Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 30th March

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
Fire : Burn : : ? : ?
आग : जलना : : ? : ?
(a) Water : Drink/ पानी : पीना
(b) Wood : Trees/ जंगल : पेड़
(c) Ice : Freeze/ बर्फ : जमना
(d) Flower : Rose/ फूल : गुलाब

S1. Ans.(c)
Sol. Burn is caused by fire and freezing is caused by Ice.

Q2. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Ludo / लूडो
(b) Chess/ शतरंज
(c) Polo / पोलो
(d) Carrom/ कैरम

S2. Ans.(c)
Sol. Polo is a outdoor game. 

Q3. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को उसी अनुक्रम में व्यवस्थित करें जैसे वे शब्दकोश में होते हैं।
1. Storm
2. Strap
3. Strangle
4. Stamped
5. Satire
(a) 51432
(b) 51342
(c) 54132
(d) 53412

S3. Ans.(c)
Sol. The correct sequence of the words according to dictionary
Satire → stamped → storm → strangle → strap 

Q4. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
BT, DR, FP, ?
(a) HO
(b) HN
(c) NH
(d) OH

Q5. If “–” means “divided by”, “+” means “multiplied by”, “÷” means “added to”, “x” means “subtracted from”, then
यदि “–” का अर्थ “भाग”, “+” का अर्थ “गुणा”, “÷” का अर्थ “जमा”, “x” का अर्थ “घटा” है, तो
11 ÷ 6 – 2 + 5 x 3 = ?
(a) 17
(b) 21
(c) 23
(d) 26

S5. Ans.(c)
Sol. After interchanging the sign-
= 11 + 6 ÷ 2 × 5 – 3
= 11 + 15 – 3
= 23 

Q6. In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
19 : 367 : : ? : ?
(a) 21 : 447
(b) 22 : 491
(c) 29 : 850
(d) 31 : 963

Q7. In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) AJ
(b) EN
(c) NW
(d) PW

S7. Ans.(d)
Sol. A + 9 = J
E + 9 = N
N + 9 = W
But P + 7 = W is different. 

Q8. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन सा आंकड़ा प्रश्न आंकड़े में पैटर्न को पूरा करेगा?

S8. Ans.(d)

Q9. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figure, indicate how it will appear when opened?
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.

S9. Ans.(d)

Q10. If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figure is the right image of the given figure?
यदि रेखा AB पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

S10. Ans.(b)

Q11. In the following question, select the related word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
AGN : IOV : : BLM : ?
(a) JTU
(b) KTU
(c) JUV
(d) TUJ

S11. Ans.(a)
Sol. +8 Series

Q12. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Chennai/ चेन्नई
(b) Daman/ दमन
(c) Raipur/रायपुर
(d) Shimla/ शिमला

S12. Ans.(b)
Sol.
Daman is a union territory

Q13. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या का चयन करें.
(a) 313
(b) 426
(c) 925
(d) 1034

S13. Ans.(a)
Sol.
313 is a prime number. 

Q14. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
दी गई श्रृंखला में एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प चुनें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
AG, LR, WC, HN, ?
(a) QY
(b) RX
(c) SY
(d) TZ

Q15. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, कुछ कथन और उनके निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements:/कथन:
I. Some pens are pencils./कुछ कलम पेंसिल है.
II. All pencils are erasers. /सभी पेंसिल रबड़ है.
Conclusions:/ निष्कर्ष
I. Some pencils are not pens./ कुछ पेंसिल कलम नहीं है.
II. Some erasers are not pens./ कुछ रबड़ कलम नहीं है.

(a) Only conclusion (I) follows./ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion (II) follows./ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Neither conclusion (I) nor conclusion (II) follows./ न तो I न ही II अनुसरण करता है
(d) Both conclusions follow./ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं

 

 

Get Free Study material for all the exams conducted by SSC 2019-2020

You may also like to read:

Click Here to view Latest Govt. Jobs 2019

RRB JE Study Plan

SSC CGL 2019 Study Plan

SSC CHSL Notification: Apply Online