Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 30th April

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction(1-6): In the following question, select the related word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Q1. Influenza : Virus : : Ringworm : ?
इन्फ्लुएंजा: वायरस:: दाद:?
(a) Bacteria/ बैक्टीरिया
(b) Fungi/ कवक
(c) Parasite/ परजीवी
(d) Protozoa/ प्रोटोजोआ

S1. Ans.(b)
Sol.
Influenza is called by Virus
Ringworm is caused by Fungi 

Q2. Fan : Blades : : ? : ?
पंखा : ब्लेड : : ? : ?
(a) Bonnet /बोनट : Car/ गाड़ी
(b) Room/ कक्ष: House/ घर
(c) Arc/ वृत्त चाप : Circle/ वृत्त
(d) Book / पुस्तक : Chapter/ अध्याय

S2. Ans.(d)
Sol.
Fan have blades
Book have chapters.

Q3. LSFW : NTHX : : PKWE : ?
(a) RYLF
(b) RLYE
(c) RLYF
(d) RLGF

S3. Ans.(c)
Sol.
+2, +1, +2, +1 series

Q4. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Cotton /कपास
(b) Mustard/ सरसों
(c) Peas /मटर
(d) Sesame/ तिल

S4. Ans.(a)
Sol.
Cotton is different from others because cotton is not eatable. 

Q5. In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम वर्णों का चयन करें.
(a) CXA
(b) MNQ
(c) PKN
(d) HSU

S5. Ans.(d)
Sol. C and X is opposite letter ,then X is the addition +3 in letter A, that sequence followed in each options, except (d) HSU.

Q6. In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या युग्म का चयन करें.
(a) 64 – 576
(b) 17 – 343
(c) 27 – 196
(d) 32 – 36

S6. Ans.(b)
Sol.
6 × 4 = 24 ⇒ 24² = 576
3 × 2 = 6 ⇒ 6² = 36
2 × 7 = 14 ⇒ 14² = 196
But
1 × 7 ⇒ 7² ≠ 343

Q7. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Skin/त्वचा
(b) Lungs/फेफड़े
(c) Heart/ हृदय
(d) Kidneys/ गुर्दे

S7. Ans.(a)
Sol. Skin is one of the five sense organ.

Q8. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द युग्म का चयन करें.
(a)Ink : Inkpot/ स्याही: स्याहीदान
(b)Bottle : Wine/ बोतल: वाइन
(c)Tea : Cup/ चाय: कप
(d)Water : Jug/ पानी : सुराही

S8. Ans.(b)
Sol. Not in proper order. Bottle is not put into wine. But wine is put into bottle.

Direction (9-10): In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम वर्णों का चयन करें.
Q9. (a) GJM
(b) PSV
(c) MPR
(d) KNQ

S9. Ans.(c)
Sol. +3 series, except MPR 

Q10. In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में दिए गए विकल्पों में से विषम वर्ण का चयन करें.
(a) MT
(b) CJ
(c) SZ
(d) FN

S10. Ans.(d)
Sol. +7 series, except FN

 

 

Download LIC AAO Admit Card 2019 Prelims

Get Free Study material for all the exams conducted by SSC 2019-2020

You may also like to read:

Click Here to view Latest Govt. Jobs 2019

RRB JE Study Plan

SSC CGL 2019 Study Plan

SSC CHSL Notification: Apply Online

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?