोनट : Car/ गाड़ी
(b) Room/ कक्ष: House/ घर
(c) Arc/ वृत्त चाप : Circle/ वृत्त
(d) Book / पुस्तक : Chapter/ अध्याय
S2. Ans.(d)
Sol.
Fan have blades
Book have chapters.

Q3. LSFW : NTHX : : PKWE : ?
(a) RYLF
(b) RLYE
(c) RLYF
(d) RLGF
S3. Ans.(c)
Sol.
+2, +1, +2, +1 series

Q4. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Cotton /कपास
(b) Mustard/ सरसों
(c) Peas /मटर
(d) Sesame/ तिल
S4. Ans.(a)
Sol.
Cotton is different from others because cotton is not eatable. 

Q5. In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम वर्णों का चयन करें.
(a) CXA
(b) MNQ
(c) PKN
(d) HSU
S5. Ans.(d)
Sol. C and X is opposite letter ,then X is the addition +3 in letter A, that sequence followed in each options, except (d) HSU.

Q6. In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या युग्म का चयन करें.
(a) 64 – 576
(b) 17 – 343
(c) 27 – 196
(d) 32 – 36
S6. Ans.(b)
Sol.
6 × 4 = 24 ⇒ 24² = 576
3 × 2 = 6 ⇒ 6² = 36
2 × 7 = 14 ⇒ 14² = 196
But
1 × 7 ⇒ 7² ≠ 343

Q7. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Skin/त्वचा
(b) Lungs/फेफड़े
(c) Heart/ हृदय
(d) Kidneys/ गुर्दे
S7. Ans.(a)
Sol. Skin is one of the five sense organ.

Q8. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द युग्म का चयन करें.
(a)Ink : Inkpot/ स्याही: स्याहीदान
(b)Bottle : Wine/ बोतल: वाइन
(c)Tea : Cup/ चाय: कप
(d)Water : Jug/ पानी : सुराही
S8. Ans.(b)
Sol. Not in proper order. Bottle is not put into wine. But wine is put into bottle.

Direction (9-10): In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम वर्णों का चयन करें.
Q9. (a) GJM
(b) PSV
(c) MPR
(d) KNQ
S9. Ans.(c)
Sol. +3 series, except MPR 

Q10. In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में दिए गए विकल्पों में से विषम वर्ण का चयन करें.
(a) MT
(b) CJ
(c) SZ
(d) FN
S10. Ans.(d)
Sol. +7 series, except FN


 

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

Check SSC CGL Tier 1 Expected Cut-off

You May Also Like To Read :

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD