Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 2nd February

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC Stenographer and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
Paw : Cat : : Hoof : ?
पॉ : बिल्ली : : हूफ : ?

(a) Man/ आदमी
(b) Elephant/हाथी
(c) Lion/शेर
(d) Horse/घोड़ा

S1. Ans.(d);
Sol.
Cat has paw, similarly horse has hoof. 

Q2. Arrange the following words as per order in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
1. Situation 2. Silver 3. Sitter
4. Simple 5. Signal
(a) 5, 1, 3, 2, 4
(b) 1, 4, 2, 5, 3
(c) 5, 2, 4, 3, 1
(d) 4, 2, 1, 5, 3

S2.Ans.(c);
Sol.
Correct sequence is 5,2,4,3,1

Q3.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
ZXV, USQ, PNL, ?
(a) MJH
(b) JHF
(c) KIG
(d) KJI

Q4. For the following question, find the odd word/letters/number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें
(a) Throat/ गला
(b) Eye/आँख
(c) Ear/कान
(d) Skin/त्वचा

S4. Ans.(a);
Sol.
Except Throat all are part of –sense of our body.

Q5. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
ENVIRONMENT
(a) ENTER
(b) METRE
(c) IRON
(d) MOMENTUM

S5. Ans.(d);
Sol.
Momentum

Q6.’A’ and ‘B’ are brothers. ‘C’ and ‘D’ are sisters. A’s son is D’s brother. How is B related to C?
‘A’ और ‘B’ भाई हैं. ‘C’ और ‘D’ बहनें हैं. A का पुत्र D का भाई है. B, C से किस प्रकार सम्बंधित है?
(a) Father/पिता
(b) Brother/भाई
(c) Grandfather/ग्रैंडफादर
(d) Uncle/अंकल

Q7. A gets more marks than B but less than C. D gets less marks than E but more than A. If C gets less than D and more than A , then who amongst A, B, C, D, E gets the highest marks?
A को B से अधिक लेकिन C से कम अंक प्राप्त होते हैं. D को E से कम लेकिन A की तुलना में अधिक अंक प्राप्त होते हैं। यदि C, D से कम और A से अधिक अंक प्राप्त करता है, तो A, B, C, D, E में से कौन सबसे अधिक अंक प्राप्त करता है?
(a) C
(b) D
(c) E
(d) B

S7. Ans.(c);
Sol.
E > D > C > A > B  

Q8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
dem, fgo, hiq, _______
(a) jkt
(b) ikp
(c) jks
(d) klt

Q9. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
दिए गए कथन को सत्य मानें और निर्णय लें कि दिए गए कथन में से कौन सा निष्कर्ष / धारणा निश्चित रूप से सत्य है।
Statement: 1. No man is a donkey. / कथन:1. कोई आदमी गधा नहीं है।
2.Ajay is a man./ 2.अजय एक आदमी है
Conclusion: I: Ajay is not a donkey./निष्कर्ष: अजय गधा नहीं है.
II: All men are not Ajay./सभी आदमी अजय नहीं है.
(a) Only conclusion I follow/केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion II follows/केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Both conclusion I and conclusion II follow/दोनों निष्कर्ष I और II अनुसरण करता है
(d) Neither conclusion I nor conclusion II follows/न तो निष्कर्ष I और न ही II अनुसरण करता है

S9. Ans.(a);
Sol.
Only conclusion I follows.

Q10. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

S10. Ans.(c)

Q11. If, 1*2 = 1,
2*3 = – 1 and
3*4 = – 5, Then find the value of 7*9 = ?
तो 7*9 का मान ज्ञात करें.

(a) -47
(b) -29
(c) -2
(d) -9

Q12. Find the number of triangles in the figure.
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज है?

(a) 12
(b) 14
(c) 16
(d) 18

S12. Ans.(a);
Sol.
12 triangles

Q13. Select the missing number from the given responses:
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.

(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1

S13. Ans.(c);
Sol.
Ist Column =3×4×3=36
IInd column = 5×6×7=210
IIIrd column = 9×x×2=36
∴x=36/18=2  

Q14. Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below Minutes, Days, Months
उस आरेख को पहचानें जो मिनट, दिन, महीने के नीचे दिए गए वर्गों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करता है

S14. Ans.(a);

Q15. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन-सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति में पैटर्न को पूरा करेगी?

S15. Ans.(b);

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?