Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 6 March

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction (1-4): Select the related word/letters/number from given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.

Q1. Goal :Football : : Basket : ?
गोल : फुटबॉल :: बास्केट : ?
(a) Polo /पोलो
(b) Basketball / बास्केटबॉल
(c) Badminton /बैडमिंटन
(d) Softball /सॉफ्टबॉल

S1. Ans.(b)
Sol.
Goal is related to football
Similarly, Basket is related to Basketball.

Q2. CORRUPT : XLIIFKG : : RASTOP : ?
(a) SBTUPQ
(b) SCTUQP
(c) IZHGLK
(d) KLGHZI

S2. Ans.(c)
Sol.
Opposite letter series
I Z H G L K 

Q3. AB : BC : : XY : ?
(a)BD
(b) YX
(c) YA
(d)YZ

S3. Ans.(d)
Sol.
+1 series 

Q4. 110 : 132 : : 20
(a) 30
(b) 35
(c) 42
(d) 56

S4. Ans.(a)
Sol.
11² – 11 = 110
11² + 11 = 132
Similarly
5² – 5 = 20
5² + 5 = 30

Directions (5-8): Find out odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें
Q5. (a)Gulzari Lal Nanda/गुलजारी लाल नंदा
(b) Indira Gandhi /इंदिरा गांधी
(c) Imran Khan/इमरान खान
(d) Narendra Modi /नरेन्द्र मोदी

S5. Ans.(c)
Sol.
Imran Khan is prime minister of Pakistan. And all other is Indian Prime Minister. 

Q6. (a) 36
(b) 64
(c) 121
(d) 196

S6. Ans.(b)
Sol.
All are only square except 64 that is a square of 8 and cube of 4. 

Q7. (a) 2378
(b) 9122
(c) 1517
(d) 2345

S7. Ans.(a)
Sol.
Sum of all digit is 14 except option A

Q8. (a) WX
(b) AB
(c) JK
(d) KM


S8. Ans.(d)
Sol.
+1 series except KM.

Directions (9-12):A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
Q9. 4, 5, 7, 10,14, ?
(a) 15
(b) 16
(c) 18
(d) 19

Q10. PQR, STUV, WXYZA, ?
(a) BCDEF
(b) BCDEFG
(c) ABCDE
(d) XYZXY

Q11. Pointing to a girl in the photograph, Amar said, “Her mother’s brother is my mother’s father.” How is the girl’s mother related to Amar ?
तस्वीर में एक लड़की की ओर इशारा करते हुए, अमर ने कहा, “उसकी माँ का भाई मेरी माँ का पिता है।” लड़की की माँ अमर से किस तरह सम्बंधित है?
(a) Mother/माता
(b) Sister/बहन
(c) Aunt/आंट
(d)Maternal grandmother/नानी

Directions (12): Which of the answer figure is exactly the mirror image of the given question figure, when the mirror placed on the line AB ?
जब दर्पण AB रेखा पर रखा जाता है, दी गयी आकृति में से कौन-सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति की दर्पण छवि है?

S12. Ans.(d)

Q13. Which of the given answer figure will complete the pattern of question figure?
दिए गए उत्तर आकृति में से कौन सा प्रश्न आंकड़ा के पैटर्न को पूरा करेगा?

Q14. Select the answer figure in which question figure is hidden/embedded.
दिए गए उत्तर आंकड़ों से, उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।

Q15. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘N’ can be represented by 34, 43 etc. and ‘H’ can be represented by 56, 67 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘TEMP’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘N’ को 34, 43 आदि. और ‘H’ को 56, 67 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘TEMP’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.


(a) 55, 23, 78, 44
(b) 66, 24, 58, 59
(c) 88, 86, 69, 95
(d) 99, 02, 87, 22

S15. Ans.(a)
Sol. 55, 23, 78, 44

 

RRB-JE