Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 31st January

Dear Students,

 
As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC Stenographer and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.  


Q1. ‘Marathon’ is related to ‘race’ in the same way as ‘Hibernation’ is related to 
जिस तरह ‘मैराथन’ ‘दौड़’ से सम्बंधित है उसी तरह ‘हाइबरनेशन’ किस से संबंधित है
(a) Winter /सर्दी
(b) Bear/ भालू
(c) Dream/ ख्वाब
(d) Sleep/ नींद
S1. Ans.(d)
Sol. A marathon is a long race and hibernation is a lengthy period of sleep.
 
Q2. What number should fill the blank? 
रिक्त स्थान में कौन सी संख्या आएगी?
F2, __________, D8, C16, B32
(a) A16
(b) G4
(c) E4
(d) E3
S2. Ans.(c)
Sol. The letters decrease by 1; the numbers are multiplied by 2.
 
Q3. Which one will replace the question mark? 
कौन सी संख्या प्रश्न चिह्न को प्रतिस्थापित करेगी?
 
(a) 36
(b) 48
(c) 38
(d) 30
S3. Ans.(c)
Sol. (0 + 2 + 6 + 4) – 2 = 10
(6 + 2 + 10 + 8) – 2 = 24
(4 + 14 + 12 + 10) – 2 = 38
 
Directions (4): P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting round the circle and are facing the centre. 
1. P is second to the right of T who is the neighbour of R and V. 
2. S is not the neighbour of P.
3. V is the neighbour of U.
4. Q is not between S and W. W is not between U and S.
P, Q, R, S, T, U, V और W गोल घेरे में बैठे हैं और केंद्र की ओर मुख कर रखा हैं।
1. P, T के दाईं ओर दूसरा है जो R और V का पड़ोसी है.
2.S, P का पडोसी नहीं है.
3.V, U का पडोसी है.
4.Q, S और W के बीच नहीं है. W, U और S के बीच नहीं है.
Q4. Which of the following is correct? 
निम्नलिखित में से कौन सा सत्य है?
(a) P is to the immediate right of Q./P, Q के तुरंत दाईं ओर बैठा है.
(b) R is between U and V./R, U और V के बीच है.
(c) Q is to the immediate left of W./Q, W के तुरंत बाईं ओर बैठा है.
(d) U is between W and S./U, W और S के बीच है.
 
Q5. In the following question given below one statement followed by some conclusions. Taking the given statement to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statement. 
नीचे दिए गये प्रश्न में, एक कथन दिया गया हैं जिसके नीचे कुछ निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है
Statement: In a one-day cricket match, the total runs made by a team were 200. Out of these 160 runs are made by spinners.
कथन: एक दिवसीय क्रिकेट मैच में, एक टीम द्वारा बनाए गए कुल रन 200 थे। इनमें से 160 रन स्पिनरों द्वारा बनाए गए हैं।
Conclusions:/ निष्कर्ष:
I. 80% of the team consists of spinners./ टीम में 80% स्पिनर हैं
II. The opening batsmen were spinners./ ओपनिंग बल्लेबाज स्पिनर थे
(a) Only conclusion I follows. / केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion II follows. /केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Neither I nor II follows. /न तो I न ही II अनुसरण करता है
(d) Both I and II follow. /निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
S5. Ans.(c)
Sol. According to statement, 80% of the total runs were made by spinners. So conclusion I does not follow. Nothing about opening batsmen is mentioned here. So conclusion II also does not follow.
 
Q6. Choose the word which is different from the rest. 
वह शब्द चुनें, जो अन्य विकल्पों से अलग है.
(a) Sparrow/ गौरैया
(b) Swan/ हंस
(c) Parrot/ तोता
(d) Koel/ कोयल
S6. Ans.(b)
Sol. Swan in the only water bird in the group.
 
Q7. Complete the series by replacing the missing term indicated by‘ ? ’
‘?’ द्वारा दर्शाए गए चिह्न को बदलकर श्रृंखला को पूरा करें? ‘
21, 25, 33, 49, 81, ..?..
(a) 145
(b) 129
(c) 113
(d) 97
S7. Ans.(a)
Sol. 
The pattern is +4, + 8, + 16, + 32, +64..
Missing number = 81 + 64 = 145
 
Q8. If JOSEPH is coded as FKOALD, then GEORGE will be coded as
यदि JOSEPH को FKOALD के रूप में लिखा जाता है, तो GEORGE किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) CADMNO
(b) CAKNIT
(c) CAKNCA
(d) JAKINS
 
Q9. In following question, some statements followed by some conclusions are given. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows the given statements. 
नीचे दिए गये प्रश्न में, कुछ कथन दिए गए हैं जिनके नीचे निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements : All the actors are girls. /कथन: सभी अभिनेता लड़कियां है. 
All the girls are beautiful. / सभी लड़कियां सुन्दर है.
Conclusions : 1. All the actors are beautiful. /निष्कर्ष: सभी अभिनेता सुन्दर है.
2. Some girls are actor. /कुछ लड़कियां अभिनेता है
(a) Only (1) follows /केवल 1 अनुसरण करता है
(b) Only (2) follows /केवल 2 अनुसरण करता है
(c) Both (1) and (2) follow /1 और 2 दोनों अनुसरण करता है
(d) Neither (1) nor (2) follows /न तो 1 न ही 2 अनुसरण करता है
 
Q10. Arrange the following in meaningful order. 
निन्मलिखित को सार्थक क्रम में व्यवस्थित करें
Doctor, Fever, Medicine, Medical Shop
डॉक्टर, बुखार, औषधि, मेडिकल शॉप
(a) Medicine, Doctor, Medical shop, Fever/ औषधि, डॉक्टर, मेडिकल शॉप, बुखार
(b) Doctor, Medical shop, Medicine, Fever/ डॉक्टर, मेडिकल शॉप, औषधि, बुखार
(c) Fever, Doctor, Medical shop, Medicine/ बुखार, डॉक्टर, मेडिकल शॉप, औषधि
(d) Medical Shop, Medicine, Fever, Doctor/ मेडिकल शॉप, औषधि, बुखार, डॉक्टर
S10. Ans.(c)
Sol.
Fever, Doctor, Medical shop, Medicine.
 
Q11. If × means +, – means ×, ÷ means +, and + means – then. 
यदि x का अर्थ +, – का अर्थ x, ÷ का अर्थ + और + का अर्थ – है, तो
(3 – 15 ÷ 19) × 8 + 6 = ?
(a) 66
(b) 2
(c) 4
(d) -1
S11. Ans.(a)
Sol.
(3 – 15 ÷ 19) × 8 + 6 =?
= (3 × 5 + 19) + 8 – 6
= 64 + 8 – 6
= 66
 
Q12. Crime master Gogo is 48 yrs old. Thor is 6 yrs younger than Crime maser Gogo and 14 years older than Atul. Joni, the youngest Sister of Atul is 15 years younger than Atul. The age of Joni is
क्राइम मास्टर गोगो 48 वर्ष के हैं। थोर क्राइम मास्टर गोगो से 6 वर्ष छोटा है और अतुल से 14 वर्ष बड़ा है। जोनी, अतुल की छोटी बहन, अतुल से 15 साल छोटी है। जोनी की उम्र है
(a) 13 yrs/वर्ष
(b) 15 yrs/ वर्ष
(c) 14 yrs/ वर्ष
(d) 12 yrs/ वर्ष
S12. Ans.(a)
Sol.
ATQ,
Age of Thor = 48 – 6 = 42
Atul’s age = 42 – 14 = 28
Age of Joni = 28 – 15 = 13 yrs
 
Q13. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened? 
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
S13. Ans.(c)
 
Q14. If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figure is the right of the given figure? 
यदि रेखा AB पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
S14. Ans.(a)
 
Q15. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9 A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘R’ can be represented by 23, 31, etc., and ‘O’ can be represented by 75, 98. etc Similarly, you have to identify the set for the word “TRAY”
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘R’ को 23, 31 आदि. और ‘O’ को 75, 98 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘TRAY’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
 
 
(a) 00, 04, 68, 02
(b) 21, 41, 97, 41
(c) 34, 12, 55, 11
(d) 42, 23, 89, 23
S15. Ans.(a)
Sol.
TRAY → 00, 04, 68, 02